用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小六是否在放榜日才派小六成績表?
樓主: cch18
go

小六是否在放榜日才派小六成績表? [複製鏈接]

鄧鏡波好嗎?始終它是一間中中,唉
知否st.joseph's是否叩門非常難入?
今日去了St.Paul's college都見到好多St.Jo仔去,唉,叩門很難呀

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 10-7-6 21:34 發表
漢華中學已經通知取錄仔仔啦,叫我8号去註冊,不過要交學費,唯有慳D,不過明天培僑同李潤田都喺9:00考筆試,唔知去边間...
唔記得話比你哋知派咗去杏花邨嶺南中學,我忍住冇咸,唔想比仔仔見到,唔想佢覺得喺自己唔好.
...

阿魚:

似乎漢華幾着重面試表現(佔四成二),而且百二個位之中,扣除咗一條龍小學嘅學額,剩番嘅扣門額應該唔多,佢哋收妳個仔,即係話佢面試表現好好喎!

培僑李潤田我會揀培僑去in,因為係培僑會多啲機會接觸英文。不過漢華培僑多咗科地理係用英文教… 我都唔知邊間好啲呀!妳知唔知佢哋嘅增值指數有幾高?如果知道嘅話,揀間高增值指數嘅好啲,因為代表嗰間學校拉高學生成績嘅能力高啲!

收到派位通知後妳冇喊到好啱呀!睇怕我都要學定呢啲忍功先囉,如果唔係遲啲學唔切…

加油!希望之後再聽到妳更好嘅消息!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

原帖由 cch18 於 10-7-7 00:44 發表
鄧鏡波好嗎?始終它是一間中中,唉
知否st.joseph's是否叩門非常難入?
今日去了St.Paul's college都見到好多St.Jo仔去,唉,叩門很難呀

cch18:

記憶中上年有SJP 學生扣了三次門,俾佢考到去荃灣何傳耀 ,証明SJP學生有實力和毅力!

嗰個學生被SJP 判為band 2,派咗去港鄧,但佢家長唔想俾佢去,即刻考去浸大xxxxx(直資) ,收咗,再追報何傳耀,結果比佢考到荃灣區數一數二嘅band one英中!真佩服佢哋嘅努力。

SJP 學生有江湖地位,SJC 收唔哂,跨出去他區,都一定受重用,前途無限。

有以上成功嘅例子,唔好灰心呀,加油!

Best wish,

所有sjps家長共勉之!就算不能派回sjc也不代表末路!加油,努力!

Derdad
   ( 嗰個學生被SJP 判為band 2)  Do you know which rank or average scores belong to band 2?

我仔都是被st.jo評為band2,昨日去了5了中學叩門,絡果一間都沒有消息接見,真慘

醒目開學勳章

原帖由 buddiesboyd 於 10-7-7 19:13 發表
Derdad
   ( 嗰個學生被SJP 判為band 2)  Do you know which rank or average scores belong to band 2?

大約 80 - 89分。
Best wish,

Thank you Derdad

醒目開學勳章

原帖由 buddiesboyd 於 10-7-7 22:41 發表
Thank you Derdad

唔記得話妳聽:個個分只係參考,年年都唔同嘅。有試過band 2 係70 - 85內!
Best wish,

回覆 1# Derdad 的文章

知道大家為囝囝搵學校, 辛苦各位父母, 希望入唔到SPC 的學生, 能夠搵到其他好學校, St Jo仔一定掂。
祝 好運!

聽說 7/7 早上有二百多人到 St. Joseph's College 報名參加 9/7 的考試, 但實際的學位只得幾個 希望 SPJS 的同學仔快些找到理想的中學!

Piglet_mamie,

pls check PM, thanks.

原帖由 Piglet_mamie 於 10-7-7 23:45 發表
知道大家為囝囝搵學校, 辛苦各位父母, 希望入唔到SPC 的學生, 能夠搵到其他好學校, St Jo仔一定掂。
祝 好運!

ch18:不要灰心,多扣幾間學校吧!民生(港島)有沒有試過扣呀?努力加油!希望你仔能升上一所校風和學術成績好的中學!:loveliness: :loveliness: :loveliness: !

醒目開學勳章

原帖由 tsung 於 10-7-8 11:11 發表
ch18:不要灰心,多扣幾間學校吧!民生(港島)有沒有試過扣呀?努力加油!希望你仔能升上一所校風和學術成績好的中學!:loveliness: :loveliness: :loveliness: !

