用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
樓主: carayan
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

我個女都好開心因為今年可自由去買小食, 但我只比佢一個買1至2次昨, 免得佢唔食飯嘛!

回覆 4# hoho1230 的文章

我仔仔同仔你仔仔都喺4F,唔知佢兩個識唔識呢?我問佢有無新朋友,佢話一有時間就去咗圖書館都無時間識新朋友,比佢激死,我諗住佢識多個同班可以問下功課OR其他嘢? 雖然話升四年班佢都係好依賴我,我就快比佢激死O架喇!

回覆 21# NKW 的文章

曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動?

回覆 4# 小王 的文章

無錯!所以今年我都影咗4份COPY ,你知喇次次考試同TEST都考差唔多嘅如TENSE,PRONOUN同PREPOSITION咁,有時間就比佢做下囉,當喺TRAINING,我仲咗其他補充,如果少功課個日就叫佢做下,上次打風咪叫阿仔做咗幾頁囉!

hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.

原帖由 carayan 於 09-9-19 17:38 發表
曾sir喺敎我囝囝數學喎!我阿仔今年仲參加咗數學培圳組,都喺佢教,星期五已經返咗第一堂,佢好鐘意呀! 我都希望有幫助,今年數學d功課都幾多,次次阿仔都要就一個鐘頭,你哋呢?
P.S.咁你亞女仲有參加咩課外活動? ...

我個女P4CSir嗰班 , 請多多指教。
上星期六第一天課外活動已發生不愉快事件 , 我個女參加跆拳道班要除鞋放在課室門口 , 但上完堂出來發覺鞋和襪都不見了 , 而且是沒有一對鞋多了出來 , 要赤腳落校務處
,
教練和葉主任都說可能比人著錯鞋 , 會在星期一廣播問吓 , 但我覺得著錯鞋都有另一對留低 , 但現在是一對都冇剩 , 而且這對new balance鞋是新學年買給我個女運動堂著的 , 只著了數次 , 所以我覺得是有人貪心取走了 , 希望我估計是錯啦!!!

hi, diancon

以下事件唔知過往有冇發生過呢? 咁小朋友嘅自身財物咪冇保障?  希望快d搵到答案, 而唔係不法之徙搞事.

原帖由 diancon 於 09-9-21 10:36 發表
我個女P4C曾Sir嗰班 , 請多多指教。
上星期六第一天課外活動已發生不愉快事件 , 我個女參加跆拳道班要除鞋放在課室門口 , 但上完堂出來發覺鞋和襪都不見了 , 而且是沒有一對鞋多了出來 , 要赤腳落校務處
, 教練和葉 ...

Hi NKW,

我個女話今天廣播咗
, 再打電話問葉主任
, 她說未有人回應
, 明天會問所有跆拳道學生
, 希望水落石出啦
, 一對鞋事小
, 但真的不希望學校有壞份子。

回覆 1# diancon 的文章

咁都得!咁真係要查清楚件事喇,因正常學校無外人可以進入,一定喺自己人做嘅,希望你揾到真兇!:) 咁阿囡有無後備鞋著住先!

咁就好囉!最緊要佢地有興趣!
喺喇派咗測試範圍喎,今年改咗分四日進行測,好似考試咁,小朋友會舒服d,唔使好似前咁仲要上堂同做功課,大家努力喇!

[quote]原帖由 NKW 於 09-9-21 10:09 發表
hi carayan

我女都有參加咗數學培訓組喎,曾sir係我女班主任, 佢好搞笑架, d學生好鍾意佢. 星期五返咗第一堂,亞女已經話數學好好玩好鐘意咁嘞!亞女話有10個同學培訓.

多謝關心, 好在舊年的波鞋未掉,可著住先。
昨天收到測驗範圍,又快要準備啦,今年改了提早放學,可專心溫書,幾好呀。

原帖由 carayan 於 09-9-22 07:41 發表
咁都得!咁真係要查清楚件事喇,因正常學校無外人可以進入,一定喺自己人做嘅,希望你揾到真兇!:) 咁阿囡有無後備鞋著住先!

測完驗唔使再上堂可以番屋企溫習吓, 大家都放鬆d. 太好嘞!

回覆 1# NKW 的文章

你哋做咗第一編英文compreh未呀,我囝囝都唔識要我教,如果喺測驗就慘喇 媽咪好擔心呀!

我仔仔都唔識做, D 問題好深, 今年上左P.4, 做完功課都溫唔到默書, 佢測驗都唔知點溫, 請問你地知唔知中.英文SR幾時考

原帖由 carayan 於 09-9-22 14:56 發表
你哋做咗第一編英文compreh未呀,我囝囝都唔識要我教,如果喺測驗就慘喇 媽咪好擔心呀!

我都覺得今年四年班d功課多咗,做完功課都冇時間温習 SR - 29/9, 中文課外考查 - 30/9,不過唔知係唔係班班一樣。

應該班班一樣嘅, 好似都仲係OPEN BOOK喎!

原帖由 Calvin仔媽媽 於 09-9-23 07:50 發表
我都覺得今年四年班d功課多咗,做完功課都冇時間温習 SR - 29/9, 中文課外考查 - 30/9,不過唔知係唔係班班一樣。

睇到小一小二chatroom原來有咁多小朋友病, 有d仲話係豬流感, 我女尋日亦有同學發燒冇番. 而家咁多學校停課, 情況真令人擔心,  希望流感疫苗快d研究到出嚟.

回覆 3# Calvin仔媽媽 的文章

晚晚CHECK完功課食完飯都冇乜時間, 今日默完中文, 又要READY英默都不特至, TEST出左範圍, 溫得黎都差唔多了...

回覆 17# carayan 的文章

你個仔咁乖,小息會去圖書館,我個仔淨係掛住食嘢和玩。

係啦!而家都四年班,我個仔都仲係好依賴我,好多事都成日要提住佢,問佢。唔上黎呢度都唔知29和30號係中英文SR test, 都唔知要幾大個對自己d事先會上心。

回覆 14# diancon 的文章

居然在學校會發生d咁o既事,呢種行為無論係學生或家長都十分要不得,一定不可以助長,學校有無話查成點?
‹ 上一主題|下一主題