用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 通利幼兒音樂課程
樓主: wendychiu301
go

通利幼兒音樂課程 [複製鏈接]

你好cacanov06你有冇kindermusik好的老師介紹?

原帖由 cacanov06 於 10-4-21 18:59 發表

你可以選擇Kindermusik, 佢既課程內容係透過音樂, 聆聽, 律動等活動, 俾小朋友發揮語言(英文), 體能, 認知, 情緒抒發等等. 完成課程都會有證書.  我個人覺得3歳前都可參加. ...

我囡囡兩歲幾, 幫佢報咗gymboree嘅music class, 都覺得唔錯, 雖然都知佢學唔倒D乜, 但帶佢去同D朋友仔唱唱歌, 跳跳舞都幾開心呀.! 好過坐屋企只有我同佢唱呀.

同時我都學到D新歌, 當你唱返俾佢聽佢會好開心&記得個Miss同某D同學仔架, eg. 唱到某一句囡囡會記起當日唱到這句,坐旁邊的同學跌倒!  唱另一首歌, 又記得要攞"鈴鈴茶茶"樂器等,etc. 從中又訓練到佢記憶. 都唔係咁差啫, 不過這只是我個人意見, 分享分享啫..!:)

原帖由 utopian 於 10-4-23 20:05 發表

kindermusik 我都考慮過,試過堂,但唔知係唔係導師問題,唔太吸引到我阿B.....THX!

我試過kindermusic ,kinderdance,(試堂),覺得麻麻,導師唔夠活潑,反而上My gym 仲好。而加返緊Suzuki ECE Programme(music),第一次試完堂,覺得個老師好alive,能吸引小朋友注意,個女又好鐘意,會繼續上到暑假。同時,5月8號會返Tom Lee九龍灣既2歲幼兒音樂班,唔知會點。

I want to join the class in Mega Box next term.  Please share your comments later,  Thanks!
原帖由 newmama0724 於 29-4-2010 15:53 發表
我試過kindermusic ,kinderdance,(試堂),覺得麻麻,導師唔夠活潑,反而上My gym 仲好。而加返緊Suzuki ECE Programme(music),第一次試完堂,覺得個老師好alive,能吸引小朋友注意,個女又好鐘意,會繼續上到暑假。同時,5月8號會返To ...

上星期上完第一堂,覺得麻麻!
老師教既野係好既,但係我覺得有D浪費時間,可能有得比較既關係(我個女同時上緊Suzuki ECE Programme),我覺得Suzuki ECE 好好多!

原因如下:
人數太多(12人),家長未能控制小朋友,大叫,走來走去,老師已盡很大努力使其安靜,但......結果有些時候
小朋友嘈過老師,小朋友點聽拍子?點跟?我好努力跟,但......

如果少d小朋友會好d!老師會容易控制d!
所以我就到時間就返就唔到就唔返,唔會次次返!
如果你唔介意嘈,而想小朋友玩下既,其實都OK既!如果我知道係咁一定唔會報囉!就係因為報左要放棄游泳班!

我個女另外個個音樂班(Suzuki ECE)既老師會用適當方法令到所有小朋友安靜咁上堂,個個都會好投入,好享受!我同個女都好鐘意!

原帖由 ILBC 於 10-4-29 19:00 發表
I want to join the class in Mega Box next term.  Please share your comments later,  Thanks!

Thanks for your sharing, newmama0724!
Would you mind telling me more about the Suzuki ECE programme?  I can't find its website.

原帖由 newmama0724 於 10-5-11 14:53 發表
上星期上完第一堂,覺得麻麻!
老師教既野係好既,但係我覺得有D浪費時間,可能有得比較既關係(我個女同時上緊Suzuki ECE Programme),我覺得Suzuki ECE 好好多!

原因如下:
人數太多(12人),家長未能控制小朋友,大叫,走來走去,老師已 ...

我個女另外個個音樂班(Suzuki ECE)既老師會用適當方法令到所有小朋友安靜咁上堂,個個都會好投入,好享受!我同個女都好鐘意!

請問Suzuki ECE音樂班係咪係柏斯上架? 一班有幾多人? 您個囡囡幾大開始上? 見您如此欣賞, 教法有咩唔同? 請指教.

搞到好似賣廣告咁,事先聲明我只係家長一名,同間機構無關係,佢地亦無俾好處我架!我只係覺得佢好,至如實寫出來!

每班人數不會多過10人,因為間房細,我而家個班得6、7個小朋友,星期六既班會多人D!但係佢地將會搬去大D既地方,到時課室會大D,人數唔知會點,我仲未問!

