用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗有好小學嗎?
樓主: ankle
go

深水埗有好小學嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ankle 於 11-1-4 10:34 發表
原來培正係私校黎架, 我真係大鄉里, 我以為係直資~
不過因為培正校風好(都係聽人講咋)都會試下~

好少位, 好難入架~
恐龍家

如果唔考慮私校, 好多津小既校風都唔錯. 我自己覺得小朋友仍然係小學階段, 基本上佢既操行都可以喺大人既掌握之中, 除非家庭冇放時間喺佢地身上. 所以校風應該對揀小學來說並唔係大前提. 去到揀中學既階段, 揀既好校風既, 就真係要下d功夫.

醒目開學勳章

基本上我地兩公婆都返工, 要教好操行都好吃力,
而且我見某區某0的小學0既學生, 真係嚇死人,
食煙, 粗口, 拍拖, 不在話下, 有0的仲吸毒~~
其實佢0的學業我地都有信心教好, 但係品行, 真係會學晒0的朋輩, 小三開始0的小朋友就好聽朋友講架啦~~
原帖由 Masy_Au 於 11-1-4 13:54 發表
如果唔考慮私校, 好多津小既校風都唔錯. 我自己覺得小朋友仍然係小學階段, 基本上佢既操行都可以喺大人既掌握之中, 除非家庭冇放時間喺佢地身上. 所以校風應該對揀小學來說並唔係大前提. 去到揀中學既階段, 揀既好校 ...

如果學術上, 深水步學校都幾平均架,
天主教 - 荔天/瑪莉諾神父/嘉靈
基督教 - 聖紀文/協和/聖安德烈
無宗教 - 旅港開平

但操行/品格, 就真係好難講。而家全港18區都有操行/品格問題, 要睇返樓主你自己既STANDARD, 冇話津校一定差, 私校/直資一定好。如有時間, 自己行下學校四周, 睇下小朋友上下課時既表現, 信自己隻眼啦 。

另深水步除SFA外, 仲有崇真小學暨幼稚園, 我覺得校風幾好囉。

原帖由 silvia_ng 於 11-1-5 00:17 發表
無宗教 - 旅港開平

但操行/品格, 就真係好難講。而家全港18區都有操行/品格問題, 要睇返樓主你自己既STANDARD,  ...

聽聞SFA功課很多,課程深,很多名牌學校喜歡收SFA的插班生,是不是真的。

silvia_ng, 你對呢區真係好熟!
原帖由 silvia_ng 於 11-1-5 00:17 發表
無宗教 - 旅港開平

但操行/品格, 就真係好難講。而家全港18區都有操行/品格問題, 要睇返樓主你自己既STANDARD,  ...

係架, 不過讀得好, 升中又好d 囉!
原帖由 cherrieshum 於 11-1-5 08:25 發表

聽聞SFA功課很多,課程深,很多名牌學校喜歡收SFA的插班生,是不是真的。

樓主,

你係住石峽尾果邊?還是李鄭屋;元洲邨果邊果邊呀?
至於培正好難入.校譽咁耐剩比番自己舊生仔女都唔夠分啦.而且我識人讀過小學唔係咁好.4年前冇"家教會"所以家長有乜意見唔會多聽.

原帖由 ankle 於 11-1-4 10:34 發表
原來培正係私校黎架, 我真係大鄉里, 我以為係直資~
不過因為培正校風好(都係聽人講咋)都會試下~

培正小學/中學都係母語教學, 小學約有300人, 但係每年P6學生只有30% (90人)屬於band one生.  好多學生升中時會揀其他學校, 如果想升英中, 除咗校內成績要優異, 仲要自己係出邊補習英文與普通話等...本身小學學費都逼近$3,000, 所以要三思先好揀培正.

原帖由 cherrieshum 於 11-1-5 08:25 發表

我有2個小朋友依就讀SFA, 其實SFA的功課並不是外傳咁多.  課程雖深, 但係我所見的學生都讀得開心.  幾年來, 我哋倆公婆都唔需要睇小朋友的功課, 但係2個小朋友的成績 so far so good la!

