用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 已刪除
樓主: yolandamama
go

已刪除 [複製鏈接]

原帖由 hong2002 於 09-7-21 14:39 發表
收左幾錢? 上幾多堂?

好奇怪,未開學已經咁憎間學校, 點解會考哩間學校?點解重會比錢讀呢?

正常家長點會咁小事就唱衰自己仔女果間學校,用個咁嘅標題!

(我仔仔讀崇小, 唔知基崇的事, 但都識好多基崇家長同學生.) ...

每年總有人開TOPIC唱衰TTCA,一年前的'標題',一年後竟然有'新家長'念舊,懂得拿出來引用,
如果某些家長知道今年的澳洲遊學團20天費用是約萬伍全包,恐嚇有家長會以為佢交了的XX費補貼咗個團.

還有甚麼只有名校可用的行政手法(如勸退學)才可以用,而TTCA不可以的,即管一齊唱啦.

又唔見D人唱其它新直資,此校辦學手法是否要好好檢討呢?

原帖由 mother-cat 於 09-7-21 21:39 發表

每年總有人開TOPIC唱衰TTCA,一年前的'標題',一年後竟然有'新家長'念舊,懂得拿出來引用,
如果某些家長知道今年的澳洲遊學團20天費用是約萬伍全包,恐嚇有家長會以為佢交了的XX費補貼咗個團.

還有甚麼只有名校可用的 ...

究竟收左幾錢? 上幾多堂? 幾多中五生教幾多中一生?有冇老師協助?我真係想知!睇下算唔算賊船!

其實基崇會起泳池,我幾年前都知啦,係唔係好事,真係見人見志,但將錢投資係學校硬件,點都唔算賊船掛!

同意趁未入學不如轉校!不過,自己唔啱心水傘,又唔好亂唱!對校學,家長和學生都唔公平.

在教育王國見到呢個post, 引起了我的關注
我個外甥女都係今年入讀ttca 讀中1
剛剛跟她媽媽講電話, 知道佢都有報讀暑期班
問了外甥女對暑假班的看法, 她認為個老師表達不清, 整體上很差

原來很多家長都在網上討論這件事情,  聽她媽媽說都有不少家長在校外議論紛紛, 他們的子女都覺得那幾位中五"老師" 教得不好,

我覺得家長們可以一起向學校反映, 看看校方如何處理

如果由一個會考最高拿14分的中5學生來教我外甥女, 真是令人憤慨

ttca 應該增加透明度, 多與學生家長溝通

都未正式開學就見到咁多家長投訴TTCA, 呢間學校會唔會步"臻美"後塵, 最終俾教育局收回辦學權?

既然bridging course要收費, 師資就要有番咁上下, 現在用F5教F1, 我認為唔係一般家長的期望, 校方真係要好好同d家長交代.

就算係補習社, 師資都要好至會有口碑, 何況係學校, 各位家長你哋話係唔係?

回覆 25# Lawerance 的文章

"究竟收左幾錢? 上幾多堂? 幾多中五生教幾多中一生?有冇老師協助?我真係想知!睇下算唔算賊船!"

其實哩道有幾多真係基祟家長(樓主係唔係?)可唔可以答下我以上問題,唔係成果討論根本沒有意義!

樓主, 當日點解你會幫亞仔報哩間學校? 據bk一年前資料,此校學費貴,校風差,師資劣,你貪佢咩野好?考之前唔黎收料,但又快上黎報料,好奇怪傘!

我唔信有樓主咁既家長,你同學校點解咁大仇口,八黎聽下.

原帖由 hong2002 於 09-7-22 09:28 發表
"究竟收左幾錢? 上幾多堂? 幾多中五生教幾多中一生?有冇老師協助?我真係想知!睇下算唔算賊船!"

其實哩道有幾多真係基祟家長(樓主係唔係?)可唔可以答下我以上問題,唔係成果討論根本沒有意義!

樓主, 當日點解你會幫 ...

