用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好Down,好似跌左落深淵 ...
樓主: 2LittleMonkey
go

好Down,好似跌左落深淵 ... [複製鏈接]

你是指雙職媽媽吧? 2LittleMonkey準備由雙職媽媽轉做全職媽媽喎...我都係雙職媽媽, 死頂緊...

原帖由 cozymom 於 10-10-29 20:29 發表
好開心見到大家係到互相支持,無論結果如何,我相信我地都盡左力,係仔女最好的爸媽...
見到全職媽媽的難處,真要講聲"全職媽媽萬歲"    ...

Even though DSS that are not that famous, we also failed ... today, one more failed (Ying Wa) ...

原帖由 cpcog 於 10-10-29 21:57 發表
how about applying some DSS that aren't too famous?

大家唔好失望, 唔好灰心, 邊度跌底就邊度起返身, 為小朋友積極準備。音樂椅將會於明年6月開始, 大家都要準備好呀! 加油!

我都係好 down 我無諗過原來承受唔到嘅係我.
但, 都係嗰句 我唔會因為噤樣已遷怒自己個仔.

我已經自我調節, 用另一個態度去面對.
入唔到心儀嘅學校 , 就大抽獎.
留返 , d 錢俾佢學其他嘢 或者 帶佢去多d旅行,睇多一d.

我唔會放棄 , 因為 我仲有好長 好長 嘅路同佢一齊行.

( 永遠記得 , 我每一日 拖住你隻小手 行嗰條火車路. 同你一齊等車 , 係伯伯附近食早餐 嘅情景. 仔: 媽媽 會永遠支持你 , 我哋一齊努力吧!)

原帖由 EstellaWong 於 10-10-30 10:39 發表

留返 , d 錢俾佢學其他嘢 或者 帶佢去多d旅行,睇 ...

Good attitude

剛聽完一個講座, 講者話:"乖孩子唔代表叻孩子", 我也很認同, 以前我會常要求我個女坐定定, 做老師心目中的乖孩子, 但自從我去睇過阿女一次上堂次後, 發現雖然我個女有時都會坐唔定, 有時又會反駁老師一些問題, 畫畫又冇心機.....總次之就唔係操行會攞A 那種, 但其實呢種孩子有很多點子, 思考的事物可能比只坐著吸收的多!
回望依家身邊的舊同學, 事業有成的都不是以前拿品學兼優的學生, 反而係常常上堂比老師罰企話佢上堂多咀那幾個(當然反斗唔代表懶散唔讀書)。
所以唔洗唔開心, 也唔好懷疑自己小朋友, 我朋友上年 IN 了10 間, 都只得1 間收, 你有好多同路人的!!

你是一個好媽媽, 睇到我眼濕濕.
我算是一個嚴母, 如果我仔仔做出來係under 佢average, 我真係鬧. 你比我有耐心.

原帖由 EstellaWong 於 10-10-30 10:39 發表

留返 , d 錢俾佢學其他嘢 或者 帶佢去多d旅行,睇 ...

Sometimes I wonder, does condemnation or blaming help?  My wife often stops me from yelling at my son, saying that it can't help him build up his self-confidence or good habits.

Try to identify the underlying reasons for the under-average performance and work with him on how to improve.  I think your son wants a "partner" who can help him with difficulties, rather than a supervisor who only cares about results and not the process.
原帖由 愚人 於 10-10-30 14:51 發表
你是一個好媽媽, 睇到我眼濕濕.
我算是一個嚴母, 如果我仔仔做出來係under 佢average, 我真係鬧. 你比我有耐心.

其實唔係每個小朋友有用.
我小朋友係比較鬥心強, 我鬧住教佢, 佢可以沉住氣, 唔出聲, 到學到識, 佢竟然同我講: 媽媽多謝你教識我 (依句當然我無教佢講過)
當然我好多時都讚佢, 佢輸左比賽, 佢盡左力我都會讚佢. 佢就問我幾時會再比賽. 佢好enjoy.
個個小朋友教法唔同, 我就有彈有讚. 彈就係激勵佢, 讚就係令佢有滿足. 我覺得我小朋友係比較明白事理至可以用依種方式, 所以唔係個個小朋友適用.

