用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園同St. Catherine都收讀K1點算好?
樓主: jennychin
go

根德園同St. Catherine都收讀K1點算好? [複製鏈接]

小程程,

我覺得如果係大仔入KV會好些,因為中數強,英文就要出去補習,其實我囡囡都比較慢熱,所以希望讀左St. Cat之後佢慢慢改變,我大女讀緊St. Cat K2, 我覺得老師好有愛心,日日返學都好開心,又學到好多野,英文課程好好,St. Cat真係一間好好的學校.

原帖由 仔仔錫錫你 於 08-12-3 23:13 發表
恭喜晒, 其實你應該好清楚自己個仔性格適合讀邊間.  我個仔比較活躍, 所以外區我剩係報st cat, 因為活動教學中呢間名氣最勁, 其它kln tong 幼稚園我覺得同青衣d幼稚園無咩大分別, 好彩st cat 都收左. ...

Hi, 我都好同意, 我囝囝又係超活潑好動, 我自巳都覺得SC較適合囝囝, 唔知你信唔信呢, 我覺得小朋友都有感覺, in KV 係入門口交form時佢摟計喊到唔肯入, 結果足足遲了一個鐘才入去in, 結果是waitng list 但in SC 反而瞓咗整醒佢, 佢仍然very happy 入去in, 最後SC 收左, 我覺得都係緣份

Haha,同我個仔反應都幾似。未入到去KVin已經話想走。個人比較喜歡SC,英文好,老師nice,囝囝又喜歡。但係Honey覺得KV夠傳統,讀完出黎競爭力同適應力較強。長輩鍾意靈糧堂同啟思,宜家仲到拗緊邊間好。咁攪法,未決定入邊間,屋企人可能打大交!
原帖由 jt0606 於 08-12-4 00:35 發表

Hi, 我都好同意, 我囝囝又係超活潑好動, 我自巳都覺得SC較適合囝囝, 唔知你信唔信呢, 我覺得小朋友都有感覺, in KV 係入門口交form時佢摟計喊到唔肯入, 結果足足遲了一個鐘才入去in, 結果是waitng list 但in SC 反 ...

各位,我仔仔都好好彩被KV取錄了, 伹我仲未決定讀边間, 因為仔仔好好動, 冇時停, 暫時都未肯聽老師instructions, 亦未戒到片, 所以好擔心唔知KV呢類甘傳统的學校可否包容到 (especially interview 時覺得老師一般, 唔似係好有耐性&愛心) 我係呢度見有其他家長都話自已小朋友好動, 但會揀KV, 点解呢 ? 可否分享吓.  Does any one knows if KV can accommodate naughtier kid.  I'm afraid that the school will recommend/push us to quit school in the end.  

Besides, SCKnight, my son is also accepted by 靈糧堂, which is very different from KV.  My husband likes 靈糧堂.  Do u know any comments/details about this school ?  Thanks.  

原帖由 SCKnight 於 08-12-4 02:20 發表
Haha,同我個仔反應都幾似。未入到去KVin已經話想走。個人比較喜歡SC,英文好,老師nice,囝囝又喜歡。但係Honey覺得KV夠傳統,讀完出黎競爭力同適應力較強。長輩鍾意靈糧堂同啟思,宜家仲到拗緊邊間好。咁攪法,未決定入邊間,屋 ...

chez,
意見我就未必比到你...
但我同你既看法完全一樣...:loveliness:

KV---(especially interview 時覺得老師一般, 唔似係好有耐性&愛心)

My husband likes 靈糧堂.

等我又share下先,根據朋友既comments, sc既英文的確係好的, 老師感覺上friendly的,但問過現就讀kv既朋友,佢地都認為kv既老師有佢地對小朋友既一套,佢地覺得在校既老師都好nice,小朋友都讀得好開心,可能大家都比老師面試果日既急趕樣子嚇怕左姐~~希望幫到大家啦~~

老師愛心問題. 坦白說, 國際及根德園兩間也收生多, 相對班數也多. 那麼老師也多之下. 愛心程度總有差異. 其實曾聽過兩間有也家長認為沒有愛心的老師.

至於英文. 若希望說方面較強可選擇國際. 若希望寫方面. 可選擇根德園.

每個父母諗法都唔同, 我報名搵kg 只係從小朋友性格去決定, 所以傳统教學我地一間都無報.  有d父母大包圍, 跟住就諗邊間派位好就入邊間.  有d父母覺得仔仔比較活躍, 諗住讀傳统教學要佢學坐定定; 覺得仔仔較靜就讀活動教學希望佢活潑d.  老實講無話邊個啱邊個唔正確, 只係大家都想比小朋友最好吧.

BoBo1:

你囡囡係咪7/11 3:45pm in 的??? 因為睇你囡囡張相好熟口面呢....