我可以同你講, 真正ttca既家長已經好少係度發言, 自己仔女讀得開心就ok, 無謂同人嘈

我朋友的仔都係到讀,出年會考,全級頭三名.
他覺得師資無問題,過拍拖情況嚴重.
中一二已經很多男女同學開始拍拖,有時候他也有羨慕,後來他又覺得d女仔好痴纏,所以打消了呢個念頭,改為用功讀書,等上大學才拍,

原帖由 KOKOMAN 於 09-7-21 21:35 發表
聽聞會考最高得14分,何來教人呀?
佢地從來冇向家長公佈多年來公開試成績或入大學率,一些傳統直資是有公佈的,就算李國寶(新直資)我曾經在其學校
網頁看過。
還有在厠所那對學生所做的事情亦冇向家長交代。 ...

不知最高14分是不是事實,不去論他。但最高14分又如何,表示它辦得差?我識得一個家長,佢孩子小學讀包未,到此校讀書,佢話此校有很多措施鼓勵學生,考試成績好,有很多獎勵,例如請學生去迪士尼等等。這是幾年前之事了,當時覺得此校都盡心辦學。

看一家學校如何,要看佢有冇增值。以前我見過一家band5校長語重心長地鼓勵学生勤力,考好会考:"我知道要求你們科科合格不切實際,但集中精力,考它一、ニ科合格,才對得住自已"。每年,5科合格的大約6、7成,14分的更大約只有3成(剛好和band1学生佔的成數差不多)。如一家band3學校,能令學生不学壞,一家band2,学校,能令學生進步,所應得到的掌聲,實應比凈收band1学生,但負增值的多很多。

至於一男一女在厠所互混,己過了一年,青少年血氣方剛,教育了就是,不值得一年一次大書直書。

當然,聖經不合格不能升班此措施,我認為家長和街外人都会不以為然。

至於迫學生轉校,被迫的家長和街外人会不滿,但我相信有得留低或低年級之家長會歡迎。

不應該要收錢而找中五生教,除非是自願參加和事先講明。

非常同意!

其實學生學習的表現和心態,非常受家人和朋輩的影響。如果孩子受別人影響,先入為主地以為自己不能從這學校學到什麼,就失去了學習的動機,直接影響日後學習的表現。

希望家長可藉此機會教導孩子以客觀的態度分析整件事,如討論如何採取合理的方式或渠道了解及解決事情,如何從這件事上學到面對不如意事,又或是重新反思在整個選校過程中有沒有忽略了的細節需要再考慮。

無論最後決定是否繼續在這學校唸書,起碼學生會學到以一個正面積極的態度面對,而不是意氣用事。

希望家長也一起以積極並正面的態度幫助孩子成長。

:

原帖由 bkman 於 09-7-21 12:41 發表
對不起, 其實個人覺得不應該用“上錯賊船”來形容。 這心態如果被小朋友感覺到, 真係會覺得自己入錯咗學校, 到時候分分鐘沒心機上課, 後果嚴重。

首先, 用中五生去教中一生其實沒有問題, 反而用過來人身份引導初來的新生 ...

要收錢又搵D大細路教細細路,明白你點解咁慶!

原帖由 celiwong 於 09-7-21 12:01 發表
回應judy and vespa: 當然要收錢la, 直資學校樣樣都要收費

另外, 我都同意judy 既講法, 千萬不要看小中五生, 事實上, 由中五學生教中一生的確是卓卓有餘, 但私人補習跟教班完全係兩回事.對於課室管理, 學生情緒控制 ...

回覆 33# vespa 的文章

"要收錢又搵D大細路教細細路,明白你點解咁慶!"

我唔明播!

"究竟收左幾錢? 上幾多堂? 幾多中五生教幾多中一生?有冇老師協助?"都冇人答!

"係唔係自願參加和事先講明?"都冇人答!

