用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: pandabonita
go

GH簡介會 [複製鏈接]

咁咪即係話gh學生都要in個小一試?我重以為kg謮得好就可直升tim
原帖由 brrbaby2007 於 10-11-15 18:59 發表

其實真正係點都好難講,我係校監自己都唔會話實的。簡介會當日校監話GHK會優先,佢再補充即係同分就會優先。如是者我理解GHK同外來考生都要接受同樣平核先會有所謂同分優先。聽聞今年都收返80%都好高了:good: ...

原帖由 elmolly 於 10-11-15 20:09 發表

請問你點知今年收左80%? 如果係真就好好, 始終今年k3返左學一個月就要去interview.

I read it from BK:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

thx for sharing

雖然有些家長覺得被前校長誤道,但只返了一兩個月都可有80%同仲有一次in的機會,都算係咁la.不過5知之後係咪可用這做benchmark,又5知kg同小學有幾多溝通,咁小朋友叻但in失準又有冇得講,真希望學校可比多d資料

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-15 22:37 發表

I read it from BK:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2251406&extra=page%3D1&page=2

請問學校何時通知家長有簡介會? 我之前睇過網頁, 申請表內容同埋交表時, 都無提及有簡介會, 只是交待面試時間.

學校有無登記參加家長資料?

還有下一場簡介會嗎? Thank you.

原帖由 KongSiuBB 於 16-11-2010 09:33 發表
請問學校何時通知家長有簡介會? 我之前睇過網頁, 申請表內容同埋交表時, 都無提及有簡介會, 只是交待面試時間.

還有下一場簡介會嗎? Thank you. ...

學校嘅簡介會係喺申請入讀2011-2012幼稚園, 親身去交FORM嗰日即場比張入場卷你, 每張入場卷都好似登記咗你小朋友個名"不太記得"於上星期6(13/11)舉行3場, 並沒有加場!

原帖由 KongSiuBB 於 10-11-16 09:33 發表

還有下一場簡介會嗎? Thank you. ...

我諗遲交form咪冇位law
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 2# an~gel 的文章

我係當日係參加第三場簡介會,不過响結束時校長講叫我地盡快離開,因為還有下一場,唔知係咪有加場。

下晝仲有場~~我幾個朋友都係聽下晝。

我都係聽第三場呀,就係問學校面試嗰陣會唔會對細囡有「酌情處理」嗰個Mami。好無聊!!

醒目開學勳章

原帖由 Joeff 於 2010-11-17 19:56 發表
下晝仲有場~~我幾個朋友都係聽下晝。

我都係聽第三場呀,就係問學校面試嗰陣會唔會對細囡有「酌情處理」嗰個Mami。好無聊!!

我記得你啊,因為我就係坐你隔離果個媽咪

原帖由 sharon26788 於 10-11-17 21:53 發表

我記得你啊,因為我就係坐你隔離果個媽咪

咁橋呀~~你個係大囡定細囡呀,我個係0812B,超細呀,所以好擔心呢個問題。不過我之後諗番轉頭,唔通人地兜口兜面話唔收細囡咩,咪覺得自己好無聊囉!

醒目開學勳章

我囡囡係0802
雖然話間間都鍾意收大仔,但係有D細B都超醒架嘛,最重要睇臨場表現喇,你27號IN幾點啊?

原帖由 sharon26788 於 10-11-17 23:16 發表
我囡囡係0802
雖然話間間都鍾意收大仔,但係有D細B都超醒架嘛,最重要睇臨場表現喇,你27號IN幾點啊?

你就好啦,我成日都講,若然再生,點計都計到生大B!!!

In 11:30am, 我個號碼幾前㗎~~ 0100以內,我第一日朝早親身交。

醒目開學勳章

講開又講喎,我呢個就無計幾時生,大果個就諗過一定要9月前出世囉.

我係第二日先至去交,IN27號下午,幾驚同培正撞

原帖由 Joeff 於 10-11-17 23:00 發表

咁橋呀~~你個係大囡定細囡呀,我個係0812B,超細呀,所以好擔心呢個問題。不過我之後諗番轉頭,唔通人地兜口兜面話唔收細囡咩,咪覺得自己好無聊囉! ...

I think they really prefer small kids:idea:

回覆 5# Joeff 的文章

其實厘個問題真係有d人嘅心結嚟嘅,我囡囡都係0812近尾,in咗幾間,真係有壓力,開始懷疑有無報錯學校。

同意你嘅講法, k1開始讀嘅小朋友直上小學機會好高,
sister pauline都講左重開kinder係因為覺得有須要將小朋友接受gd hope教育嘅年齡由6歲提早到3歲,
即係話小學希望收返自家培育嘅小朋友,
因為雖然呢班小朋友成績唔一定比外面叻,
但質素同底子就一定比外面嘅更合學校心意!

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-15 17:48 發表
我自己感覺,學校係好希望做到 100% 收番晒直上的 (自己有好路數走的唔計)。

我相信今年 k2 呢班明年考 小學部時,首輪錄取百份比會比今年的 k3 高,因為今年班 k3 都係剛轉校來,並非 GH 自家製作,所以不太適合作參考。

而我地今年 k1 呢班,兩年後考小學部的首輪錄取百份比可望會更高,甚至真係做到 100%。當然,呢 d 估計都只係因為我個人比較樂觀而已。
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

多謝你的提問, 亞女係0811, 之前睇過D POST 話佢地會收細女, 希望佢地真係做到有教無類喇

原帖由 Joeff 於 10-11-17 23:21 發表

你就好啦,我成日都講,若然再生,點計都計到生大B!!!

In 11:30am, 我個號碼幾前㗎~~ 0100以內,我第一日朝早親身交。
‹ 上一主題|下一主題