用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

回覆 20# BBTWIN 的文章

有同感!所以我都知係好想阿女讀"大抽獎"學校。 另願比錢讀直資或私校。

我教會有個姊妹嗰仔現在讀緊一間政府學校小一,常常比一個同學打,我姊妹同老師complain, 但是班主任話:你有無証人見到吖!?係咪要我開file吖?

你話驚唔驚!真係唔感讀政府學校。

回覆 11# Charlotte_mom 的文章

Charlotte_mom,

聖保羅男女是我首選,最近我都有睇吓上年BK的discussion, 成千個application,只收150個(70%有關係,30%冇關係),waiting list50個。

而我阿女是嗰30%冇關係嗰group, 不
過我哋係基督徒(但又唔係聖公會),所以機會都好微,不過我阿女是C文和有禮貌形,希望可以有D機啦!

我知道你對選校有D心得, 請賜教!

醒目開學勳章 王國長老

點止成千個申請, 係1400至真!
仲有果30%無關係入面, 有好多係"暗地裡"有關係呢
不過唔試過又點知wor, 岩既, 聖保羅係比較鐘意d謙虛有禮既小朋友, 可能到時令校長一見傾心呢!
原帖由 ma記 於 10-4-8 10:13 PM 發表
Charlotte_mom,

聖保羅男女是我首選,最近我都有睇吓上年BK的discussion, 成千個application,只收150個(70%有關係,30%冇關係),waiting list50個。

而我阿女是嗰30%冇關係嗰group, 不
過我哋係基督徒(但又唔係聖公會),所以機 ...

回覆 23# Charlotte_mom 的文章

成你貴言啦!

謙虛有禮的, 不是每間也喜歡嗎?

我兒子一定沒份. 他總是要我提...提...提.......

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 22:34 發表
點止成千個申請, 係1400至真!
仲有果30%無關係入面, 有好多係"暗地裡"有關係呢
不過唔試過又點知wor, 岩既, 聖保羅係比較鐘意d謙虛有禮既小朋友, 可能到時令校長一見傾心呢!
...

醒目開學勳章 王國長老

以我所observe, 聖保羅係特別鐘意呢款的, 反而太醒目精靈果d佢地又好似一般wor
如果乖巧+學業成績outstanding, 真係幾有機架!
記得幾年前有會員分享, 親戚個女去spcc見校長, 校長叫佢睇本英文書, 小女孩唔識, 同校長講"校長, 呢本書好深, 我唔識呀, 不如你教我啦" 於是校長續隻字教, 小朋友續隻字跟, 得左!
我好記得架, 我都有教我個仔interview時學下人地咁乖巧受教, 不過佢學唔黎之嘛

原帖由 ysnmama 於 10-4-8 10:43 PM 發表
謙虛有禮的, 不是每間也喜歡嗎?

我兒子一定沒份. 他總是要我提...提...提.......

想幫阿女影靚靚passport相, 用嚟交applicant. 有冇好介紹呀? 如有的話, 請PM我. Thx!

原帖由 KimB 於 10-4-8 16:59 發表
咁你小朋友係邊度上intervew class??

維思,小博士,小狀元都是熱門教室. 我地系童學童樂,同幾個CCKG小朋友一班, 個miss好好,唔會叫你背標準答案.

My daughter will go to P1 in  2011 too. I am so worried as my area doesn't have any good primary schools. :(

醒目開學勳章

我仔仔現在讀 k2, 由於對傳統的學校很失望, 所以安排了仔仔下年入國際學校, 不過都會報讀私校/直資, 因為始終國際學校的學費真的很甘

醒目開學勳章 王國長老

http://www.digitalthinking.com.hk/contact_us.html
呢間我影咁多年都好滿意
原帖由 ma記 於 10-4-8 11:43 PM 發表
想幫阿女影靚靚passport相, 用嚟交applicant. 有冇好介紹呀? 如有的話, 請PM我. Thx!

