用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 - 中華基金 (小西灣)
樓主: 2008mum2008
go

直資 - 中華基金 (小西灣) [複製鏈接]

原帖由 2008mum2008 於 09-5-10 21:32 發表

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

請問各位知唔知學校有冇校車往返西區?

我囝interview時間都係27/5放學後..:loveliness: :loveliness:  

你住西區?
西區-->東區..番學好似遠左啲喎..

原帖由 2008mum2008 於 09-5-10 21:32 發表

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

請問各位知唔知學校有冇校車往返西區?

住西區都揀中基, 好有誠意, 若然佢收o左貴子弟, 妳會去註冊嗎?

我問過學校有校車,但有沒去到西區就不知。妳不妨打去學校問吓。另外插一句:西區到中基真的較長路程。

首先多謝各位關心.

其實我自己小六的時候都係由西區往柴灣返學, 所以路程應該不大.

如果統一派位唔理想 , 此校是好的選擇 . 而且我現時租約至9月, 如果到時囡囡返學真係好辛苦, 咪搬家到東區. 多謝各位關心.

一d都唔遠架。佢在上環Shun Tak Centre有直通bus(應該在西區開出)大概20-30 mins 到達。好方便。

原帖由 狄麗絲 於 09-5-11 14:27 發表
一d都唔遠架。佢在上環Shun Tak Centre有直通bus(應該在西區開出)大概20-30 mins 到達。好方便。

多謝您報料, 今日由西環出發, 去到信德中心轉#788, 車程總共45分鐘, 都真係好快.

另外, 面試日期已經去到6月3日, 而且超過一千人投考, 競爭應該非常激烈, 同SPCC有得輝.

原帖由 2008mum2008 於 09-5-12 21:51 發表

多謝您報料, 今日由西環出發, 去到信德中心轉#788, 車程總共45分鐘, 都真係好快.

另外, 面試日期已經去到6月3日, 而且超過一千人投考, 競爭應該非常激烈, 同SPCC有得輝.

...

大部分人都係買保險的,不用怕人多.

Hi, 2008mum2008

你們講緊那間中學咁犀利, 是中華基金or衛理?

原帖由 2008mum2008 於 09-5-12 21:51 發表

...

原帖由 stitchfriends 於 09-5-13 10:22 發表
Hi, 2008mum2008

你們講緊那間中學咁犀利, 是中華基金or衛理?

講緊中華基金, 昨天登記編號已經去到10xx!

Thank you 20082008

原帖由 2008mum2008 於 09-5-13 13:45 發表

Thank you 2008mum2008.

原帖由 2008mum2008 於 09-5-13 13:45 發表

今天去面試學生好熱閙

原帖由 168148 於 09-5-23 18:50 發表
今天去面試學生好熱閙

中學話要帶埋4至6年級手冊,其實佢哋有冇睇? 請問面試內容係唔係同中學網頁內果個無模擬面試一樣咁簡單?

thanks a lot!

hi,

阿仔上年都有去面試. 根據阿仔所講及我所記得.........

第一部分 : 可用普通話, 廣東話或英語作答 (我仔揀左用普通話答)
- 考數學. 叫阿仔一分鐘內砌不同立體圖形
- 姪女前年砌七巧板

第二部分 : 用廣東話作答
- 比幾個成語你讀及解釋. 然後揀一個, 即時作句.

第三部分 : 用英語作答
- 比篇英文文章你讀, 然後閒談.

其實每年都未必相同, 只係比大家參考下, 希望幫到大家.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Hi PCCW2319,

Thank you so much.

原帖由 PCCW2319 於 09-5-24 14:37 發表
hi,

阿仔上年都有去面試. 根據阿仔所講及我所記得.........

第一部分 : 可用普通話, 廣東話或英語作答 (我仔揀左用普通話答)
- 考數學. 叫阿仔一分鐘內砌不同立體圖形
- 姪女前年砌七巧板

第二部分 : 用廣東話作 ...

我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。

原帖由 wq 於 09-5-25 00:03 發表
我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。 ...

請問有無筆試?

有看手冊, 放在桌上, 老師拿出去檢查記錄家課情況, 有否經常欠交.
有筆試兩頁, 寫個人資料和獎項(英文), 可翻查資料.

原帖由 wq 於 09-5-25 00:03 發表
我仔都在星期六早上面試,我就沒帶4至6年級手冊,其他媽咪的仔有帶到的不知有沒有看呢?面試的內容跟網上片段差不多,大同小異,也是讀文章和解釋成語和造句等等。 ...

Thank you!

原帖由 MonaLeung 於 09-5-25 11:18 發表
有看手冊, 放在桌上, 老師拿出去檢查記錄家課情況, 有否經常欠交.
有筆試兩頁, 寫個人資料和獎項(英文), 可翻查資料.

可能每個小朋友面試的情況都不同,我兒子就沒有筆試,我連筆都忘記叫他帶,坐在我隔壁的媽咪她的兒子也沒帶筆去面試。
‹ 上一主題|下一主題