用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫忙...我會感激不盡
樓主: 1649
go

請幫忙...我會感激不盡 [複製鏈接]

我小朋友唔係做得慢而係d字寫得超核突,唔係做錯但d字核突而老師要改,有沒有辦法呢?謝謝!

囡囡最初寫字都好核突, 但要針對原因。第一1,了解係咪執筆嘅問題 - 如果執筆有問題, 寫字一定唔靚,可以暫時用三角筆或執筆膠幫一幫, 看看有否改善‧ 第二, 寫字時態度的問題 - 有d小朋友真係唔鍾意做功課, 所以會想做快d快d可以去玩, 你可以試下如果佢寫得有進步, 比d獎勵佢, 例如佢鍾意d公仔貼紙, 寫得有進步, 貼一個比佢, 愈多即是愈叻, 小朋友十居其九都鍾意人地讚下。 第三, 寫字時周邊環有冇影響 - 例如, 座椅同桌面高度是否配合小朋友, 又或是做功課時環境是否安靜, 都會令小朋友分心。  

原帖由 pennyma 於 10-10-5 21:23 發表
我小朋友唔係做得慢而係d字寫得超核突,唔係做錯但d字核突而老師要改,有沒有辦法呢?謝謝!

可以PM 我你個間託管嗎?我都有同樣的問題。所以想搵間好的託管。 多謝 !!

原帖由 ydoris 於 10-9-29 09:44 發表
搵人教好過自己教.阿女以前都係咁,依賴晒我,小小難就吾做問我架.而家返左託管,做野快左,溫習埋先返屋企,成績一路咁上緊. 媽咪既角色=工人阿四..可憐..

...

1649 & 850212,

我仔而家中四,佢讀書好叻,
唔使點溫書都可以考到好成績,
但佢由幼稚園開始都唔鐘意做功課,
由幼稚園開始,佢會叫個工人幫佢做,
咁當然係比我發現左啦,
情況一直冇改善,
佢小二既時候細佬出世,情況更差,
之後去學校求救,我同個社工講到喊,
其實作為媽媽當然都好盡力想教好佢,
如果唔係大家都唔會係度傾~
我仲好記得社工果時叫我試下從小朋友既角度諗下...
同社工傾完心情好好多,
之後用社工教既方法去做,
情況都有改善,但當然情況都有反覆啦,
其實同個社工講完,
雖然未必真係解決到問題,
但起碼有人傾訴下,
跟住再控制返自己既情緒,
我知可能我情況同你地有D唔同,
但我成日係屋企都要同個仔鬥智鬥耐力架~!
希望你地都能努力熬過呢段艱辛既日子!!!

可能幫你吾到啦,佢既託管,直接係學校既機構既,即係只收佢學校既學生,同埋用返D課室既.不過介紹你如果係灣仔區有浸信會同聖雅各都好好既....其他呢類既機構都有架,不過好難入..

原帖由 KittyWang 於 10-10-6 16:25 發表
可以PM 我你個間託管嗎?我都有同樣的問題。所以想搵間好的託管。 多謝 !!

原帖由 emma-ma 於 10-10-8 09:26 發表
[quote]我就比較好D,個女而家讀緊幼稚園明年升小一,但現在放學回家都自己自動自覺做工課,我回家只是對答案或錯漏...最初個女都唔肯自己做工課係都要等埋我先肯做...但當同佢講明年升小一所有功課都要自己做,而且你咁 ...

之前我個仔唔肯做功課,社工都係教我用呢個方法,
社工都提醒我,呢個方法要好有恒心,
與其日日返去打鬧,不如試下用一個方法,
佢容易受落,自己又唔使咁勞氣~

我仔都是自己做功課, 但因他已經小三, 所以我的要求是盡量要自己全部做對, 但他一次都没達到過, 每天都要改

我也很煩惱, 想知道呢度有無小朋友係自己做完功課, 而且全部正確的, 如果無, 係咪我要求太高呢

貼紙呢個方法也有try過, 但因一學期他只收集到三張而半途而廢
有無其他更好的方法分享下呢:;pppp:
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 09:50 發表
我仔都是自己做功課, 但因他已經小三, 所以我的要求是盡量要自己全部做對, 但他一次都没達到過, 每天都要改

我也很煩惱, 想知道呢度有無小朋友係自己做完功課, 而且全部正確的, 如果無, 係咪我要求太高呢

貼紙呢個 ...

我仔都係小三,佢有返補習,
返到黎既野都唔一定係100%啱,e.g.詞語
如果佢d字肉酸我都會要佢擦左再寫添...

你可以一開始係做好一樣功課就比佢而非全部,
我果時仲特登上網搵左d資料,
有時獎品唔一定要係物質,可以同佢捉一盤棋,
小朋友都會好enjoy,佢達到之後先慢慢提高要求,
最緊要比d耐性,唔會一用呢個方法就會即刻好轉囉

我都有用獎勵方法,但範圍唔限於功課,仲包括自理,食飯快慢,果日開唔開心,即每日最多四個印仔,因為我知功課佢唔一定做得好,如果全日無印,佢會無心機,所以只要佢話佢果日開心,就算其他野做唔好,都起碼有一個印,而且比佢知道我唔係只重視成績,佢開唔開心,其它野我都好重視。so far對佢好work,佢知道自己讀書仲要進步(因為唔係日日有印),但佢自信心ok,唔會用單一樣野衝量自己,因為我都唔係。

另外就係要降低自己既要求,我細仔係慢世魔王,資質都係麻麻,可能係讀障tim,我既要求係,只要佢每日用心溫習15mins我就放佢走,唔理佢識左幾多,好多人個心態係要佢識晒先放佢去玩,但我知呢款要求唔啱佢,所以我用時間同態度做單位,而呢個效果當然唔快,人地一晚識既野,我地可能要三晚,仲可能兩日後忘記晒,但at least建立左學習態度先,佢先天不足都無辦法,但盡左力就問心無愧(我講我)!

