用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日有無小朋友去聖心interview?
樓主: BBR
go

今日有無小朋友去聖心interview? [複製鏈接]

請自己開post講
原帖由 ER321 於 08-11-30 09:28 發表
元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網 ...

原帖由 VeryHappyMum 於 08-11-30 00:12 發表
Time flies, I was one of the applicants two years ago.

However, when the 自行分配 result was announced and my girl was accepted by the school we chosen, we withdrew from the interview with SHCS (Priv ...

hello very happy mum, are you saying that sh is not a good school?  did you have any bad experience in this school?

hi, kcjcmama

I didn't say so.

We didn’t go for the interview purely because we had got what we wanted from the round of 自行分配.

We like my girl's current school not necessarily mean the other schools are bad. There are so many nice things in the world and we cannot grasp them all by one hand.

請問你地女女in完, 老師有冇送SH貼紙比佢地呀?

yes, everybody have

原帖由 NatalieMaMa 於 08-12-1 00:46 發表
請問你地女女in完, 老師有冇送SH貼紙比佢地呀?

係呀!我自行收生o.k.咗,所以無去in。

原帖由 BBR 於 08-11-29 21:21 發表
不過又唔覺好多人in,對比之前個D人頭湧湧,佢地好似唔係好多人in,唔知係米因為好多人有其他學校收左所以唔去in

原帖由 Crabtree 於 08-11-29 17:41 發表
今日in得超快, 個囡入咗去禮堂坐下, 我係到填表, 都未填完, 對面個媽咪接到電話, 話個囡已坐係樓下等接區, 她隨即話有無咁快呀, 5分鐘都唔駛, 点知我交表格時, 只收了回郵信封, 連出世紙副本都無收.  怎料原來個囡已 ...

Hi, Crabtree,

我同你面試過程一樣, 咁究竟佢地會用咩準則去收生呢 ?

真係唔知,因為個女見時佢地手上連個女的profile都無,成個過程連上去加搭電梯下來5分鐘多D ,會唔會幼稚園個邊已經收夠生,所以得好小位放出黎,米簡單in完算數

原帖由 aprilma 於 08-12-1 09:47 發表

Hi, Crabtree,

我同你面試過程一樣, 咁究竟佢地會用咩準則去收生呢 ?

原帖由 BBR 於 08-12-1 09:55 發表
真係唔知,因為個女見時佢地手上連個女的profile都無,成個過程連上去加搭電梯下來5分鐘多D ,會唔會幼稚園個邊已經收夠生,所以得好小位放出黎,米簡單in完算數

...

BBR,
同意你講法,咁咪好似培正咁囉,不過SC就快好多啦。如SC&GH& TAK NGA,你會點選擇?

我都無同亞女去呀,因為小童軍同佢哋去餵馬,亞女好想去餵馬,我又見已經有港同在手,所以最後都係比佢去餵馬無去面試LOU

可唔可以多一間, DGS, 如果DGS收我個女我會揀DGS ,其實經過好多明查暗訪,聖心應該係最尾選擇 ,不過老公一定要個女in埋

原帖由 aprilma 於 08-12-1 10:06 發表

BBR,
同意你講法,咁咪好似培正咁囉,不過SC就快好多啦。如SC&GH& TAK NGA,你會點選擇?

原帖由 VeryHappyMum 於 08-11-30 23:32 發表

We didn’t go for the interview purely because we had got what we wanted from the round of 自行分配.

We like my girl's current school not necessarily mean the othe ...

oic, thank you

原帖由 VeryHappyMum 於 08-11-30 23:32 發表

We like my girl's current school not necessarily mean the othe ...

講得真係好,實在太同意了!

可否告知香港區女校排名???
點解聖心會係最尾的選擇???
我見升中派位好好???

原帖由 BBR 於 08-12-1 10:23 發表
可唔可以多一間, DGS, 如果DGS收我個女我會揀DGS ,其實經過好多明查暗訪,聖心應該係最尾選擇 ,不過老公一定要個女in埋
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

其實學校無話排唔排名,係你自己心目中鍾意邊間,覺得邊間適合自己小朋友多D,你自己要求學校的程度去到邊等等....,好似我之前鍾意德望,但經過同好多家長私下的討論(唔敢公開 ,因為通常一講邊間有咩問題就會比人 ,好得人驚 ,所以私下同好多媽咪大家pm),又覺得好似St.Clare's好好多,所以幾間女校我會揀St.Clare's, Good Hope之後至聖心,咁好好彩前兩間都收左我個女,因為我想個女讀英小,而聖心英文程度我怕唔夠St.Clare's好,而且我唔想個女返半日加長短周,我寧願佢返全日星期六唔駛返學咁就容易D安排時間,加上St.Clare's好似一個大家庭,所有老師同學生D關係好close,我喜歡,但至於佢地中學我就唔係太喜歡,咁到時至算 .其實讀書最緊要睇個小朋友同家長點配合,如間幾間都是差不多,咁就係睇個小朋友,間間都有機會有10優學生 .所以睇你鍾意邊間咁個間米係排第1 law

原帖由 sanlocama 於 08-12-1 14:03 發表
可否告知香港區女校排名???
點解聖心會係最尾的選擇???
我見升中派位好好???

我都係咁諗, 真係好"求其", 可能得好少位放出嚟!  So far, in 私校已告一段落, 可以休息吓!

原帖由 BBR 於 08-12-1 09:55 發表

...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

係呀,好開心所有學校都interview完 ,可以過一個開心聖誕

原帖由 Crabtree 於 08-12-1 14:39 發表
我都係咁諗, 真係好"求其", 可能得好少位放出嚟!  So far, in 私校已告一段落, 可以休息吓!

BBR,

喂,收到咩風令您將sc排係gh前呀? 我同您d 選校策略咁似, 快d share 下la, pm我啦

我個囡話老師叫佢自我介紹喎, 我個囡咪一輪咀咁講lor....之後我地仲唔走係間學校週圍騰影相添, 我好鍾意間教堂吖!

原帖由 BBR 於 08-12-1 14:22 發表
其實學校無話排唔排名,係你自己心目中鍾意邊間,覺得邊間適合自己小朋友多D,你自己要求學校的程度去到邊等等....,好似我之前鍾意德望,但經過同好多家長私下的討論(唔敢公開 ,因為通常一講邊間有咩問題就會比 ...

check pm
你點呀?鍾唔鍾意間學校?

原帖由 meowross 於 08-12-1 14:59 發表
BBR,

喂,收到咩風令您將sc排係gh前呀? 我同您d 選校策略咁似, 快d share 下la, pm我啦

我個囡話老師叫佢自我介紹喎, 我個囡咪一輪咀咁講lor....之後我地仲唔走係間學校週圍騰影相添, 我好鍾意間教堂吖!
...

回覆 # 的文章

bbr,

可唔可以share下 gh既info? 如果可以, 請pm我. 我既心水同你差不多...主攻全港女校....我係下年先考架. thanks.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題