用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園幼稚園,有何評價?
樓主: lovelypooh
go

根德園幼稚園,有何評價? [複製鏈接]

我無年齡歧視,我只係打左一句我觀察到既姐,我根本都無作出任何評語。
呢個觀察係我舊年有一段時間去過好幾間幼稚園觀察到既野野,好以老師平均年紀較大姐,無任何意思,各位唔好咁激動。

我認識朋友的女兒是在KV畢業, 每年均考獲第1名. 她當年叩門其他有名私小學, 只有DGS不收, 最後以"大抽獎"升讀一有名小學.

個人認為KV是傳統教學, 在紀律方面, 對孩子們有一定幫助, 而活動比較少. KV升有名小學的可能有一定優勢, 但只限於每班中的頭五名.

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-26 12:57 發表
我無年齡歧視,我只係打左一句我觀察到既姐,我根本都無作出任何評語。
呢個觀察係我舊年有一段時間去過好幾間幼稚園觀察到既野野,好以老師平均年紀較大姐,無任何意思,各位唔好咁激動。 ...

Its funny to have comment on the teacher's age but you mean nothing

原帖由 ricefamily 於 10-5-26 16:39 發表
KV升有名小學的可能有一定優勢, 但只限於每班中的頭五名.

Could you kindly clarify?  How would you know which KV students have achieved 頭五名 in class?

原帖由 BabyHazel 於 10-5-25 17:14 發表

$2477 this year.......

$2477 已維持好多年,私校唔算貴喇。校車車費就年年加。

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-24 15:47 發表
同埋KV d老師好似年紀都係偏大的

個人經驗,KV嘅老師中,年紀愈大就愈好喎,太後生嗰啲可能冇咁有經驗或者未熟KV教學/管理模式。

原帖由 gym 於 10-5-27 00:12 發表

個人經驗,KV嘅老師中,年紀愈大就愈好喎,太後生嗰啲可能冇咁有經驗或者未熟KV教學/管理模式。

完全同意..年紀愈大, 即係老師經驗豐富

請問KV考試成績表是否有列出名次? 其他有名私小學是那幾間?

原帖由 ricefamily 於 10-5-26 16:39 發表
我認識朋友的女兒是在KV畢業, 每年均考獲第1名. 她當年叩門其他有名私小學, 只有DGS不收, 最後以"大抽獎"升讀一有名小學.

個人認為KV是傳統教學, 在紀律方面, 對孩子們有一定幫助, 而活動比較少. KV升有名小學的可 ...

傳聞話kv中文同數學都深d, 但英文會淺d, 實惰係唔係咁?

KV 是一間傳統幼稚園, 它並不是名校,更不是能教出說得一口流俐英話的幼稚園. 每月2477 學費, 沒有native teacher. 但它的平凡和不花巧却有一套方法令入讀KV K1的小朋友喜愛寫字喜愛畫公仔, 自然地純真地聽從老師教導. K2 會有很明顯的學術進步,中,英,數和常識能學會很多生字,對外界充滿好奇和主動發問, 每天放學主動完成家課. 每當默書和評估時能協助他串串字,計計數大都能達至學校要求. K3 要求小朋友完成幼稚園課程外另加上小一上學期課程如寫手冊,英文短句,中文做句,連+-相位數等等. KV 是較為實際的.由於KV家長知道 KV 的強(中,數,常識, 基本功好) 弱項(講英文,冇native teacher),所以大都主動補英文以補不足. 在香港講名校校應下KV 便成為一間受歡迎的學校. 我大女KV K3今年九月讀P.1, 細女九月讀KV. 我充滿信心期待細女享受一個愉快和打好學習根基.....

Both my nephew and niece attended KV, nephew went on to Warrick Univercity and niece went on to Cambridge Univercity!
They said they enjoyed kindigarten life very much. I truely believe this kindi lays a solid foundation for future learning.
Luckily my boy got a place in the coming year too, so looking forward to it.

只係個人分享, 我囡N班時期讀活動教學學校, 當時我都以為好開心好親子, 慢慢我發覺吃不消, 因為經常有親子勞作要家長做及親子閱讀報告, 你地唸吓對兩公婆都係早出晚歸,返到屋企食完餐飯就"講"住完成件勞作只係為比個囡第日有功課交, 攪掂功課都冇咩時間淨,又要睇功課睇圖書, 都未計節日派對要準備D食物! 再加上我囡唔主動唔合群既小朋友, 而太多活動只係令我囡有錯敗感 ! 所以活動多唔代表適合某此小朋友!
K1考根德我有擔心功課壓力問題, 當時只係抱住一試心態, 不過我囡完全接受根德既教學模式,寫字做功課完全冇問題! 講真平日老師教既野佢已經可以應付日常默書,令我兩公婆輕鬆好多, 而且根德教小朋友會自動自覺去做功課, 依樣野係令我最大得著, 依家已經完成K2, 我地仲額外教佢劍橋starters 及併音! 如果唔係學校已經教晒佢地平日書本, 我地邊有咁多時間比佢學其他課外野 !

我地兩公婆都係早出晚歸果種,聽完你地甘講,我相信我地無選錯KV,希望開學後,他們學得自動自覺做功課,唔使我地晚晚放工返來仲要煩功課.
Twins 媽咪

Hi Sandymama,
It's nice to hear your sharing about K3 study.
My elder son is in K2 this year so I am curious to know more if starting K2 it is really very tough, but seems not so.  
My lettle girl is in K1 this year, same as yours.

原帖由 sandymama99 於 10-7-3 10:17 發表
KV 是一間傳統幼稚園, 它並不是名校,更不是能教出說得一口流俐英話的幼稚園. 每月2477 學費, 沒有native teacher. 但它的平凡和不花巧却有一套方法令入讀KV K1的小朋友喜愛寫字喜愛畫公仔, 自然地純真地聽從老師教導 ...
Welcome to visit Kolby & Cheryl's Blog
http://hk.myblog.yahoo.com/ilove-kachun

回覆 1# SiuBoB 的文章

what class of your younger daughter?
K3 is very fast school terms and important years for your elder son, you should up bbkingdom to know more informations about primary schools (e.g Application date of private school). You can apply leave to conduct school's interview. Good luck for you.

請問你在那裏學phonics and Cambridge starter ar??

原帖由 emileleung 於 10-7-8 18:10 發表
只係個人分享, 我囡N班時期讀活動教學學校, 當時我都以為好開心好親子, 慢慢我發覺吃不消, 因為經常有親子勞作要家長做及親子閱讀報告, 你地唸吓對兩公婆都係早出晚歸,返到屋企食完餐飯就"講"住完成件勞作只係為比個 ...
mamyf

My son is in K3 now, whilst my little daughter is in K1 in another famous 一條龍 KG.

Having compared both schools, I would definitely conclude that KV is really an excellent school which provides solid academic foundations at a really reasonable fee!  I in fact felt a bit regretful for not leting my little daughter study in KV!

Yes, KV's mathematics worksheets and assessment papers are in English.

In 2nd term of K3, they have worksheets on Chinese and English 文字題 for mathematics.

原帖由 Pertra 於 10-10-18 20:53 發表
KV is using "English Math" ?
‹ 上一主題|下一主題