用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV INTERVIEW
樓主: dlmcdlcl
go

KV INTERVIEW [複製鏈接]

係咩教材,你可唔可以pm我

知唔知唔同色既form有咩分別呢?會唔會係因為男同女呢?

yes, actually I like his PN's kinder that' s why I am not eger to change.
KV compare to the kinder that's my son study is totally different teaching appoach, I would like to use this year to observe which type of school suitable for him.
As the competition is so keen, so just try nothing  lose. (may be $30)

原帖由 winavis 於 10-10-13 21:55 發表
我意思. 我9月30日晚dump 封信入郵桶. 今日先收到form.
好多人都係10月1 日先post 出去 個時間同日期都較早. 我唔明白0的sch 點樣去開信. 同安排先後次序...

kitmantsoi: 但你真係幫bb 報一間only?? ...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-13 13:43 發表
我女女係8月, 佢返緊NURSARY, 有教COLOUR, 但只係教左小小顏色, 但係講真, 幼兒班, 唔會咁認真去個個小朋友慢慢教. 所以, 我要開始響屋企TRAIN 下個女.

另外, 我個女都係響幼兒班學左A- APPLE, B - BOY, C - CAT &  ...

其實PUZZLE切唔到一D都唔緊要. 最緊要係乖乖地坐定定係度TRY 同聽指示.我仔上年都唔識.不過無問題呀
你要TRAIN就教佢肯係外人面前唱一首歌.
ABC 又好, HAPPY BIRTHDAY又好..肯唱歌.會拉椅OK架喇

yes. 因為男同女分兩隻顏色.

原帖由 bobobetty 於 10-10-14 08:51 發表
知唔知唔同色既form有咩分別呢?會唔會係因為男同女呢?
~easybring~

我剛幫朋友攞左,都係11月7日Interview,一交文件即時有Form,Form底已印有Interview 日期和時間,我見我朋友都排到10xx幾 number 啦 !
有心去Interview, 就算佢排到幾多, 你都會去架啦, 咁知黎仲咩呢...

你一個月前就要Train 個小朋友啦,基本上大部份都會問color, 顏色配對(用lego),圖片,交通工具,串珠,切野,切完後貼番好,幾多歲,咩名呀,邊個同佢黎呀,積木叠高,砌圖.....每日練15-30分鐘,應該差唔多啦...反而ABC, 123...我記得少問d

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-13 13:43 發表
我女女係8月, 佢返緊NURSARY, 有教COLOUR, 但只係教左小小顏色, 但係講真, 幼兒班, 唔會咁認真去個個小朋友慢慢教. 所以, 我要開始響屋企TRAIN 下個女.

另外, 我個女都係響幼兒班學左A- APPLE, B - BOY, C - CAT &  ...

原帖由 prettydora 於 10-10-14 13:29 發表
I hubby applied SC for English interview.
My daughter can understand but sometimes may answer in Cantonese.
Therefore I am now training her to reply all questions in English.                   ...

其實上年我都唔係好留意到我仔點答, 因為我要應付另一老師既問題.我記得有一個圖畫 老師問我仔係咩, 我仔好似答 "duck"

唱歌方面 當日老師問: 你可唔可以唱一首歌我聽呀
我問我仔 :你今日想唱咩歌
我仔好大聲答 :太陽伯伯
跟住老師+我+我仔一齊唱..不過都愈唱愈細聲
最後都pass左
其實我估老師係欣賞佢好有主見大聲講"太陽伯伯"

我今日都收到form,
其實我都問自己,如果我囡好彩,比佢收左,都唔知讀唔讀

其實佢無net,只係傳統教學吸引家長嗎 ?

原帖由 carol716 於 10-10-14 16:45 發表
我剛幫朋友攞左,都係11月7日Interview,一交文件即時有Form,Form底已印有Interview 日期和時間,我見我朋友都排到10xx幾 number 啦 !
有心去Interview, 就算佢排到幾多, 你都會去架啦, 咁知黎仲咩呢... ...

想問你幾時交,幾時有form?因我都係朋友交,不過仲未有form. 好奇怪。

i got the form already..

May I know what kind of training materials you bought to train your girl ???

tks alot

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-14 00:25 發表
kv 考既野, 某程度都係要坐定定, 口齒清楚為佳, 不過, 當然, 似bb 但講野表達能力強就另計啦.

我個女坐得定, 有問有答, 我怕佢係講野咬字唔係咁好, 有d 都係lur lur 脷....

今日買左教材, train 一  train 佢..... ...

不是什麼教材, 其實係 字母 CARD, 數字PUZZLE, 顏色圖形書仔咋.

原帖由 calbee6 於 14-10-2010 12:29 AM 發表
係咩教材,你可唔可以pm我

是呀, 真的是沒有NET TEACHER, 但佢教既英文一D都唔淺, 不過, ORAL 真係要靠響外面TRAINUP, KV 的英文係勁串字, VOCAB, GRAMMER~!

KV 整體真係好適合小一升讀傳統小學的小朋友. 可以講係學術上, 完全唔洗WARM UP, 一開波就可以HANDLE 默書, 測驗考試.

同埋, KV 的教學理念係要教到小朋友非常有禮, 要守規舉, 簡單如行樓梯, 都要求做到左上右落, 我帶仔仔返學, 仔仔都要求我要照規舉咁做.

我不會單單一面倒讚KV 的, 我有不滿意既地方, 係KV 老師對於要求學生寫既字體係好嚴格既要求, 就算寫到好整齊, 好靚, 但筆順唔岩. 都係冇高分.

PS 如果想小朋友返幼稚園係可以 FOR FUN, KV 就唔岩了. 因為一日3樣功課, 係要付出努力的.

原帖由 monsterhunter 於 14-10-2010 06:21 PM 發表
我今日都收到form,
其實我都問自己,如果我囡好彩,比佢收左,都唔知讀唔讀

其實佢無net,只係傳統教學吸引家長嗎 ?

醒目開學勳章

我6號寄信,今日先至收到,排到13號上午in,No.已經去到差唔到1700啦.

Finally got the form, interview on 7/11.

回覆 1# kitmantsoi 的文章

me too 13/11

原來,今年都係見兩個星期六日呀!

如果係11月13日就好。SC就11月5。而另一間係11月6日。 就prefect la!

不過,仲未有form.

我多是9月30日dump 封信入郵桶. 7/11 --- 8:45AM in, 我想是否跟出生日期排? 我BB是27/6出世, 妳呢?

原帖由 winavis 於 10-10-13 21:55 發表
我意思. 我9月30日晚dump 封信入郵桶. 今日先收到form.
好多人都係10月1 日先post 出去 個時間同日期都較早. 我唔明白0的sch 點樣去開信. 同安排先後次序...

kitmantsoi: 但你真係幫bb 報一間only?? ...
‹ 上一主題|下一主題