用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正同根德園你會點選擇?
樓主: jc479
go

培正同根德園你會點選擇? [複製鏈接]

then, i think both puiching and KV are good and not easy to get into.  ability of the kids seems not the criteria in choosing puiching vs KV when the kids are accepted by both kindergartens.  curriculum of puiching primary is not easy as well.  most graduates from puiching kindegartens have no problem with it while kids graduated from other kindergartens may have.

i think the most important factor is parental preference and which primary schools the parents want their kids to go to. the styles of the 2 kindergartens are very different.

原帖由 yu_baby 於 10-4-3 02:13 發表
Kv都可以讀得好開心,不過,如果小朋友能力麻麻,讀kv就會吃力一點,因為佢地k2開始每星期都有中、英文默書和mental測驗,通常能力好的小朋友係可以應付得好好,學校會幫佢地溫書,回家只需要完成功課便ok!相反能力麻麻,小朋友回家都 ...

當然選KV啦, 真係好難入架, KV唔一定收番D細佬妹架, 我有個fd哥哥在KV讀, 細佬考唔番!!  而我老公個同事, 就因哥哥讀PC, 細佬考時由頭cry到尾, 媽媽都諗唔收啦, 點知都收, 比我種感覺係, KV真係睇你實力, 入得去個個都勁, 而PC就話知你考成點, 有阿哥家姐讀緊實掂羅!!!

原帖由 tongl 於 10-6-19 01:58 發表
當然選KV啦, 真係好難入架, KV唔一定收番D細佬妹架, 我有個fd哥哥在KV讀, 細佬考唔番!!  而我老公個同事, 就因哥哥讀PC, 細佬考時由頭cry到尾, 媽媽都諗唔收啦, 點知都收, 比我種感覺係, KV真係睇你實力, 入得去個個 ...

我自已揀PC, 但諗緊加KV PM session.  我知好多parent 反對.  但小朋友唔試真係唔知邊間OK.  諗試1 2 個月.  11月再決定.  須知導揀錯會影響佢一生.

你的小朋友smart嗎?如果入培正, 佢一定去唔到dTOP的, 好似DBS, St Paul, 但kv,將來大把選擇,不過如果佢唔smart,都係唔好駁,培正啦!!

kv每年over 600人畢業,唔係個個入到top1 學校呢!

interview好睇眼緣!Cry不代表唔叻呢!
當然選KV啦, 真係好難入架, KV唔一定收番D細佬妹架, 我有個fd哥哥在KV讀, 細佬考唔番!!  而我老公個同事, 就因哥哥讀PC, 細佬考時由頭cry到尾, 媽媽都諗唔收啦, 點知都收, 比我種感覺係, KV真係睇你實力, 入得去個個 ...

我個姪仔有差唔多經歷, 當年大姪仔讀kv k3, 細佬先2年in k1 時唔講野, 連最基本姓名幾歲都無講咩都無做, 最後first round 收左.

早幾日收到kv call! 我地放棄了kv去培正。

hi 各位媽媽,
囝囝是04/2008 BB
想知道KV, 培正, ST.CAT, 迦南一向是幾時派FORM?

培正interview的型式是怎樣? DADDY & MUMMY一同IN /只是小朋友自己一個IN?

THANKS!  

原帖由 BBG1 於 10-7-3 15:11 發表
早幾日收到kv call! 我地放棄了kv去培正。

阿哥係培正, 細佬未必一定入番培正架, 我有朋友都係咁!

2間都係好學校,
揀邊間視乎家長鍾唔鍾意培正中小學,
如果鍾意, 當然係一條龍好啦,
但如果只係一般或者係宗教唔相同,
咁一條龍都冇意思!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

當然培正啦

原帖由 vinci 於 10-7-7 23:19 發表
我大女以前讀培正,因為一條龍唔駛煩,但d英文教得一般,而考試又會出得深,所以,自己搵左私人英文老師跟,考試都ok,但我自己始終較喜歡英中,宜家大女整濕左個頭,我想都係一直留在培正小學、中學。

我細女就讀根德園,我想佢第時入 ...

