用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D奇怪?今日收到教育處的信要我確認參加大抽獎 ...
樓主: wkpapa
go

有D奇怪?今日收到教育處的信要我確認參加大抽獎 [複製鏈接]

我都收到,我呀女都係GH收咗,其他家長如果打去GH問清楚後可否再上來報料,Thank you

回覆 22# 沖廁 的文章

我都唔知係唔係第一年咁做,但係我朋友去年APS收咗都冇收信,仲抽到net34首名志願。
咁應該APS一向都冇上報

我打咗去gh問,職員話.....
學校當然唔想家長放棄學位,但家長有權大抽獎.....
我話如參加大抽,學校是否取回學位.....
現陛段未有任何行動.....

Is anyone NOT going to reply the letter?  The letter doesn't say it is mandatory to reply.......

舊年我也一樣收到.  唔洗緊張. 最重要check清楚私校比唔比你去抽獎.  封信好似一定要覆架.
~easybring~

我諗教處只要收到私校既取綠名單,當你reply 佢之後,佢都會send 反比私校知,你有冇參加大抽獎。
所以最重要都係睇返間私校收到後,佢會點做。

重有...教處話佢地通常3, 4 月會通知私校

醒目開學勳章

我都想知.

原帖由 pin 於 10-12-19 09:53 發表
我亦收到
禮賢同SFA,
那兩間俾唔俾大抽獎

唔好意思,想請問你舊年抽到第一志願嗎?
我係怕上報了會影響個號碼排得好後。

原帖由 easybring 於 10-12-20 09:05 發表
舊年我也一樣收到.  唔洗緊張. 最重要check清楚私校比唔比你去抽獎.  封信好似一定要覆架.

醒目開學勳章

註冊私校後,絕對唔影響政府派位,識得好幾個都抽到第一志願,最後放番私校個位。但參加政府派位,有機會影響私校個位,有d私校會直情取消你個位,有d就擺你入waiting list,亦有d預咗你抽,無乜所謂。問清楚自己個間,就最穩陣。
原帖由 wkpapa 於 10-12-20 10:06 發表

醒目開學勳章

派位組問有私校o係手o既申請人仲參唔參加大抽獎呢個基制唔係一直都有o既咩? 我睇小一派位資料, 年年都有講明會有呢個confirm程序o家! 同埋我識好幾個有私校o係手o既朋友, 佢地小朋友到大抽獎都一樣抽到第一志願呀! 反而我冇私校backup o既抽到好後...所以我相信就算回覆o左派位組都唔會影響抽獎結果的.

如果不回信有甚麼後果?

一定要同取錄你私校 check清楚.  => 參加大抽獎 會 唔影晌你在那閒私校已註冊的學位?

高主教在註冊時, 要簽一張回條, 內容清楚說明, 凡註冊者不可參加大抽獎  或 註冊津小, 否則當高主教知道會自動取消已註冊的學位 (不再知會).

SFA 可能無交已註冊名單比教署.   另SFA並無以上要求, 所以是可參加大抽獎.

但無論如何,  一定要同你已註冊私校 check下, 好D!

原帖由 easybring 於 20/12/2010 09:05 發表

我都收到信,不過只是列出聖三一堂.......剛致電學校, confirm 了不會有影響私校的學位.

SFA should submitted the list as I got the letter from ED that need to reply if join the lucky draw or not.

我岩岩打去"禮賢"問, 講明我已交留位費 & 會參加大抽獎, 個職會話無影響, 現階段交左留位費就唔會取消個學位.
原帖由 yeemelody 於 10-12-20 09:54 發表
我都想知.

醒目開學勳章

How about SFA?

原帖由 Mandy2005 於 10-12-20 11:42 發表
我岩岩打去"禮賢"問, 講明我已交留位費 & 會參加大抽獎, 個職會話無影響, 現階段交左留位費就唔會取消個學位.

唔中第一, 中第二(也是一間熱門學校), 我的no. 應該很前.  最後去左讀私校. "我相信就算回覆o左派位組都唔會影響抽獎結果的." <-- agree
原帖由 wkpapa 於 10-12-20 10:06 發表

~easybring~

煩完 interview, 到有 offer 係手, 而家又唔想比人大抽獎.
究竟個制度係咪有好大問題 ?

倒不如, 政府早 D 比人抽, 另 D 直資私校遲 D 先interview 收人, 等我地唔洗周圍撲好過啦!
‹ 上一主題|下一主題