醒目開學勳章 王國長老

學費貴唔貴係其次, 最緊要係將來小朋友接受中文既程度, 我女而家小四, D朋友仔有D讀國際學校, 佢媽都好努力想佢接觸中文, 但小朋友都好抗拒
原帖由 mat媽 於 10-4-9 10:34 AM 發表
我仔仔現在讀 k2, 由於對傳統的學校很失望, 所以安排了仔仔下年入國際學校, 不過都會報讀私校/直資, 因為始終國際學校的學費真的很甘

原帖由 ma記 於 10-4-8 20:13 發表
有同感!所以我都知係好想阿女讀"大抽獎"學校。 另願比錢讀直資或私校。

我教會有個姊妹嗰仔現在讀緊一間政府學校小一,常常比一個同學打,我姊妹同老師complain, 但是班主任話:你有無証人見到吖!?係咪要我開file吖?

你話驚唔 ...

嘩!我好驚呀! 介唔介意pm比我知你個姊妹個仔o係邊間政府小學讀書? 事關我老公間母校係官小. 我諗唔會甘好彩係我果間掛, 因為有現任家長講校風都okay好. 如果真係既話我仲有時間考慮麻. 我覺得無論津小或官小, 都無權收生. 學生質素一定會參差. 加上而家太多大陸細路, 佢地d家長一般程度低, 又唔管教. 我都好驚揀左政府學校會有好多呢類學生. 所以真係揀又死, 唔揀又死. 就算考私校, 都唔係話你考就會收. 我對女係見到陌生人就唔出聲果隻, 我對佢地考學校真係唔太有信心. 就算小朋友識好多野, interview時唔出聲一樣冇用. 我老公都叫我疊埋心水揀返佢間母校. 唉!最後係點真係要等上天安排.

大家好!我仔仔都係 2011升小一。
我都係心大心細嗰隻,小兒當年考幼稚園ge時候我實在太失望,所以升小一我打算用漁翁撒網去考多幾間直資/私校,一來可以比小兒同埋我當係取經驗,二來希望可以比自己有得選擇。若然真的一間都考不到,我只好給小兒讀我自己母校。

原帖由 ma記 於 10-4-8 23:43 發表

如果想自己整證件相, 試吓入呢個 website 啦, 咩尺寸都有, 整完 save 咗去沖哂店哂相就得嫁啦

http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章 王國長老

呢幾年我貪平都係用呢個TOOL , 去快圖美晒, 唔靚仲可以REFUND
原帖由 ladykin 於 10-4-9 12:06 PM 發表

如果想自己整證件相, 試吓入呢個 website 啦, 咩尺寸都有, 整完 save 咗去沖哂店哂相就得嫁啦

http://www.openplatform.com.hk/Chinese/photoDIY.htm

...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-9 12:22 發表
呢幾年我貪平都係用呢個TOOL , 去快圖美晒, 唔靚仲可以REFUND

仲可以crop 邊 part 都得, 影到靚先哂

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

不好意思,請問妳女兒是否讀香港島小學?是私校、還是政府學校。我的細女是2010要考小學,因性格問題,應會報其它私校或直資。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-9 11:00 發表
學費貴唔貴係其次, 最緊要係將來小朋友接受中文既程度, 我女而家小四, D朋友仔有D讀國際學校, 佢媽都好努力想佢接觸中文, 但小朋友都好抗拒

如果讀國際學校, 足5歲就要入小學. 你仔仔係唔係05年9月後出世. 9月前出世今年9月要入小學啦.

我都考慮緊俾個女讀國際學校定傳統小學, 但唔太識人係國際學校畢業. 唯一識嗰個, 係大公司做management trainee. 佢媽咪講到國際學校好好. 但可能佢個仔特別叻. 最重要係佢地係唔係大部份比傳統名校出來既前途好啲. 如果最終都係讀返啲2線外國大學, 不如讀完傳統中學再出去. 不如大家分亨下.

原帖由 mat媽 於 10-4-9 10:34 發表

醒目開學勳章 王國長老

我女讀港大同學會(港島區直資)
原帖由 wunyan 於 10-4-9 12:51 PM 發表
不好意思,請問妳女兒是否讀香港島小學?是私校、還是政府學校。我的細女是2010要考小學,因性格問題,應會報其它私校或直資。
‹ 上一主題|下一主題