用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都不識英文, 適合英小嗎?
樓主: 熹曈媽咪
go

父母都不識英文, 適合英小嗎? [複製鏈接]

有位家長有3個小朋友, 佢話要讀3次小學.

原帖由 vet 於 09-6-10 02:02 發表
我都快畢業了

簽名被屏蔽

我認為無問題!如果父母係唔識字,係咪唔比仔女番學?我識有人阿爸阿媽都無讀過書,佢係hku博士畢業!放心啦!

加油!

我覺得唔適合, 不過我會比佢試. 而且我認為以你的'行為', 如果真係機會已係手, 你一定會咁做.

.

原帖由 cutekiddy 於 09-6-11 03:25 發表
我認為無問題!如果父母係唔識字,係咪唔比仔女番學?我識有人阿爸阿媽都無讀過書,佢係hku博士畢業!放心啦!

加油!

原帖由 DrBabyAlex 於 09-6-11 06:45 發表
Generations must be in  progress. The next generation must be more educated than the older one. Parents' education level is important, but not necessary. My parents do not know English either however  ...

當父母都不懂時,難免有一定難度!!
但每個小朋友也有自己的天份、天賦,
好似閣下父母不識下,亦學有所成,
相信必有你的天賦及努力在當中,
其他的小朋友也有其各方面的天份,
(就算不是在讀書方面)只是發掘了沒有?
我會多使小孩生活在英語環境,
試問我們出世後學說話的時候是怎樣?
試想如小朋友一出世便活在英語世界,有否這煩惱??
不是小孩問題,而是父母怕學怕面對!!

我覺得最重要係睇小朋友生唔生性.

以前我0個代, 有幾多父母可以自己教英文. 讀得到多是自律ke小朋友.競爭條件普遍教公平. 亦不會隨便同"有錢區名校"相比.

但現在無論父母有無能力教小朋友, 又或者要返工, 都可以比補習老師教或upgrade小朋友ke"分數", 讀得英小都aim high, 無論洗唔洗比錢都係. 如果父母無能力比小朋友補習自己又教唔到, 就只有寄望自己個小朋友生性自律學習動機好+得老師歡心. 如果唔係壓力都好太.

還有普遍英小的中文都好一般, 到時英文又跟不上, 中文水平又不高(我指與其他中小比). 會唔會得不償失呢?! 再者英小還要應付英文數同General Studies(常識). 低年級影響還小, 但去到p.5,p.6 時, Maths. ke word problem 同 G.S. ke long question 要自己用英文表達同解答, 唔係咁易的. 到時連concept都打唔好, 到中學重煩.

但如果得到個機會, 我可能都會試試.

其實唔好講到學英文咁難, 坦白講學英文係易過中文, 最緊要係有無個環境比佢地學, 英文數及GS都唔駛好似用中文咁要記咁多字點寫.  小朋友只要識英文拼音, 已經可以應付到好多串字.  

青出於藍係每位家長都想, 唔好因為自己有不足就唔敢比小朋友試, 世上無難事, 只要訓練好小朋友既學習態度, 就算開始時比人落後一D, 後面都一定可以應付到.

好多謝咁多位既解答呀!

我都係冧住要搵補習, 但唔可以靠晒補習,
其實我覺得去補習好似托管咁,
最多咪做埋功課, 不過睇個女會唔會問下人.....

咁我冧我都會朝住英小呢個方向去,
唯有自己都讀埋小學, 自己都查多d字典啦.......
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

你好, 學英文其實真係唔難, 坦白講某程度上係易過中文. 但相對於無語境家庭的小朋友係蝕底d. 其實我女女都係唔洗補習自己得閒教下的.所以我並不認為人人都要補習.但如果樓主講話自己唔識英文, 咁係應衡量下先. 當年, 我有個Auntie係唔識字,佢個仔年年考第一. 而家係美國名大學做研究. 所以我相信事在人為的.

而且識英文拼音要串字真的唔難. 外國小朋友的串字比賽, 所考的字他們好多都唔識解的但都可以應付.

我真係覺得GS好多名要記. 考試仲要跟根據題目發表自己看法.答得好唔好真係要睇埋英文好唔好哩.

還要看樓主的小朋友讀邊類型英小.

我無意嚇她, 只是分析一下, 無惡意. 其實我認為她是應該試試的.

.

原帖由 進進媽 於 09-6-7 18:50 發表
其實可以咁講,我自已也是一位英文很差的媽咪,
仔仔上英文小學後回條全英文,功課大部份英文,
然選擇了這條路,唯有自已多點努力!
唔明的回條或功課唯有查字典,或用其它途徑找
答案.
經過二年的磨練,發覺自已原來也和 ...

進進媽,
你好叻呀, 態度好正確, 係你仔仔嘅好榜樣

總管讓小孩識識吧!

我英文也是麻麻,與囡囡溝通只用廣東話,沒有外籍菲庸,雖然K2已讓她上劍橋英語班,但仍有點害怕她追不上, 因學校標榜教深一至兩年課程,而自己面對英文科老師也要用英語對話,當時實在有點尷尬.

在過去這一年P.1裡,,雖然面對全英語略深的家課,自己也有很多生字要找上字典幫忙, 返另我覺得自己與囡囡一齊上小學似的.  

每天也跟她看圖書,這幾年看過的書籍遠超過自己讀書的時候呢! 放工後更到英語班從拾遺忘已久的英語文法.母愛是偉大的,所以為了你自己的孩子,理應 " 勇往直前 ".

做家課及温習的時候,不用給自己太大壓力,當作與他/她一起學習,我經常讓她常作小老師糾正我的錯處呢!

現在囡囡尚可的英語,北京腔口的普通話,實在另我更有信心讓她繼續在英小呢!

原帖由 Chaney媽咪 於 09-6-12 12:35 發表
總管讓小孩識識吧!

我英文也是麻麻,與囡囡溝通只用廣東話,沒有外籍菲庸,雖然K2已讓她上劍橋英語班,但仍有點害怕她追不上, 因學校標榜教深一至兩年課程,而自己面對英文科老師也要用英語對話,當時實在有點尷尬.

在 ...

又不一定, 小女小二讀中文小學, 學校教英文高一級, 她無上外面的英文班, 七歲一次考到 Flyers 14個盾。 班裏面英文好的大有人在。

好勁!

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-2 21:17 發表
如父母都不太懂英文, 想送小女去英小,
迫她適應會適合嗎? 還是會有反效果,
怕了返學!?

小一深極有限,父母如果肯跟進的,點都可以帮到孩子。最好是鼓勵孩子多看書,中英文書都要看,讓他養成良好的習慣。小朋友進步很快,教道得好的話,小六的水準己可很高!

原帖由 stccmc 於 09-6-10 21:42 發表
又不一定, 小女小二作英文都自己作, 百幾字,  貼埋堂。

又不一定, 小女小二讀中文小學, 學校教英文高一級, 她無上外面的英文班, 七歲一次考到 Flyers 14個盾。 班裏面英文好的大有人在。 ...

哇,勁。
可唔可以透露令千金係讀邊間小學?

重合了的靈魂,不時在怨中齟齬。

簽名被屏蔽

stccmc,

隔鄰飯香。
‹ 上一主題|下一主題