用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生result
樓主: Freeb
go

民生result [複製鏈接]

am offer,但唔會留位,
因已決定讀KV,
明天的SC註冊也不會去了,
希望各位Waiting 的小朋友很快有好消息

醒目開學勳章

收都民生am offer

原帖由 chloechanchan 於 09-12-12 15:31 發表
重來無諗過會收都民生offer (PM), 點算好﹖Kentville or 民生?

有人同我講MS 既K 只有6成(可能7成)機會入番佢既P
如果入唔番佢既P ....你會點算? 好大情度上係睇你有無打算幫小朋友考C小.
MS 既K 都會比較淺 (同KV比).
我估如果只係講考C小. KV一定比MS 算數高

想問下你地係咪21號in果批呀???因為我係28號in,唔知係咪同一時間收信呢????

剛才返到屋企樓下,管理員話派左信啦,不過我抱住訓左覺的囡囡,開唔到信箱,依家好緊張添~~~~

Yes ! 今日收信 ....... 豬仔收左啦 ! AM offer ........    

原帖由 jl118 於 09-12-12 15:49 發表
收都民生am offer

waiting list ....我個係07年9月.
想問下你地收左的小朋友係07年咩月出生

My son is Aug 07.  am offer but I will wait for result from KM and Pui Ching.

原帖由 aleelee 於 09-12-12 16:25 發表
waiting list ....我個係07年9月.
想問下你地收左的小朋友係07年咩月出生

多謝你意見﹐我都係甘諗﹐但係三年後考C小/直資又係好激烈﹐好怕考唔到好小學要lucky draw﹗ 仲有無媽咪知道民生收幾多K 學生上民小﹖

原帖由 NICOLE123 於 09-12-12 15:50 發表

如果入唔番佢既P ....你會點算? 好大情度上係睇你有無打算幫小朋友考C小.
我估如果只係講考C小. KV一定比MS 算數高 ...

我係28號見,差不多最後個班,上午班offer

如果封信係厚D, 就係得左! 因為有校車資料 ..... 祝好運

開始諗呢間好唔好.... 上到間小學好唔好?

收左AM..........

原帖由 Freeb 於 09-12-12 11:42 發表
Just get the reject letter!

我都係呀, 0702, 不過都預左唔得, 因為阿囡英文比中文好, 但佢地主要是母語教學.

其實我個人見解, K1 - K3 這段時間都要家長去教佢地一些課外智識, 例如英文, 數學, 唔好浪費0-6歲學習黃金期, 唔好只靠學校, 學校學的一定不足夠, 邊間都一樣, 如果打好基礎, 到時再 Interview 邊間小學都冇問題, 我個小朋友 N1, 我已給 K1 - K2 程度課本佢睇, 有些英文書仲係小學程度, 最重要係培養小朋友讀書興趣 .... 佢依家兩歲半, 已識好多英文生字及好鍾意睇書, 希望佢可以 Keep 住, 雖然係辛苦 D, 但都值得, 大家家長努力啦 .....

我有個朋友既小朋友只得小一 Level, 但佢已識得睇 Harry Potter 書, 仲會寫閱讀報告.... 勁....

只是個人見解 ......

原帖由 NICOLE123 於 09-12-12 15:50 發表

我估如果只係講考C小. KV一定比MS 算數高 ...

後備生, 唉.....

0711 細仔, 申請 pm class, 而家 waiting list.................

不過都預o左, 因為太多人考喇................

有朋友係民小教, 佢話基本上係先收民幼生先, 但佢地都做個好似測驗既考試, 係睇下佢地d程度. 同埋如果個小朋友係學校既評估報告唔係差, 都一定收. 因為據佢所講, 基本上民生好多學生都係由幼稚園去到中學. 所以好有歸屬感.

[quote]原帖由 chloechanchan 於 09-12-12 16:34 發表
多謝你意見﹐我都係甘諗﹐但係三年後考C小/直資又係好激烈﹐好怕考唔到好小學要lucky draw﹗ 仲有無媽咪知道民生收幾多K 學生上民小﹖

Hi, Conniew117,
你有朋友係民小教,可唔可以打聽下,收幾多waiting list ?      唉! 超down 呢!!

原帖由 conniew117 於 09-12-12 17:32 發表
有朋友係民小教, 佢話基本上係先收民幼生先, 但佢地都做個好似測驗既考試, 係睇下佢地d程度. 同埋如果個小朋友係學校既評估報告唔係差, 都一定收. 因為據佢所講, 基本上民生好多學生都係由幼稚園去到中學. 所以好有 ...

唔好意思, 真係幫你唔到, 因為佢地既小學部同幼稚園既老師係0接觸. 我之前只係想佢幫我問下, 今年收幾多人? 有幾多人apply? 佢話幼稚園既人回覆: 機密. 所以我都覺得佢地幼稚園部既同同事係唔會講.

原帖由 hellojenny 於 09-12-12 17:38 發表
Hi, Conniew117,
你有朋友係民小教,可唔可以打聽下,收幾多waiting list ?      唉! 超down 呢!!

其實..我唔知點講...我有小小唔好意思.....
真係唔係哂命...
好難講你地知我個心而家係點..
間間都收當然係開心.不過見好多家長咁唔開心.
我又覺得自己唔應該咁開心....
唉..唔知你地明唔明呢?
當初報咁多間真係驚間間都唔收.
點知..原來我係最無自信既家長.太睇小左自己個仔...
如果以上唔岩睇.你地當無睇過.

Just received AM offer.
‹ 上一主題|下一主題