老師好重要,Ms Charliah 好有魅力,有獨特既方法令全班安靜上課,靜靜聆聽音樂,聽拍子,呢個先好!有得試堂添!

係BK得知有一間叫做維也納音樂學院的東西,也為小朋友設有音樂班,我好想試,但係只設星期六及日班,就唔到時間,仲未試!

我念你打SUZUKI MUSIC ACADEMY至得!

原帖由 ILBC 於 10-5-11 17:22 發表
Thanks for your sharing, newmama0724!
Would you mind telling me more about the Suzuki ECE programme?  I can't find its website.

教法有咩唔同?

每堂COVER既野較多,而且形式較多樣化!

原帖由 MAMAMEEE 於 10-5-11 19:32 發表

請問Suzuki ECE音樂班係咪係柏斯上架? 一班有幾多人? 您個囡囡幾大開始上? 見您如此欣賞, 教法有咩唔同? 請指教.

Wiener Klang is a bit expensive!
原帖由 newmama0724 於 14-5-2010 15:36 發表
搞到好似賣廣告咁,事先聲明我只係家長一名,同間機構無關係,佢地亦無俾好處我架!我只係覺得佢好,至如實寫出來!

每班人數不會多過10人,因為間房細,我而家個班得6、7個小朋友,星期六既班會多人D!但係佢地將會搬去大D既地方,到時課 ...

Thx, newmama0724!
I've called the academy.  The course is for 0-4 yrs old, the age range is huge!  It's quite expensive I think.  >$300/hr and have to pay for the whole term first.  
原帖由 newmama0724 於 14-5-2010 15:38 發表
我念你打SUZUKI MUSIC ACADEMY至得!

上完第二堂一樣好混亂!

不過,我今日至知原來柏斯都有,不過由3歲幾開始,師生比例好D,最多7人!

i agree that the age range is big but I cannot see any inconviencence as everyone concentrates during the lesson and kids really learning. There is a baby in my girl's class and most of the kids are around 2 years old(JUST BY GUESTING).

You can have a trial class first see if it worth!

Tomorrow I will go to the Tom Lee music class see if it is better!

原帖由 ILBC 於 10-5-14 18:43 發表
Thx, newmama0724!
I've called the academy.  The course is for 0-4 yrs old, the age range is huge!  It's quite expensive I think.  >$300/hr and have to pay for the whole term first.  

原帖由 utopian 於 10-4-23 20:14 發表

其實我的想法剛剛相反,我係見到阿B對音樂有興趣,所以想俾佢接觸下音樂,因為自己唔識.....你講的我係屋企都有做架! 佢會自己拎D 玩具樂器嚟玩,聽到熟悉的歌會跳會學唱....我唔知係唔係個個小朋友的反應都一樣,不過 ...

我個女有join 通利,己完成一個course, 有cert. 我個班全英文教, 我覺得幾好,主要都係唱遊,玩樂器, 不過要早1年報名,都幾Full 吓

That's good because my daughter is about 2.
Any instruments are introduced during the classes?
原帖由 newmama0724 於 14-5-2010 23:35 發表
i agree that the age range is big but I cannot see any inconviencence as everyone concentrates during the lesson and kids really learning. There is a baby in my girl's class and most of the kids are a ...

They have English class?
原帖由 sulleybe 於 15-5-2010 00:22 發表

我個女有join 通利,己完成一個course, 有cert. 我個班全英文教, 我覺得幾好,主要都係唱遊,玩樂器, 不過要早1年報名,都幾Full 吓

原帖由 ILBC 於 10-5-15 22:23 發表
They have English class?

我報時都唔知,不過 Miss 全程講英文, 但唔係每班都係,你報時可以問下.

而家已經唔使好似以前咁提早年幾報名,係先到先得,快報快有!

原帖由 sulleybe 於 10-5-15 00:22 發表

我個女個班都係用英文!

原帖由 sulleybe 於 10-5-16 00:30 發表

我報時都唔知,不過 Miss 全程講英文, 但唔係每班都係,你報時可以問下.

所介紹樂器唔多,主要以訓練小朋友拍子同perfect pitch。
老師會邀請每位小朋友玩/敲鼓、三角、鋼片琴等。如果你想小朋友接觸多D樂器,你可以報musical petting zoo(唔記得係米呢個名),我報左呢個既暑期班!
ps 由English Native Speaker 教

原帖由 ILBC 於 10-5-15 22:22 發表
That's good because my daughter is about 2.
Any instruments are introduced during the classes?

‹ 上一主題|下一主題