原帖由 BoBo1 於 08-12-3 23:45 發表
小程程,

我覺得如果係大仔入KV會好些,因為中數強,英文就要出去補習,其實我囡囡都比較慢熱,所以希望讀左St. Cat之後佢慢慢改變,我大女讀緊St. Cat K2, 我覺得老師好有愛心,日日返學都好開心,又學到好多野,英文課程好好,St. Ca ...

same as my case, now I choose St. Caterine for my daughter.  As SC have more outdoor activities and English teaching is much better than KV.

剛與曾在幼稚園教的朋友傾, 幾年前St. Cat 每班有30-34人, 雖說會分組上堂, 但仍担心老師未能照顧班上每个小朋友, 未知現況是否一樣, 有冇讀緊St. Cat 嘅媽咪可分响吓?

我好同意.

我見好多家長話小朋友好NAUGHTY, 所以想入KV, 因為夠嚴, 真係要唸清楚, 可能適得其反.

兩年前我小朋友考幼稚園時, 考到KV, 嗰時我都驚我小朋友不合適, 因為佢好NAUGHTY, 不專心, 後來抱住給佢一試的心態, 點知越讀越抗拒, 最後都要轉校. 所以不係間間名校都適合所有小朋友, 亦都不好唸住名校, 就可以改變你的小朋友, 真係要依小朋友的性格去選擇幼稚園.

純粹分享, 如有得罪, 請見諒.

原帖由 WanWah 於 08-12-4 13:20 發表
我有個朋友嘅女讀緊KV - K1, 佢都認為老師較嚴厲, 唔會好似其他KG咁, 咁溫柔咁同佢講說話(用小朋友語氣). 如果識應力強嘅小朋友可能會應付得到. 相反小朋友較'嗲'嘅話, 可能會嚇怕... 所以真係好視乎小朋友本身嘅性 ...

係呀, 讀得名校幼稚園, 真係不好唸住老師會樣樣跟到足.

原帖由 ysnmama 於 08-12-4 10:22 發表
老師愛心問題. 坦白說, 國際及根德園兩間也收生多, 相對班數也多. 那麼老師也多之下. 愛心程度總有差異. 其實曾聽過兩間有也家長認為沒有愛心的老師.

至於英文. 若希望說方面較強可選擇國際. 若希望寫方面. 可選擇 ...

原帖由 wttclh 於 08-12-4 20:45 發表
我好同意.

我見好多家長話小朋友好NAUGHTY, 所以想入KV, 因為夠嚴, 真係要唸清楚, 可能適得其反.

兩年前我小朋友考幼稚園時, 考到KV, 嗰時我都驚我小朋友不合適, 因為佢好NAUGHTY, 不專心, 後來抱住給佢一試的心態 ...

也不能把工作全交給學校,就算學校點嚴,番到屋企種到個小孩死嘅,咁學校點教都無用啦.小孩一天响學校數小時,不能期望學校識變魔術.最重要都要睇屋企點教嘅,能否配合到學校嘅理念.

Which LingLiang KG?  LingLiang is one of the KG get HK Education Dept inspection report with good comment.  Teachers are well trained and provide good care to kids.  It encourages develop Kids talent by enhancing their strength.  If not demand for an intensive English skills training, your kid will probably have an enjoyable KG life.  KV - 1 comment - no pain no gain, not only to your kid, but also to parents.  If you buy traditional education method - discipline & repetive training, please go ahead.   
原帖由 chez 於 08-12-4 08:57 發表
各位,我仔仔都好好彩被KV取錄了, 伹我仲未決定讀边間, 因為仔仔好好動, 冇時停, 暫時都未肯聽老師instructions, 亦未戒到片, 所以好擔心唔知KV呢類甘傳统的學校可否包容到 (especially interview 時覺得老師一般, 唔 ...

原帖由 hyto 於 08-12-4 09:36 發表
chez,
意見我就未必比到你...
但我同你既看法完全一樣...:loveliness:

KV---(especially interview 時覺得老師一般, 唔似係好有耐性&愛心)

My husband likes 靈糧堂. ...

why choose 靈糧堂?

KV - traditional school, no outings, start writing in K1 (so no problem with 'big' kid), good for parents that don't have time to study with kids as the school will train the kids to do their homeworks by themselves.

ST. Cat - activity based, starting writing in K2, has phonic class, emphasis on 親子, prefers parents to work with their kids on their homeworks

就係不想啲家長以為學校會變魔術, 所以先出來分享下.

小朋友naughty, 不代表家長無給心機教.

原帖由 fishny 於 08-12-4 22:11 發表

也不能把工作全交給學校,就算學校點嚴,番到屋企種到個小孩死嘅,咁學校點教都無用啦.小孩一天响學校數小時,不能期望學校識變魔術.最重要都要睇屋企點教嘅,能否配合到學校嘅理念. ...

原帖由 fishny 於 08-12-3 19:17 發表
I think if your boy is a tough one, it doesn't matter to let him study in KV. I'm not afraid the school will be supressing kid's creativitity too coz i know my kid's character very well. Just we paren ...

We've decided to Reg. KV on 13/12 as his mama said kv is more famous & suitable to him. (his mama is a retired teacher) can keep in touch if u choose kv...

‹ 上一主題|下一主題