用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
樓主: 琬晴B
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

咪係, 有時間唔去做考試野, 走去教/練其他, 萬一唔PASS, 小朋友喊晒, 下次仲要再黎?! 唸起都慘呀
講真, 我女申請8月考, 而家開到C歌, 我都擔心暑假要勁補(SCALE唔夠熟, 好在4級唔多SCALE), 你都要著緊喇

To Crabpincers:
囡囡的考試書寫住2009-2010,咁即係淨係可以用埋今年??
“如果真係覺得個老師 太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)”──>
我明白你的意思,這亦正是我的矛盾所在。
To change or not to change,是問題一。
If change, when to change,是問題二。

To Charlottechan:
咁又俾你搵到!唉,呢兩日真係好頭痛!(前後吃左4粒必理痛)

To Charlotte_mom:
我好似揀左1011月考試,但以現時進度,真係……

原帖由 琬晴B 於 10-6-28 10:34 發表
囡囡的鋼琴老師是一位盡責而且具足夠資歷的老師,囡囡跟她學了大約一年,準備考二級.(囡囡第一位鋼琴老師因為經常更改學琴時間,所以換了這位老師.)

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Le ...
                                                                     我最近換了一個琴老師,上咗3堂,我發覺我仔彈琴原來係可以彈得好好聽 不過個舊老師真係教得有問題,學咗前後4個月就升到2级,又開始練2級試,再加校際比賽,每堂加埋練10隻歌有多,同個老師講咗幾次叫佢減少教新歌,不過講完都照驚,我d琴書比你還多,11本,學咗一年買咗约25本書,再加上校際比賽時發覺佢連一次都未彈過隻歌比我仔聽,明明一首慢歌佢竟然當快歌教,考2級試話亞仔scale唔得驚佢唔pass,aural又話佢掂只幫佢練過兩次,最後就係scale差不多攞滿分,而auarl就唔pass 所以,我唔再忍了,換了一個老師,唔敢講係咪最好,但係我就好滿意。

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

曾有幾次老師在示範完新歌後,問囡囡:「要唔要彈一次啊?」囡囡搖頭,老師就說:「咁返屋企練啦!」

你個老師喺呢方面都未算勁!我仔學緊2,3級嘅時候(4歲人仔),個老師除咗教幾首歌外,仲會剔多幾首叫佢自己返屋企彈,最多一次合共15首!你囡囡個老師有示範都好喇!

言歸正傳,我認同先練好考試歌和scales先,最好加2,3首其他歌仔啦!

..............

我昨天陪女兒上堂時問了.老師星期六只有約下午4:15至5pm左右得閒, 因她星期六下午休息,如果你上她的堂, 你會是她當天最後一個學生, 也就是她可能肯遲d收工教多個學生.

她與家人同住, 不方便學生上門, 她也不上門教的.7月快來了, 要做決定.如果唔係要defer出年大家都辛苦.

................

train多D新曲對小朋友考試的sight reading有幫助的,而老師一次俾太多新曲,做為家長我會視情況來練,有d就慢慢練多二三星期la(我同老師講粒排考試功課多少練咗...老師都肯接受d).  但若是跟到溝通唔到的老師,我會喇喇聲轉!

我囡囡最多內容含括...
皇家五級考試三首曲+scale,
三首要參加表演的曲,
外加二首Sonatina單一樂單,
二星期完成一首Children pieces G3 level,
每星期Czerny新1首,舊1-2首續練速度...

囡囡準備緊五級,仲要練小提琴,所以練鋼琴只有1-1.5h可以練,所以我大致分咗幾part.  分享吓~

一日狂練scale and appregious (並非全部練,唔熟那些就練多幾次),考試曲彈2-3次啱咗就算 ;
再隔一日就會狂練曲,捉緊D需要加強的地方練多幾次, 舊曲keep住練速度, scale and appregious就揀唔熟幾個來練...

如果老師有俾新曲,我會盡量在上堂後二日內同佢識晒D譜先, 之後由得佢慢慢練二日後再來陪佢捉細節練!

因為時間真係有限,盡力就得la!

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 18:39 發表
囡囡的考試書寫住2009-2010,咁即係淨係可以用埋今年??
“如果真係覺得個老師 太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)”──>
To change or not to change,是問題一。
If ...

我記得係, 上半年, 即係2011年, 首半年要考, 到年尾考就吾得甘law

希望我無記錯啦

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 18:39 發表
If ...

呀, 講漏 一樣野
其實我個女都有你女既問題, 但就吾係piano, 係flute

我個女年尾考flute, 但我硬係覺得吹得好難聽, 走晒音, 但以前個老師成日話佢吹得好, 好有potential, 但我個女一拿起支flute 呢, 我成家人(包括工人), 都會走入房, 因為實在太難聽啦

我最後, 都忍心, 岩岩幫佢轉左老師
老師上左一堂, 講出重點點解佢會吹到走晒音, 好難聽
難為呀女學左3年flute, 雖然, 我比個女學flute 係為興趣, 吾係為左去考試, 如果吾是, 我都吾會學左3年, 先比佢去考試, 還要係老師提出話比呀女去考, 我先比個女去考

但, 實在真係太難聽啦, 學左3年, 我諗, 最基本係首歌令人聽得舒服先law

我都知我係兵行險著, 但我係本著, 吾合格就算, 出年再黎過

你自己諗深一層, 如果, 以你女依家既進度, 彈成甘, 會吾會pass 先? 如果你諗住都係吾會pass 架啦, 甘未轉另一個law, 起碼有機會pass 先

Which level does your girl reach in flute playing?