Bridgig course 性質如何,係唔係如Judy所講"有的學校的 summer bridging 只是讓中一仔認識一下學校,無論組識,活動都是高Form師兄姐帶隊,所有中一生都係去玩幾日,都幾好嘅!"都冇人答!

學校係自己選的,要交學費又要放棄中央派位,未開學你已經咁踩佢,你同學校有仇定同自己個仔有仇,成件事都唔合常理!

原帖由 KOKOMAN 於 09-7-21 21:46 發表
又唔見D人唱其它新直資,此校辦學手法是否要好好檢討呢?

唔係真正的家長,就憑聽番來的嘢,走出來亂唱人家學校好衰格啫,所以咪冇人唱其他新直資囉.

其實年年走出來唱TTCA咪只係得你囉,''聽聞'你係英華家長,居心叵測.

'聽聞'係你愛用的字眼,專用來誤導其他人.

人家小朋友係廁所想做錯事,已經同差人交代咗,使乜再同我同你交代呀,好心你地D人唔好成日重提呢件事,俾D機會等個小朋友改過.

重有,乜你唔覺得人家家教係咪出咗D問題呢.借咗學校廁所一用,就係學校問題,某些名校生在學校索K,打劫,呢D學校咁大問題,乜冇見你發表'聽聞'偉論.

幾年前你已經係度亂唱TTCA迫你親戚個仔去參加學校的遊學團,唱TTCA的遊學團貴到死,會考成績差到死等等.,,話俾人聽李XX,聖XXX,顏XX好好多,我唔敢話呢D學校好定唔好,因為我唔係呢D學校的家長,我冇資格囉.

成日唱TTCA唔似李XX等直資將會考成績公報,你肯定知TTCA今年先係屬實第一年的會考,乜唔話埋俾人知呀,唱D但隱瞞D,.重有好多學校都唔公開公報會考成績,(引用你寫嗰句--'一些'傳統直資是有公佈的),DXX會考單位分數都可以讀預科,你都知喎,仲乜唔見你唱,總之都係個句---居心叵測

回覆 35# mother-cat 的文章

英華家長覺得基崇唔好, 批評佢, 我覺得都OK, 言論自由吖嗎, 起馬光明正大, 覺得唔岩咪駁番佢羅!

如果扮人地學校家長,開post閙人地學校,就真係好無恥,話人地學校係賊船, 其實係好嚴重的指控, 唔係比下自己意見咁簡單.

原帖由 judy 於 09-7-22 10:44 發表

不知最高14分是不是事實,不去論他。但最高14分又如何,表示它辦得差?我識得一個家長,佢孩子小學讀包未,到此校讀書,佢話此校有很多措施鼓勵學生,考試成績好,有很多獎勵,例如請學生去迪士尼等等。這是幾年前之事了,當時覺得此校 ...

補充一點,不是'聖經'科,是基督教倫理,要考的宗教知識只佔小部分,重要的是要看學生的思考和對事件的反思.
TTCA很著重學生的反思及定立目標.
很多謝你忠肯的的分析.

原帖由 hong2002 於 09-7-22 17:30 發表
英華家長覺得基崇唔好, 批評佢, 我覺得都OK, 言論自由吖嗎, 起馬光明正大, 覺得唔岩咪駁番佢羅!

如果扮人地學校家長,開post閙人地學校,就真係好無恥,話人地學校係賊船, 其實係好嚴重的指控, 唔係比下自己意見咁簡單 ...

強調一句,只是'某位'英華家長有問題,其他的絕冇問題.

"上錯賊船" 的指控未免過份嚴重
相信樓主都是感性蓋過了理性吧!

依間學校d家長幾得意,在厠所做Xd衰嘢就唔比人講,
成日以為一個人開幾十個名在BK講嘢,幸好我姪仔明年會考後終於決定去另一間升預科(佢由中一開始在出面已補習,佢阿媽話學校程度淺),希望佢能為學校破14分之紀錄啦!
‹ 上一主題|下一主題