用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lovelinda
go

del [複製鏈接]

Just called to Good Hope, they clarify preferring both parents can attend interview with the gal.
If not, at least daddy or mummy can go ....as they also need to interview the parent(s).

原帖由 chulay 於 10-11-10 00:27 發表
算數啦唔駛問,佢哋講過D嘢唔算數(black & white),上年佢講明K3學生可以100%直升上小學,但是今年有部份K3學生有人係waiting。上年我比咗留位費,好彩最後我都無轉到去GH. 另外同時間上年我都有考K1(我有兩個囡),上年只是in一 ...

這位家長請不要亂說,由開始自今學校從沒有說過可以100%直升上小學。大家可到德望學校討論區看看。

唔關教友喎 , 我就打电話問架咋 , 點都好 , 我倆公婆都會去Stand-up , 我都prefer父母一齊interview, 多个人照應 , 阿女唔知會唔會唔肯坐低 , 佢一時時 , 要睇老師好唔好人 , 有冇佢鍾意嘅嘢 , e.g puzzle, 煮飯仔....如只問佢嘢, 佢可能唔耐煩 , 唉 !!

原帖由 JodisMama 於 10-11-10 17:44 發表
咁其怪, 會唔會父母都係教友所以要一齊in ... 考試..因為上年我倆未係教友都只是父或母一方便可, hehe 我想多了.

咪係lor,由交表到而家讀咗兩個月,學校都係話優先,如果佢講明100%嘅話,我諗條人龍排到去Choi Hung MTR啦...>,<

我唔係教友 , 但好想阿女入到Good Hope..... 我鍾意佢一條龍 . 女校 . 天主教 . 音樂体育都出色 , 仲有好靚.好新.設備完善的校舍 , 更有泳池 , 係Dream-school..... :)

但係個泳池小學無得用,only 比人學游水&校隊操水.

my husband is not a catholic, but the staff still told me that both parents are very welcome to come.

Hi Chulay,

Please don't mislead people in BK.
GHK didn't mention that K3 學生可以100%直升上小學" in the application day last year.
That's why so many K3 parents are worrying about this...

原帖由 chulay 於 10-11-10 00:27 發表
算數啦唔駛問,佢哋講過D嘢唔算數(black & white),上年佢講明K3學生可以100%直升上小學,但是今年有部份K3學生有人係waiting。上年我比咗留位費,好彩最後我都無轉到去GH. 另外同時間上年我都有考K1(我有兩個囡),上年只是in一 ...

其實GHkg一直都無講過100%上GH小學,學校只是一直話優先取錄,博唔博是家長決定。何況GH的老師很有愛心,我個女好快適應,我問過佢返去以前間幼稚園,佢點都唔肯

回覆 14# B.B.BaBa 的文章

小女面試的老師正正是她現任班主任

原帖由 mum0724 於 10-11-11 13:53 發表
小女面試的老師正正是她現任班主任

你係舊年11月 in,定係今年 second round interview 的?

原帖由 elmolly 於 10-11-10 00:03 發表

老師overall都ok, 唔好理家長滿唔滿意, 學校好似有magic咁, 個個小朋友都好鍾意, k1-3都係!

日日都話好鍾意gh ,仲指住小學同我講要係度讀小學, 再升中學

原帖由 mimimomo6 於 10-11-11 16:12 發表

日日都話好鍾意gh ,仲指住小學同我講要係度讀小學, 再升中學

請問gh多唔多英文堂?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-11 16:16 發表

請問gh多唔多英文堂?

不如您去聽簡介會吧。相信學校不斷改善中,現在的到明年己有不同。

原帖由 GHcat 於 10-11-11 21:06 發表

不如您去聽簡介會吧。相信學校不斷改善中,現在的到明年己有不同。

個個都話有簡介會, 但我係6/11報名個人, 都無人通知我有簡介會喎....另外, GH只用中文作Interview嗎?

醒目開學勳章

13號聽果個就係簡介會,報名時果張粉紅色紙有寫到,只係有三場不同時間咋.

原帖由 sharon26788 於 10-11-11 22:43 發表
13號聽果個就係簡介會,報名時果張粉紅色紙有寫到,只係有三場不同時間咋.

可惜我只收到$30收據+黃色IN紙而已...

原帖由 MAMAMEEE 於 10-11-11 23:03 發表
可惜我只收到$30收據+黃色IN紙而已...

可能太多人,滿額了。

Maybe you can call the school and check with them if seats still available for you to attend the talk in the coming Saturday ah!

原帖由 GHcat 於 10-11-11 23:18 發表

可能太多人,滿額了。
‹ 上一主題|下一主題