用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 - 1st interview result - letters sent ...
樓主: ming88
go

港大同學會小學 - 1st interview result - letters sent today [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

基灣同hkuga係兩間好唔同既學校, 你要考慮清楚
原帖由 PAMLAM 於 09-10-17 06:55 PM 發表
哈哈......我囡囡都有2nd interview!!! 假如bingo咗....你地會點揀?

自行已選基灣(西灣河), 因有20分.

anglesecond88,

唔好失望啦! 一定有小學適合你的小朋友的, 若真的好喜歡港同, 可以將來嘗試插班的。

iwff

原帖由 angelsecond88 於 09-10-17 19:17 發表

親愛的家長:
多謝 閣下認同本校的辦學理念,為 貴子弟報讀本校 2010-11 年度一年級,並參與所舉辦的面試。
由於申請人數眾多,本校抱歉未能編配學位予所有申請人,故此未能取錄 貴子弟。在此謹多謝 閣下對本校的支持!

...

醒目開學勳章 王國長老

每年呢個時候, 一定有人歡喜有人愁
講真, 有人收左都未必要, 有人想入無得入, 我都唔知講咩黎安慰你
(當年我女waitlist我都係同你做同一個動作)
雖然叩門機會唔高, 即管試下啦, 起碼心安理得, 明天會更好呀, 加油!
原帖由 angelsecond88 於 09-10-17 07:17 PM 發表

親愛的家長:
多謝 閣下認同本校的辦學理念,為 貴子弟報讀本校 2010-11 年度一年級,並參與所舉辦的面試。
由於申請人數眾多,本校抱歉未能編配學位予所有申請人,故此未能取錄 貴子弟。在此謹多謝 閣下對本校的支持!

...

Charlotte_mom....好開心呀.. 阿仔都入到2nd in 呀~

我阿仔係細仔 (10月尾), 另外, 我friend個仔12月頭都入到 kts 既 2nd in.. 睇黎細仔都唔係冇機架~ 大家加油呀!! 細b 們~

醒目開學勳章 王國長老

CONGRATS!
係呀, hkuga唔揀年齡架, 我女果班最大最細可以差成年
原帖由 hkcindy 於 09-10-17 09:46 PM 發表
Charlotte_mom....好開心呀.. 阿仔都入到2nd in 呀~

我阿仔係細仔 (10月尾), 另外, 我friend個仔12月頭都入到 kts 既 2nd in.. 睇黎細仔都唔係冇機架~ 大家加油呀!! 細b 們~ ...

我都知道兩間是不同的理念的學校...不過, 是乎最後結果再作決定吧.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-17 21:15 發表
基灣同hkuga係兩間好唔同既學校, 你要考慮清楚

我個女都有2 interview,心情一方面開心,一方面擔心 因還有個細女呢!!(08年出生率好高)

另外請問Charlotte_mom,除學費外,有沒有其他雜費,課外活動是否要交費呢?

唔駛唔開心!識有人不斷收reject信,去到最尾,竟然係得一間收佢,就係st. paul co-ed!

Thx iwff & cutekiddy!

Charlotte_mom ,
我都揾緊叩門既資料,叩咗唔得一件事,但係唔叩我一定會好內疚!港同係我第二心儀既學校,我會等埋心儀個間既結果,先決定去唔去叩,因為其實2nd IN都入唔到,都唔知有冇得叩!

貢獻勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-17 11:34 發表
多謝報料, ok左喇
(我緊張到自己有bookmark到個網頁都唔記得.......)
http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?id=10&l=cht&page=4

恭喜哂 !!

預祝妳囝囝成功闖過第二關,兩姊弟一齊返學 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

My son got the chance for 2nd interview.  I am so released as I have just rec'd the reject letter ealier (no chance for 2nd interview) by other school.  

Charlotte mom,
Would you mind to share the format of 2nd interview?  Is it the same as 1st interview?

delete.......

醒目開學勳章 王國長老

一般學校都有既費用: 校巴, 訂飯(可以帶飯or送飯), 家教會年費$100, 印刷及簿費幾百蚊一年.......基本上學校好平民的
課外活動完全optional, 約幾十蚊一堂(另加extra車費), 你可以完全唔join, 亦可以一星期join幾樣, 多數係星期5, 少數係星期六早上

原帖由 yingmum 於 09-10-17 10:40 PM 發表
我個女都有2 interview,心情一方面開心,一方面擔心 因還有個細女呢!!(08年出生率好高)

另外請問Charlotte_mom,除學費外,有沒有其他雜費,課外活動是否要交費呢? ...

醒目開學勳章 王國長老

咁先祝你首選學校一擊即中, 早日放心啦!
原帖由 angelsecond88 於 09-10-18 03:07 AM 發表
Thx iwff & cutekiddy!

Charlotte_mom ,
我都揾緊叩門既資料,叩咗唔得一件事,但係唔叩我一定會好內疚!港同係我第二心儀既學校,我會等埋心儀個間既結果,先決定去唔去叩,因為其實2nd IN都入唔到,都唔知有冇得叩! ...

醒目開學勳章 王國長老

唔介意.........
如果format無變, 應該會係先o係會議室集合, 家長會陪住等, 然後到小朋友夠鐘入去, 就會一組約3個小朋友入去校長室見校長/副校長/主任 (唔會特登叫d小朋友等一個半個鐘考耐性果d既)
會見方式大概係傾下計, 有玩d桌面簡單遊戲例如spot the difference, 迷宮, 砌圖等, 亦可能會叫小朋友講下故事

原帖由 mamay 於 09-10-18 01:07 PM 發表
My son got the chance for 2nd interview.  I am so released as I have just rec'd the reject letter ealier (no chance for 2nd interview) by other school.  

Charlotte mom,
Would you mind to share the f ...

醒目開學勳章 王國長老

iwff, KaHeiBaBa,
多謝 ! 我都想早日攪掂, 如果唔係我又要叩門了

Charlotte_mom

我覺得你真的很無私的和其他mami分享, 之前d mami都是待塵埃落定才教導 "後輩", 這我亦想是人之常情, 在其他post你連send email 都教埋, 你的小朋友有一個好好做人榜樣 (but校長忙了)
原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-18 16:08 發表
一般學校都有既費用: 校巴, 訂飯(可以帶飯or送飯), 家教會年費$100, 印刷及簿費幾百蚊一年.......基本上學校好平民的
課外活動完全optional, 約幾十蚊一堂(另加extra車費), 你可以完全唔join, 亦可以一星期join幾樣, ...

醒目開學勳章 王國長老

其實直到今日, 我都唔知究竟d email係咪校長自己睇 , 總之咩都做晒, 心安理得吧了
原帖由 絡絡 於 09-10-18 06:36 PM 發表

我覺得你真的很無私的和其他mami分享, 之前d mami都是待塵埃落定才教導 "後輩", 這我亦想是人之常情, 在其他post你連send email 都教埋, 你的小朋友有一個好好做人榜樣 (but校長忙了)
...

原帖由 絡絡 於 09-10-18 18:36 發表

...

agree......... thank you Charlotte_mom

2nd interview 使吾使見家長?
‹ 上一主題|下一主題