港島民新今年第一年上車,要攪好將來個track records,所以收生要求會幾高,都幾難入…

咁多年來大部份Band 2 St. Joe 仔都入咗港鄧,某程度都反映到港鄧都係唔錯嘅選擇(校風和學術成績)…
Best wish,

回覆 1# Derdad 的文章

Dear Derdad
       我今曰去咗漢華註冊啦,佢哋中一有3班,其中一班喺英文班,個老師話如果想入英文班,13 号要做好份英文卷,今曰都見到有ST JO 嘅同學去註冊,佢哋學校都幾注重藝術,每個同學都要參加,音樂,舞蹈,畫班,樂器自費,自付學費先,若出席達80%,會把費用全數退回,間學校喺咪中資贊助呢,因為見到D設備好完善,另外我都想問你意見,慈幼英文中學嘅校風和成績喺点,因為我仔仔星期六考筆試,我想知佢同漢華辺間好.
謝謝你

6號第一日已去了港島民生叩門,份報名表寫明7號一點前沒收到電話通知,就不用去考叩門試了,直至今日8號喇,都冇消息,好慘呀」

原帖由 tsung 於 10-7-8 11:11 發表

原帖由 cch18 於 10-7-8 18:13 發表
6號第一日已去了港島民生叩門,份報名表寫明7號一點前沒收到電話通知,就不用去考叩門試了,直至今日8號喇,都冇消息,好慘呀」

其實仔仔派了哪間學校, 是鄧鏡波嗎?

係呀,派左入鄧鏡波,去左6間叩門,除左sjc明早考外,其他冇一間有消息面見,連面見機會都冇,真摻, 我仔st.jo成績都不太差的,中、英、數都是B,為何連面試都冇呢???
原帖由 llmom 於 10-7-8 18:16 發表

其實仔仔派了哪間學校, 是鄧鏡波嗎?

回覆 38# cch18 的文章

cch18

睇完你的留言,我個心都好down...
但你吾好灰心!其實鄧鏡波都ok
我朋友個仔幾年前都派左入鄧鏡波,佢勁比心機讀到全級第一,最後好像F2入反
SJC!
所以開心D啦
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

你能捨名校不讀嗎?
媽媽絮語/文:潘麗瓊

考名校難,捨名校更難。
對於許多中產父母來說,親情的第一道嚴峻考驗在於,子女能否躋身名校。但比這更嚴苛的考驗卻是,若有一天子女追不上,你是否捨得撇下虛榮,讓子女轉校?
「每級一班籮底橙」
在九龍某頂級名校任教的朋友說:「我眼見不少Band One, Band Two的學生,本來都是小學的狀元,資質很好,卻因競爭激烈,中一中二馬失前蹄,跑步甩腳,追不上,又假若他在體育等方面都一無是處的話,很容易會自暴自棄。像這樣籮底橙般的學生,每級起碼有一班。」
比例如此高,我聽後很吃驚,便問:「既然追不上,為何不轉校呢?」
「父母捨不得啊!畢竟在親友面前很威風,學生自己雖然在校內抬不起頭,但在校外也是一張漂亮的通行證。我們有時也會婉轉地勸他們轉校,有些父母把心一橫,讓孩子轉到次一級的學校去,學生回來後都表現得很開心,像脫胎換骨,重獲自信心,但極少數父母和學生捨得走。這幾年,氣氛更差,因為孩子多是溫室長大的小花小草,不夠耐力,當被打入冷宮的籮底橙班後,更沒心機讀書,意志消沉。」
我曾在一間名校念過預科,深深感受到讀名校的苦和樂。首先,多數名校教師對拔尖和保底,都不大熱心。學生叻,是應分的,學生差,是你閣下的事。
因此,即使是名校也補習成風,考第一和考第尾的,都忙於補習。名校是披在你身上的一件GucciChanel,對你事業的最大幫助,是一個超級無敵的人際網絡。
自卑烙印 伴隨一生
如果你在名校是中上游,還好,如果你是處於下游的話,便苦不堪言。因為身邊的是猛人同學,要追,不易,要跌,很快!所以我奉勸各位父母,要小心衡量自己孩子的能力,不要勉強。自卑感一成形,便是伴隨一生的烙印。
快樂,比名氣重要得多!
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題