用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待是一種折磨...
樓主: ling121933
go

等待是一種折磨... [複製鏈接]

醒目開學勳章

Oh, they will only announce result on Jan 10? I thought they will send out letters after Christmas tim.

我係一個懶媽咪, 因為有個朋友話會報樂基就跟佢報名, 由拎表到交表都係抱住一試無妨的心態, Interview前都無諗過要預備回答問題, 阿仔的表現比想像中好已經好開心. 反而之後見到咁多媽咪在BK讚先知係一間很好的KG, 真係好後悔自己無好好預備就去interview! 大家都要加油呀! 千祈唔好太緊張, 照顧bb已經好忙, 讀唔到呢間仲有好多間好KG. 中獎機會咁低, 我都係預咗唔得, 得就當係生日禮物, 唔得就明年再努力.

thanks all!!!
其實我並唔係好緊張架咋
只不過係阿仔未夠一歲果陣
我怕自己錯過咗幫佢報名嘅時機
所以成日都睇住樂基個website
變咗好似等咗成年先可以報名
再等一個月先有得interview
再等一個月先知個result
好似等咗好耐好耐咁......

其實阿仔去interview果日
由朝早起身到夜晚訓覺
至少疴咗八次(已經睇咗醫生食咗藥都疴)
去到學校門口都仲疴緊要入學校換片片
但係佢由等入去interview到interview完
一聲都冇喊過
仲要好快就答完老師嘅問題
所以無論間學校收唔收佢
我都已經覺得佢好叻,以佢為榮!!!!

關於學校方面
我已有全般計劃架啦
明知樂基咗難入
當然要搵定後備俾佢啦
北角明慧已經收咗佢international am class
我另外都報咗康城嘅LH(另外兩間太遠啦)
而KM呢一間咁好嘅學校
我當然都唔會錯過啦

再一次多謝各位媽媽~~~
你哋都要加油 !!!!

完全同意~~等待係一種折磨
我就一心想入樂基  其他都唔諗lu (雖然有offer)
我已經做好2手準備架喇~ 得咗梗係好啦 (難過中六合彩)
唔得已經打算繼續上pg囉, 所以都唔算太太太過緊張
不過......真係好想快d收到信

回覆 24# chinyuentung 的文章

AGREE~~~
你個bb幾多月出世呀?
我果個係0309
果日去樂基interview
個老師問咗佢唔夠10個問題
再好循例咁問咗我幾個問題就走得啦
感覺上好似冇咩特別會吸引到個老師收我個仔咁......

I didn't submit the questionair, does it mean no chance???

No one asked me for it, and after interview on the way back home just found out still inside my handbag

我個囡係0908, 雖然有得in, 但屬於細b架喇~所以有d渺茫

原帖由 ling121933 於 10-12-15 10:46 發表
AGREE~~~
你個bb幾多月出世呀?
我果個係0309
果日去樂基interview
個老師問咗佢唔夠10個問題
再好循例咁問咗我幾個問題就走得啦
感覺上好似冇咩特別會吸引到個老師收我個仔咁...... ...

吓???
咁你有無第2日即刻交返去學校呀??? 可能仲有機會架喎

原帖由 audreymok 於 10-12-15 11:47 發表
No one asked me for it, and after interview on the way back home just found out still inside my handbag

其實選擇都是一種折磨....眼見好多媽媽都為左選哪一間(唔係無offer, 係有幾個offer係手)而煩惱....大家要保持理智,亦不要為小朋友安排太過多.....隨遇而安la...人只有一個,有好多offer同俾晒留位費又點,最終只會讀一間,有得亦有失...

我就只希望有好多offer的媽媽們, 懇求您們選擇了1間後, 若放棄學位, 請盡早通知學校!
看了這題目"等待是一種折磨..." 有感而發..亦喊了出來...
我個B只報了2間, 2間都係waiting..希望有好心媽媽明白到"等待是一種折磨" 願意將手頭有多出的位放出! 謝謝!