同埋,千其唔好因為成績而攪壞關係,呢樣最唔值,我唔知自己同佢有幾長命,如果有一日佢唔響度(touchwood),我一定會好後悔,睇得新聞多,我成日用呢樣野提醒自己!另外,最緊要係,唔好同人比較囉!一比EQ就低!EQ一低就玩完!

以上係我理念,並非100%做到,努力中...

原帖由 aryee 於 10-10-8 11:15 發表
我都有用獎勵方法,但範圍唔限於功課,仲包括自理,食飯快慢,果日開唔開心,即每日最多四個印仔,因為我知功課佢唔一定做得好,如果全日無印,佢會無心機,所以只要佢話佢果日開心,就算其他野做唔好,都起碼有一個印,而且比佢知道我唔係只 ...

......你做得好好呀~!
以前屋企人都覺得我個仔好煩架,
但我都同自己講唔可以就咁就放棄佢,
我唔理佢就冇人理佢架啦....

點解要全部正確? 若全部正確, 即識晒? 太淺? 我o地老師要求家長只係make sure小朋友做齊功課. 對錯與否是老師的工作, 家長不用擔心. 有錯先可知佢弱項係邊, 可重點溫習, 全部o岩哂, 唔多知佢唔熟/明d乜, 難溫書.

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 09:50 發表

貼紙呢個 ...

原帖由 Yanamami 於 10-10-8 11:47 發表
點解要全部正確? 若全部正確, 即識晒? 太淺? 我o地老師要求家長只係make sure小朋友做齊功課. 對錯與否是老師的工作, 家長不用擔心. 有錯先可知佢弱項係邊, 可重點溫習, 全部o岩哂, 唔多知佢唔熟/明d乜, 難溫書.

...

其實唔係話全部都要啱晒...
但我覺得亦唔可以完全依靠老師,
一班成40人,老師又點可以照顧得晒咁多個?!
我覺得做家長都有責任既,
佢唔識既野,都係想講解比佢聽,
等老師再教新野既時候,小朋友唔使跟得咁辛苦囉...

我作為家長係咁諗的, 如果是粗心的題, 我要求他改, 如果當時不改, 再派回來改時, 當天的功課所需費時

第二老師雖然咁講, 但都希望學生做得啱, 因為不用咁辛苦改作業, 當你見到全班同學中無一個做得對時, 我相信作為老師的你會很火

第三每年選模仿生, 以及老師的印象問題, 同你每日的功課對錯有很大的關係

比如字體靚還是不靚, 是應付式還是認真式的書寫, 老師全部都明白, 家長也是, 見到就會發火, 明明可以寫得靚, 為何要匆忙間咁做呢, 所以.....我希望仔的功課可以全部都正确~

原帖由 Yanamami 於 10-10-8 11:47 發表

...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

小三開學以來,
我只要求他數學全對都做唔到(因他數學最叻)

我也不知是否自己EQ低, 我真是見到他的學習態度而不開胃

原帖由 ngkwaiyee 於 10-10-8 10:42 發表

我仔都係小三,佢有返補習,
返到黎既野都唔一定係100%啱,e.g.詞語
如果佢d字肉酸我都會要佢擦左再寫添...

你可以一開始係做好一樣功課就比佢而非全部,
我果時仲特登上網搵左d資料,
有時獎品唔一定要係物質,可以同 ...

係呢度有咁多家長都有相同經歷,慶幸自己並不是那麼孤獨,但不禁替現今的小朋友和家長難過。
近來常常自問為何上了小學後學習好像變了負擔? 是否每個家庭都要走向國際國校或直資的路,家裡才有正常的生活? 是否每個在職的父母,必須依靠補習社才能跟得上?
已經好久沒有那麼低落及迷失...

Hope all parents can overcome the challenge from kids education. Let us try it together.

Is that so important to get full marks in the homeworks?  I just request my girls to pay attention when doing homeworks and try to double check the answers if they have time.

As parents, we all want our children to be "A+++" students.  However, if you recall your childhood, can you remember how many times that you got full marks in homeworks or even exams?  

I just make sure my girls are staying above average and they always have self-confidence.  I will give some rooms for their own interests.

10年後我們的孩子要考大學了,想想那時的香港將面對比現在更大的競爭,孩子們更需要大學的學歷,如何讓他們在十年後有能力入讀好的大學,這是家長最大的問題。

小學階段是關鍵,除了學業成績,還有品格培養、發展潛能、EQ、沈迷打機、反叛... 這是持久戰...做功課只是一大堆問題中的一個小問題...

我想如果有父母的關懷,孩子的將來一定不會太差,家長們加油
‹ 上一主題|下一主題