用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有沒有人不注冊大坑真光?
樓主: Cutemom0808
go

請問有沒有人不注冊大坑真光? [複製鏈接]

原帖由 MBK 於 11-1-14 01:03 發表
我自己想揀st clare's,但又驚學校好嚴肅,當然幼稚園唔會,但到咗小學中學會唔會好古板!但老公就話真光好d,有泳池、運動場,學校大d,因為st clare's學校入面無得入校車,小朋友要係出面排好隊等校車來接,得個幾歲人仔,要受風吹雨打 ...

TL活動教學到小三、老師又有愛心o岩晒你要求呢,

My daughter got an AM offer from TL & a PM offer from Pui Ching (PC). We are struggling to make a choice. We like TL more than PC because TL is better to take care of children & parents. We were amazed to see many parent volunteers on open & interviews days. It is a good indicator. However, PC is a real co-educational famous school with long history. We hope my younger son could be admitted to the same school.  But my colleagues' comments on PC are fair.

原帖由 Sophia_Justin 於 11-1-14 09:51 發表
My daughter got an AM offer from TL & a PM offer from Pui Ching (PC). We are struggling to make a choice. We like TL more than PC because TL is better to take care of children & parents. We were amaze ...

家姐入了TL仔仔應較易入,仔仔入了TL幼稚園可參加小一大抽獎,如果小一派得不好也可再博中學派位。PC也不是100%上到中學

PS. TL幼稚園和小學應是男/女

原帖由 fefemom 於 11-1-11 16:54 發表
We are tossing between St. Clare's and Rosaryhill.

We really like Rosaryhill kindergarten's environment, curriculum and teachers and it is close to where we live. Down side is we will not consider i ...

fefemom, 我地同你一樣,都係鍾意RHS多D而決定放棄TL. 不過,重要等埋蘇浙同聖心嘅result先再作最後決定。其實,論環境同課程,我地都prefer RHD多D,但係最concern要坐校車太遠。所以都好難決定,好頭痛!

原帖由 littlecook 於 11-1-11 23:58 發表
They are quite different paths!
Do you think it's too risky to choose Rosaryhill and join the lucky draw?
I may give up TL and take the offer of a private school which seems suitable to my child. But  ...

如果信lucky draw就唔會博命揾龍校了

今朝9點去到注册,前面有10几人排緊隊,不過真光門口就真係好小巴士經過,交通吾算方便,我地住灣仔區,下午班校車要行幾個街口先有,上午班就樓下有得搭,唉,,,就單單呢個原因,我真係好想轉上午班啊。

校車上落的地點係可以商量架,可以係5月填搭校車表上表達想係邊度上車,等SH同St Paul出result就實有上午的位放出來!

回復 26# sunnyvivian 的帖子

你有冇寫信求上午班呀?

原帖由 lamyy 於 11-1-17 02:32 發表
你有冇寫信求上午班呀?

有啊,上一年(30號)已經寄左一封轉班信,星期六個日仲專程一早9點到打算交多一封(因爲听人講有D學校會系先到先得方式安排轉班),點知個注册老師吾收我封信(話已經收到左我之前個封),個日真係冒住寒風赶過去,其實上午班都几慘,冬天一早返學真係好凍架,我個女依家返下午班n1,日日訓到11點先起床。舒服好多,連午睡都無訓一排啦。

先講幼稚園, 我friend個女k1時真光(堅道)同聖嘉勒都收o左AM, 最後都揀o左聖嘉勒, 佢地話因為怕佢阿女中文溝通比較弱聽唔明, 驚老師唔會特別照顧佢阿女所以最後揀o左聖嘉勒....

又講下小學, 我同事個女考小一時真光同聖嘉勒都收o左, 最後都揀o左真光, 佢話揀真光o既原因係同樣都要交學費咁點解唔揀間校舍大設施又齊全呢! 真光出名中文好, 但英文就比較普通, 佢話自己出去學英文好容易, 但要出去學中文諗會比較難搵同少選擇, 到目前為止我都相信佢o既選擇係正確o既, 佢話佢阿女讀得好開心, 成績仲.....

原帖由 spmok1999 於 11-1-18 12:06 發表
先講幼稚園, 我friend個女k1時真光(堅道)同聖嘉勒都收o左AM, 最後都揀o左聖嘉勒, 佢地話因為怕佢阿女中文溝通比較弱聽唔明, 驚老師唔會特別照顧佢阿女所以最後揀o左聖嘉勒....

又講下小學, 我同事個女考小一時真光 ...

請問以上係同一個女仔定兩個,我就係諗緊St clare's & TL,讀邊間!因為想由幼稚園直上,如果亞囡讀St clare's or TL的幼稚園,我三年後應該唔會再去考對方的小一再諗過?

spmok1999

你囡囡係咪係真光讀呀?幾年班呀?
‹ 上一主題|下一主題