除咗2間back-up有俾留位費,我全部offer都通知了學校放棄,我相信也有不少媽媽這樣做。不要太擔心,我有位朋友去年1st round沒有offer,到最後waiting都入到不俗既學校。我想你的bb也一樣。
原帖由 Spot 於 10-12-15 13:30 發表
我就只希望有好多offer的媽媽們, 懇求您們選擇了1間後, 若放棄學位, 請盡早通知學校!
看了這題目"等待是一種折磨..." 有感而發..亦喊了出來...
我個B只報了2間, 2間都係waiting..希望有好心媽媽明白到"等待是一種折 ...

吾好傷心..waiting 都有機會...
原帖由 Spot 於 10-12-15 13:30 發表
我個B只報了2間, 2間都係waiting..希望有好心媽媽明白到"等待是一種折 ...

醒目開學勳章

我上年都經歷過你依個階段, 我都係心儀沙田樂基, 但可惜佢地唔收我小朋友, 不過唔梗要, 路係人行出黎, 今年我向咁多位in N1 嘅家長講聲加油!

原帖由 whychan777 於 10-12-15 17:16 發表
吾好傷心..waiting 都有機會...

agree, waiting起碼仲有一線希望........相比起reject已經好好多

多謝多位媽咪支持, 更多謝您們願意將小朋友多出的學位放出. 相信有好多仍在等待中的媽咪都會感激您們!!
我知道喊了也解決不到問題.. 現只可不斷問人哪間學校仍未截止報名/收生.
亦不知道哪間學校仍有位...只有繼續等待waiting 學校會不會有好消息...

原帖由 Spot 於 10-12-16 09:25 發表
多謝多位媽咪支持, 更多謝您們願意將小朋友多出的學位放出. 相信有好多仍在等待中的媽咪都會感激您們!!
我知道喊了也解決不到問題.. 現只可不斷問人哪間學校仍未截止報名/收生.
亦不知道哪間學校仍有位...只有繼續 ...

完全明白~所以就算有offer, 而唔係最心儀(即係樂基) 我都無交留位費, 留返個位俾其他小朋友嘛
希望你有好消息

不如你試吓寫信去waiting既學校以表誠意,我見好多媽咪都suggest咁做。未必有幫助,不過寫咗都冇害吖~

原帖由 Spot 於 10-12-16 09:25 發表
亦不知道哪間學校仍有位...只有繼續 ...

原帖由 kristinecheng 於 10-12-16 12:31 發表
不如你試吓寫信去waiting既學校以表誠意,我見好多媽咪都suggest咁做。未必有幫助,不過寫咗都冇害吖~

衷心多謝您的建議!! 亦好感謝其他媽咪安慰!
基本上, 可以做的事情我已做了! (求位信 + 電話跟進)
我不知道不斷寄求位信或再打電話, 會不會令學校感到煩擾...如有過來人, 希望可分享!
我亦見有BK媽咪提議每月寫一封求位信, 但我不知道我已寫過第一封求位信, 再寫第二封如何寫....或者遲點又要再寫第三封又如何寫...
以我所見在BK提供的求位信sample, 是沒有教寫第二封或第三sample... 自知文筆不好, 怕寫得不合宜..會更糟...
如有好心家長賜教, 希望可以PM 教寫第二封求位信sample 給我. 感激萬分!

你wait 緊那兩間?  點解2歲班都要寫求位信甘誇張?  
5月d 學校會開始call 俾左留位費既學生交第一期學費, 校服費, 雜費, 到時會有好多人放d 位出來
個人意見而家無倫你寫幾多封求位信都無用, 根本學校就唔知有幾多人會放棄, 我諗最快都5, 6月先會contact 你, 到開左學9月10月分分鐘再有學校call 你

你有無考啟思, 你可以試下入佢申請表, 因為佢係第一批最早安排nterview 既學校, 大家都係第一次interview, 第一個offer 既學校就係佢, 所以多數都會俾留位費, 但係經過甘多輪interview 後當大家都有更好offer 時, 都可能會放棄佢, 所以我覺得你可以考慮下, 佢都係一間幾好既學校

仲有幾間未過application deadline: Victoria, Learning Habit, 九龍靈糧堂, 劍鳴.  不過全部都好難考. 幾仟人考好難爭, 唔好期望佢.

其實2歲班大家洗唔洗甘緊張? 無書讀咪番住playgroup 先law.

‹ 上一主題|下一主題