如果唔介意可唔可以分享下你大女培幼畢業時有冇考其他直資或私小? 一條龍既好處係進可攻退可守, 讀培幼可以考其他小學, 或者參加自行派位, 兩者都唔得都仲有培小作後備.

我這个過客, 又有另一個法, 自從3年前培幼有學卷后, 抵讀好多, 以$735一个月, 有齊整个配套我相信是好, 家長就利用多餘的$去學英文, 其他活動, e.g.學校有2 day net class, 其他3 day便自己上英文, 我見到好多小朋友英文accent不比那2間差, 5歲考cambridge一樣有14/15个盾, 今年考到Dbs, St.Paul Co-ed, 蔡繼有, 宣道..也不少.你可以話去這些學校比率少, 理由是大部份人都冇去考,
但要出去考, 多數入到second-in, 咁%自己計, 所以边間啱自己, 好好唸吓, 須知小朋友童年好短, 當你入到間學校有完整配套, e.g. 有畫室, 室內和室外体育室, 禮堂, 学習係咪一个好開始, 我們就比較喜歡培幼家長低調, 但不代表他們不是中產甚至富户....其實kv & PC 各有捧場客, 自己好好唸清楚

原帖由 vinci 於 10-7-7 23:19 發表
我大女以前讀培正,因為一條龍唔駛煩,但d英文教得一般,而考試又會出得深,所以,自己搵左私人英文老師跟,考試都ok,但我自己始終較喜歡英中,宜家大女整濕左個頭,我想都係一直留在培正小學、中學。

我細女就讀根德園,我想佢第時入 ...

想問下培正IN K1係點IN, THANKS

原帖由 giant_japan 於 10-7-8 12:14 發表
想問下培正IN K1係點IN, THANKS

家長同小朋友係大堂排隊上課室
再分3至4組叫小朋友名入另一課室
家長係出面等
如果小朋友喊唔肯入可以等到最後一組先入
如果都係唔入...可能老師會比家長陪埋入去
不過聽聞喊已經等於唔收
入到去都係好似玩下玩具 老師問下小朋友問題
唔考家長.
家長要取分就要係問卷到做多d功夫了

原帖由 NICOLE123 於 10-7-8 13:33 發表

家長同小朋友係大堂排隊上課室
再分3至4組叫小朋友名入另一課室
家長係出面等
如果小朋友喊唔肯入可以等到最後一組先入
如果都係唔入...可能老師會比家長陪埋入去
不過聽聞喊已經等於唔收
入到去都係好似玩下玩具  ...

NICOLE123
thanks
咁每組有幾多個小朋友, 另份問卷係當日比家長填埋定點?同份問卷有咩問題?  係咪只係見小朋友, 唔會見家長?
仲有如果父母以前係度讀小學會否有好處?

原帖由 giant_japan 於 10-7-8 17:03 發表

NICOLE123
thanks
咁每組有幾多個小朋友, 另份問卷係當日比家長填埋定點?同份問卷有咩問題?  係咪只係見小朋友, 唔會見家長?
仲有如果父母以前係度讀小學會否有好處? ...

每組好似5至6個 (唔係好記得)
問卷係寄報名表時寄埋比你. 交表時交埋
唔見家長.
去培正果度睇 好似家長係度讀都無咩好處
我識2個人daddy係校友 都無收到佢地既小朋友

原帖由 NICOLE123 於 10-7-8 17:24 發表

每組好似5至6個 (唔係好記得)
問卷係寄報名表時寄埋比你. 交表時交埋
唔見家長.
去培正果度睇 好似家長係度讀都無咩好處
我識2個人daddy係校友 都無收到佢地既小朋友 ...

NICOLE123
ok, thanks
‹ 上一主題|下一主題