用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 召集10-11 小一 1B班家長請進
樓主: yanjacky
go

召集10-11 小一 1B班家長請進 [複製鏈接]

各位好呀, 我仔仔都係讀1B班

真係好啦, 多個地方可以同你地交流, 有時上5到學校eclass都知道可以點做

我個仔帶咗我去買本數學薄, 都5知啱5啱, 老師又冇收到

原帖由 Tenno 於 10-9-10 21:08 發表
我都搵唔到我朋友所講普通話薄, 我係書店買左一本單行薄, 我個仔都話OK...我諗其實要一本NOTE BOOK做練習

Hi honghong

應該向day 3 普通話堂先會收架, 我都係用出面買果d細格功課簿比佢寫咋!!!

原帖由 honghong 於 10-9-13 11:42 發表
我個仔帶咗我去買本數學薄, 都5知啱5啱, 老師又冇收到

大家知唔知幾時默中文(一)呀,我個仔本上week話 day 5默中文, 咁我就同佢溫左啦, 點知day5果日佢又話冇默,話要星期一默, 點知今日都係冇默, 咁你地知唔知究竟邊一日默呢 ???

仲有我想問係開學後買既, "Classroom Primary TSA English Mock Papers"係唔係放係屋企同佢地做就得架喇, 要唔要拎返學架 ??? 真係唔好意思呀, 實在太多野問架, 十萬個唔該 !!!!!

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 15:12 發表
大家知唔知幾時默中文(一)呀,我個仔本上week話 day 5默中文, 咁我就同佢溫左啦, 點知day5果日佢又話冇默,話要星期一默, 點知今日都係冇默, 咁你地知唔知究竟邊一日默呢 ???

仲有我想問係開學後買既, "Classroom Pri ...

我問過阿仔話呢本"Classroom Primary TSA Englsih Mock Papers"係留番長假期先做喎

請問有冇人知係咪要寫生字呀"中文: 詞語(三)9行", 但我搵5到本生字薄喎?????

Yanjacky,

中文默書係下個day5,即係下星期一(20/9)

英文<Classroom Primary TSA English Mock Papers>我個女話不用帶,老師話係遲d放假嘅功課

yplcin

你個女好叻呀, 咩都好留心老師講既野呀, 仲有我想問下今日中文既詞語同英文既詞語寫邊d字呀, 我個仔話佢圈唔切呀, 唔好意思, 我個仔比較唔專心呀!!! thanks!

原帖由 yplcin 於 10-9-13 16:45 發表
Yanjacky,

中文默書係下個day5,即係下星期一(20/9)

英文我個女話不用帶,老師話係遲d放假嘅功課

yanjacky,

英文有 Thirty, September, April, June, November, thirty-one, February, twenty-eight, leap.

今日中文有詞語寫生字????

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 17:26 發表
yplcin

你個女好叻呀, 咩都好留心老師講既野呀, 仲有我想問下今日中文既詞語同英文既詞語寫邊d字呀, 我個仔話佢圈唔切呀, 唔好意思, 我個仔比較唔專心呀!!! thanks!

...

唔該晒呀!, 中文做詞語(三) 寫9行呀, 我想對下寫d咩字!!!

原帖由 honghong 於 10-9-13 17:43 發表
yanjacky,

英文有 Thirty, September, April, June, November, thirty-one, February, twenty-eight, leap.

今日中文有詞語寫生字????

H

Hi all,

我個女話唔見本中文詞詞生字簿,請問你哋見唔見呀?Thanks!

我都係呀, 我仲以為我個仔咩都唔拎留左係學校呀, 佢話留左係屋企喎, 我日日都會放晒佢d功課簿落書包架, 點會留左係屋企呀!!!! 如果咁搵唔到詞語簿 你會點做呀??? 我諗住搵本簿比佢寫住先咋, 有d咩宇要寫呀???

原帖由 yplcin 於 10-9-13 17:58 發表
Hi all,

我個女話唔見本中文詞詞生字簿,請問你哋見唔見呀?Thanks!

我個仔書包都無中文詞語簿, 佢話老師未改好簿, 所以未派簿, 唔洗做住喎.....你地都問問小朋友...

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 18:06 發表
我都係呀, 我仲以為我個仔咩都唔拎留左係學校呀, 佢話留左係屋企喎, 我日日都會放晒佢d功課簿落書包架, 點會留左係屋企呀!!!! 如果咁搵唔到詞語簿 你會點做呀??? 我諗住搵本簿比佢寫住先咋, 有d咩宇要寫呀???

...

原帖由 Tenno 於 10-9-13 19:35 發表
我個仔書包都無中文詞語簿, 佢話老師未改好簿, 所以未派簿, 唔洗做住喎.....你地都問問小朋友...

我都係搵極都搵唔到本生字薄, 我重問過阿仔有冇圈過中文字要寫, 佢又話冇喎

我最後都係冇做到詞語, 因為真係冇簿做!!!

honghong
你個仔係咪姓林架, 我個仔話同過2個男同學去輔導室玩咋!

原帖由 yanjacky 於 10-9-14 12:54 發表
我最後都係冇做到詞語, 因為真係冇簿做!!!

honghong
你個仔係咪姓林架, 我個仔話同過2個男同學去輔導室玩咋!

yanjacky,
我仔仔5係姓林, 我仔仔個名得兩個字

咁我知你個仔係邊個喇!!! 希望你個仔會鍾意同我個仔玩啦!!咁我個仔就唔洗成日自己一個人玩喇 hehe

原帖由 honghong 於 10-9-14 14:13 發表

yanjacky,
我仔仔5係姓林, 我仔仔個名得兩個字

原帖由 yanjacky 於 10-9-14 15:06 發表
咁我知你個仔係邊個喇!!! 希望你個仔會鍾意同我個仔玩啦!!咁我個仔就唔洗成日自己一個人玩喇 hehe

yanjacky,
你5洗咁擔心你仔仔啦, 我日日都聽到你仔仔的名, 我估你仔仔係班內都好活躍, 始終只是開學14日, 比d時間, 比d空間, 佢地會慢慢學習同適應

Hi all,

有冇人知道中文功課"自學網址"係咩嚟ga?
點做?Thanks!

原帖由 yplcin 於 10-9-14 19:36 發表
Hi all,

有冇人知道中文功課"自學網址"係咩嚟ga?
點做?Thanks!

yplcin
我聽個仔講, 老師建議佢地每日都入個網一次, 昨日己經有幾個小朋友上咗去玩, 不過有d topic(尤其是reading)都幾深
‹ 上一主題|下一主題