醒目開學勳章

其實係我99住0個頭, 近西九龍, 原來咁難入, 睇黎要認真再考慮下~
原帖由 ngwong2 於 11-1-6 13:10 發表
樓主,

你係住石峽尾果邊?還是李鄭屋;元洲邨果邊果邊呀?
至於培正好難入.校譽咁耐剩比番自己舊生仔女都唔夠分啦.而且我識人讀過小學唔係咁好.4年前冇"家教會"所以家長有乜意見唔會多聽. ...

醒目開學勳章

應該咁講啦..... 培小每級有8班, 30-33人一班, 每級約有250人.....
培中雖然係中中, 但屬band 1 級學校, 詳情可以睇以下網址
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1
培正中學有240個位
5%要留給中一留班生(12個位)
30%要留給自行收生 (72個位) - 所有位都給培小學
剩餘學位即240 - 12 - 72 = 156
其中156個學位要撥出85%作直屬小學學位 (即133個位)
另15%作統一派位大抽獎姶九龍城區小學 (即23個位)

總結︰72 + 133 = 205 位會給培小學

即係在培小考200 名都有機會入培中~
粗略估計, 培小1-100 (有家長甚至話150)都係band 1, 200 以內係band 2, 其餘係band 3..... 只係頭30名學生大多數會揀比培中更好的英中, 因為佢地屬於band 1 頭學生, 培中只係band 1 中學校~

呢d info 我都係培正小學forum 睇到既, 如有任何錯漏, 請各位家長指正, 謝謝^^

(p.s. 今年培小學費約為$31,000 一年)

原帖由 LL889 於 11-1-6 13:43 發表

培正小學/中學都係母語教學, 小學約有300人, 但係每年P6學生只有30% (90人)屬於band one生.  好多學生升中時會揀其他學校, 如果想升英中, 除咗校內成績要優異, 仲要自己係出邊補習英文與普通話等...本身小學學費都 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原帖由 LL889 於 11-1-6 13:54 發表

我有2個小朋友依就讀SFA, 其實SFA的功課並不是外傳咁多.  課程雖深, 但係我所見的學生都讀得開心.  幾年來, 我哋倆公婆都唔需要睇小朋友的功課, 但係2個小朋友的成績 so far so good la! ...

謝謝!我也很喜歡SFA,我會積極考慮。

寶血會嘉靈小學現今水準如何?當年在元洲村時成績、校風十分不俗。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ANChan59 於 11-1-7 00:16 發表
寶血會嘉靈小學現今水準如何?當年在元洲村時成績、校風十分不俗。

現在搬了入sham shui po近西九龍,這間學校我之前參觀過,我覺得環境好,而且我那天見學生好乖。這間學校之前在元州村時的校風真的十分好,當年應該有3間學校在村內,這間學校最受歡迎,也算是屋村仔的 "名校"。

我有個朋友細個讀這間,她說記得小時候不准在街吃東西,如果在街碰到老師而自己吃東西,那天的小息都要罰企架 ! 所以她現在也不會在街上吃東西 (習慣喎)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

原帖由 Smiile 於 11-1-8 10:44 發表
現在搬了入sham shui po近西九龍,這間學校我之前參觀過,我覺得環境好,而且我那天見學生好乖。這間學校之前在元州村時的校風真的十分好,當年應該有3間學校在村內,這間學校最受歡迎,也算是屋村仔的 "名校"。

我有 ...

I was the first batch graduates from the school, I am so glad they are still doing great in SSP.

請問德雅小學OK嗎?

聖公會嘉靈 vs 天主教善導: 現在頭痛緊邊間排第3志願.

原帖由 LAUGHT 於 11-1-10 11:49 發表
聖公會嘉靈 vs 天主教善導: 現在頭痛緊邊間排第3志願.

嘉靈應該係天主教寶血會
‹ 上一主題|下一主題