原帖由 thomasha 於 10-10-30 16:15 發表
Sometimes I wonder, does condemnation or blaming help?  My wife often stops me from yelling at my son, saying that it can't help him build up his self-confidence or good habits.

Try to identify the u ...

Agreed.  My son needs lots of encouragement and sometimes he criticises himself for not doing well enough.
原帖由 愚人 於 10-10-30 16:35 發表
其實唔係每個小朋友有用.
我小朋友係比較鬥心強, 我鬧住教佢, 佢可以沉住氣, 唔出聲, 到學到識, 佢竟然同我講: 媽媽多謝你教識我 (依句當然我無教佢講過)
當然我好多時都讚佢, 佢輸左比賽, 佢盡左力我都會讚佢. 佢 ...

原帖由 2LittleMonkey 於 10-10-29 14:20 發表
呢兩個星期不斷接到reject letters (細仔+大仔), 心情好似跌左落深淵咁, 自以為佢地雖然唔係top tier, 但係現在無一間收 or 2nd int, 究竟出現左 'mud' 野問題?

自已成日叫自已振作, 要以身作則, 永不放棄, 但都好 ...

唉!!!!
天ar@@@@

Please be positive and focus on what's next rather than past events, and let me "steal" the lines of one of the great moms on BK as a reminder to all the disappointed parents here (see below).
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-29 16:22 發表
希望各位家長...唔開心還唔開心, 過左就算, 積極向前望啦

考到邊間小學只是起步, 與其同步到升中及他/她一生人的自信自理同衛生的心態和價值觀...學校唔一定可以"全面"教到小朋友. 只可能因應"校風"去"同化"小朋友.

小朋友考唔考到DSS或私校,有時都好睇間學校要D咩人....當然家長一開始在小孩一歲起便要為他/她作準備, 否則, 點可以"以最佳姿態"去令老師/校長"刮目相看"...

小孩的童年時期是好珍貴,與其為他/她的生命小小的一刻而"費剎心思"不如和他/她一起以開心愉快的心態去經歷每個"人生陷阱"啦.

我同個仔去玩多D, 大家開心又學到生活中的"知識"....YES.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

今日終於遞左封辭職信, send email (resign letter) o個一刻D眼淚係咁流出o黎 ...

而家都好! 可以專心教仔, 無論最後o個結果係點, 我都叫盡左力, 問心無愧!!!

條路漫長崎嶇, 大家好好振作, 再跟孩子踏上征途!!!

ME TOO..................

x 2 寄望大抽獎!

回覆 3# 2LittleMonkey 的文章

2LittleMonkey,

如果有能力, 全職mama 可能更了解自己小朋友需要. 你2個小朋友都只係5yrs, 有大把時間可以因才施教. 唔好唔開心, 加油!
因為我上年頭生了細仔, 被迫做全職mami, 才發覺mami 親身教會深入小朋友世界, 有時覺得好辛苦, 但我都多謝小朋友帶給我的快樂.
所以, 你要開心迎接全職mami的喜悅, 繼續努力! 祝找到心儀的學校!

回覆 28# 2LittleMonkey 的文章

Your are a great parent if you sacrifice your job and I am sure things will get better immediately.

我一路喊一路睇呢個topic,原因之一是收到第四封reject letter,真係好傷。

小朋友條路真係好長,家長要做的,暫時已經做晒......

2LittleMonkey, 努力呀,要決定放棄工作做全職媽媽並唔容易,加油﹗

原帖由 2LittleMonkey 於 10-11-1 14:39 發表
今日終於遞左封辭職信, send email (resign letter) o個一刻D眼淚係咁流出o黎 ...

而家都好! 可以專心教仔, 無論最後o個結果係點, 我都叫盡左力, 問心無愧!!!

條路漫長崎嶇, 大家好好振作, 再跟孩子踏上征途!!! ...
‹ 上一主題|下一主題