用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到樂基result了
樓主: ling121933
go

收到樂基result了 [複製鏈接]

多謝!
我小朋友那天表現唔錯,能答了所有題目。而老師很喜歡她,我諗這就是原因啩!

請問收到offer 兩位小朋友是不是大B? 收到reject letter 的又是不是細B呢?因我同朋友的小朋友都收到reject letter而都是細B;我朋友說她的囡囡在in 當日表現得很好都有老師讚,她仲好有期望.....點知連waiting 都冇!她很disappoint & so sad!我就OK因我BB表現不是太好。所以希望你們可以回覆是不是細B的原故。THX!

just wonder how many will be on the wait list. Guess even if we manage to get into HKPS at the end, it is likely to be PM class.

I missed most deadlines and have applied for three schools only. We are luckily enough to have one accepted, HKPS is a waiting one, and one haven't interviewed yet.

我的女兒表現都好好,答到所有間題,但都reject,係細B
原帖由 Makfung 於 11-1-9 01:19 發表
請問收到offer 兩位小朋友是不是大B? 收到reject letter 的又是不是細B呢?因我同朋友的小朋友都收到reject letter而都是細B;我朋友說她的囡囡在in 當日表現得很好都有老師讚,她仲好有期望.....點知連waiting 都冇!她很di ...

我小朋友係0906B.

請問收到offer 兩位小朋友是不是大B? 收到reject letter 的又是不是細B呢?因我同朋友的小朋友都收到reject letter而都是細B;我朋友說她的囡囡在in 當日表現得很好都有老師讚,她仲好有期望.....點知連waiting 都冇!她很di ...

thanks

原帖由 keio 於 11-1-8 21:35 發表
Yes it stated "waiting list" in the letter

我個係大B, 當日表現仲好好, 老師亦有讚, 但一樣reject.......

我原本都諗住有機架啦.......點知....

叫你朋友吾洗太傷心, 收生係點, 真係吾知.......

我係waitlist ar. 我個仔都in得唔錯...呀b係0903....不過算啦....lee間真係好難入.....好在有其他offer在手.....先無咁擔心

THX!各位Mama我朋友心情都是很sad la!叫她去飲茶她都無心機去.......唉!希望遲些她會好啲啦!我信仲會有弟二間會offer比細B的!好多謝各位的info.祝大家好運!

我都收到reject letter, 雖然有小小失望,不過早已經預左,好快就無事lu!咁多人申請,真係好難的。而且有時候雖然bb可能表現好好,但我相信還有很多其他因素影響的!

因此,大家不要因此而氣餒,因為我們的心情會直接影響bb的。你們想想,他們咁細個人仔就要去面對不同的面試,都好辛苦的。其實佢地真係好叻叻架,比著大人成日要去見工都辛苦啦!

我地不要因此而懷疑bb的能力,也不必和其他bb作比較,要知道每個bb都有自己的長處,做父母的要多鼓勵,多欣賞子女。

讀到好學校當然好,但最重要的還是bb活得健康、快樂!

快快收拾心情,和bb歡度假日啦!

你哋咁快收到信嘅? 我仲未收到信, 依家好似細個時等收成績表好想快d知結果的心情. 無論結果如何我都好滿意阿仔的表現, 大家都唔好太傷心, 讀書條路仲有好多年要行, 加油呀!!

My BB is 0902B, also on waiting list
She is doing well too
所以我覺得學校除左in小朋友,都會揀家長
自問無乜花心思填form 我一直以為in小朋友最重要,其他野只是交功課

呀仔係0901大b,收到中英pm offer,好開心,但都有少少煩緊讀pm的話,時間好難調節....
呀仔當日表現的確唔錯;但我估其中因為佢有自己同老師笑,而且整個interview過程我都冇嘜點樣响旁邊提水。不過始絡有d好彩...
大家唔好太灰心啦!

收到reject信, 有點失望, 不過預咗, 因為我呢個大濛媽咪唔記得交問卷俾老師!!

HKPS的waiting list其實好少架咋.
去年有人問過唔夠100個人,其實大部份人係reject.其實收到reject都唔使唔開心.係正常, 收到waiting其實好多當日表現都不錯,只是不夠突出啫.
而收到offer的各位真係好幸運同埋個b好叻.

ps去年好似一個waiting都冇call過,所以waiting都唔好太大期望呀.

請問收"Accept"信嘅家長, 幾時要替小朋友註冊/交留位費呀??? Thanks...

REJECTED 又無想像中咁SAD喎:-|
我自問面試當日自己同阿囡嘅表現已經做得好好架喇~不過, 一入去就知個老師唔LIKE我個囡囉(佢同之前個小朋友同家長笑到四萬咁口, 對住我哋兩母囡, 就笑容欠奉), 而且學校收生唔知用咩準則??? 家庭背景(父母咩職業、咩學歷)都應該係計分之一, 所以無咩太大期望喇~終於知道個結果, 叫做了咗件事咁解, 唔駛成日心掛掛:(

考唔入嘅小朋友同家長唔駛咁唔開心啦~仲有好多好學校架嘛, 而且K1仲有一輪面試, 親仲有大半年時間, 同小朋友多D練習, 俾多D正能量自己同BB, 到時再戰K1, 一定得架

回復 36# PekkleViVi 的帖子

---------------

Many thanks.... Kristinecheng...

我都收到reject letter, 不過真係預咗. 雖然阿女係大b, 但係interview時其差, 冇出聲, 冇做task, 拜拜都冇講!
‹ 上一主題|下一主題