原帖由 CrabPincers 於 10-6-30 14:02 發表

呀, 講漏 一樣野
其實我個女都有你女既問題, 但就吾係piano, 係flute

我個女年尾考flute, 但我硬係覺得吹得好難聽, 走晒音, 但以前個老師成日話佢吹得好, 好有potential, 但我個女一拿起支flute 呢, 我成家人(包 ...

Your aim of piano learning for interest, but the teacher's aim is train up a talent .

原帖由 CrabPincers 於 10-6-29 13:13 發表
我女今年會考5級, 但佢學左吾係好耐琴, 兩年左右
可能我自己都識彈, 所以未正式學時我已經教過佢, 所以起步雖然比人遲(5年級先黎學琴), 到今年年尾(中一)先考5級

佢老師都好想佢中三前考晒8級, 但我同老師講吾好甘 ...

早呢兩日思緒有點混亂, 尋晚返屋企吃完飯, 原本要聽囡囡練琴(佢已經開始放暑假, 呢兩日在“利誘 (i.e.去會所玩)”之下有練琴), 不過囡囡話攰想瞓, 我就說:“咁去瞓啦! 講完之後,突然有種如釋重負的感覺, 呢一刻, 我知道自己無可能達到老師的“要求”,亦不打算迎合她的“要求.”. (此刻心情:晴)

To 10101010:
多謝你的分享!同時用11本書??1年用25??如果係我, 我會精神崩潰。

To fcbkktw:
以我囡囡為例, 如果佢上課時唔即刻彈一次新歌, 返屋企練習是很難上手, 搞到要我自己教返佢。

To wongcc1976:
我都好想好想囡囡有時間重溫舊歌,佢有次鍾意一首歌,佢可以一口氣彈10-20次,叫極都唔停。最近佢都想彈返,但因為新歌太多,我唔俾佢彈。(覺得自己好殘忍)
佢亦好鍾意我搵其他歌書,俾佢玩Sight Reading,但最近真係無時間同佢玩.

To Charlottechan: (註:Charlottechan是我的中學同學,她不是在此兜生意,別誤會,嘻嘻!)
謝謝幫我查詢,我們再電聯吧!

To 88violin:
1日只練Scale1日只練考試2,我囡囡應該可以應付。我會試試,謝謝你的好方法。

“但我個女一拿起支flute , 我成家人(包括工人), 都會走入房, 因為實在太難聽啦”
──>謝謝你的搞笑分享。我細個時候,外婆成日都唔俾我練琴,可能都係一樣原因,哈哈!!
老實講,以囡囡現時進度,如果佢pass,真係有辱「英國皇家音樂學院」的名聲!!

醒目開學勳章 王國長老

祝你早日同老師溝通成功, 或者搵到一個溝通到既老師

唔好咁講, 而家6月, 如果考11月, 今日開始認真focus, 攪得掂架!
原帖由 琬晴B 於 10-6-30 04:18 PM 發表
早呢兩日思緒有點混亂, 尋晚返屋企吃完飯, 原本要聽囡囡練琴(佢已經開始放暑假, 呢兩日在“利誘 (i.e.去會所玩)”之下有練琴), 不過囡囡話攰想瞓, 我就說:“咁去瞓啦!” 講完之後,突然有種如釋重負的感覺, 呢一刻, 我 ...

醒目開學勳章

原帖由 mom5354 於 10-6-30 14:20 發表
Which level does your girl reach in flute playing?

你講依家? 年尾考3級, 但我都吾覺得佢會pass

醒目開學勳章

原帖由 mom5354 於 10-6-30 14:25 發表
Your aim of piano learning for interest, but the teacher's aim is train up a talent .

yes, but 我吾會迫個女練琴
試過一首歌彈1個月老師先收貨
老師後尾都知道我吾係果d 要幾多年級考晒8級既人, 都無再話要幾多歲之前考晒試
依家考試, 都係加兩首歌 同練考試歌+ scale, 吾會過份進取
我覺得ok既

其實我覺得老師冇錯呢..
你諗下,如果佢配合你...cut 書既話...
你個女學少左野姐...
不過客觀d睇...彈多d學多d..
至於你個女唔肯練琴..我好明既...我細個果時都唔肯練~
唔肯練既..彈1本書1首歌都唔肯練架啦..
加上睇佢d書又唔係難既歌...
所以...唯有迫下佢啦..我牙媽以前都係咁迫我練琴架炸..~

醒目開學勳章

原帖由 tammyto2 於 10-6-30 20:54 發表
其實我覺得老師冇錯呢..
你諗下,如果佢配合你...cut 書既話...
你個女學少左野姐...
不過客觀d睇...彈多d學多d..
至於你個女唔肯練琴..我好明既...我細個果時都唔肯練~
唔肯練既..彈1本書1首歌都唔肯練架啦..
加上睇 ...

學多D歌當然係好事,但都要視乎個人嘅能力!迫個6歲嘅小朋友練琴 (個小朋友已經唔係懶) = 一手毀滅佢嘅興趣!

原帖由 fcbttkw 於 10-7-1 18:43 發表

學多D歌當然係好事,但都要視乎個人嘅能力!迫個6歲嘅小朋友練琴 (個小朋友已經唔係懶) = 一手毀滅佢嘅興趣!

有d野係要迫返尼架!!唔辛苦唔付出...又邊有收穫呢?學琴既野,,可以當係興趣,都可以當係1個保障~你唔擔保佢第時都會讀得到書,,所以叫做有1技旁身......讀唔成書都可以去教琴啊~
當然緊係希望讀得成書...不過邊有細路會當讀書係興趣~都係迫返來呢~^^

我又唔同意歌越得多越好,每首歌都應該學到新嘅技巧,重覆類似嘅歌=浪費時間。
‹ 上一主題|下一主題