用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教你們用什麼方法教bb a-z?
樓主: ting-ma
go

請教你們用什麼方法教bb a-z? [複製鏈接]

原帖由 nic_bb 於 11-4-2 02:29 發表
我想請問meet the letters, meet the colour同埋meet the numbers系列喺邊度可以買到呀?我搵唔到,thx!

I want to know too...

你可以上網搵preschool prep company,iphone同iPad都有apps ga,我個人覺得學多樣嘢無蝕底嘅,學得識咪當bonus囉,起碼到返學唔會咁吃力,何謂快樂童年就好主觀嘅,咩都唔駛學,每日玩樂中渡過就係快樂?學咗係佢一生受用,遲早都係要學,咪係屋企用輕鬆嘅方法去學囉,唔係話學嚟為咗考學校,唔通學講嘢又係為咗返學咩?唔返學都要識講嘢啦

原帖由 brrbaby2007 於 11-4-1 13:48 發表

我考過九龍塘迦南就冇問,在我過去一年考N及今年的K也沒有問(由其是出名的學校更加唔會問)。顏色是生活認知比識abc更重要

我上年都考過兩間九龍塘迦南(N班), 都無問abc喎。

我就覺得只要考n/k要問既我至會train佢, a-z 比較抽象, 我prefer教 colors/numbers/shapes 先, 物件名稱, 有用d呀, 呢d會幫到佢日常表達能力嘛。

再者, 除非要考, 否則我會留俾學校教, 如果唔係返學做咩.... haha

bb係要每日在玩樂中學習的。玩樂唔代表學唔到野。如果係玩樂中學識abc梗係無問題﹐但就好唔鼓勵好刻意咁教﹐教唔識就好frustrated咁囉。

原帖由 piglet1212 於 11-4-3 17:46 發表
你可以上網搵preschool prep company,iphone同iPad都有apps ga,我個人覺得學多樣嘢無蝕底嘅,學得識咪當bonus囉,起碼到返學唔會咁吃力,何謂快樂童年就好主觀嘅,咩都唔駛學,每日玩樂中渡過就係快樂?學咗係佢一生受用,遲早都係 ...

上學都可以學自理,學禮貌,唔一定係學Academic嘅嘢,照咁睇連講嘢都係學校學,係屋企做王子公主囉…hahahaha…學習唔一定係嚴肅嘅,係輕鬆愉快中學習總會有所得著,也總好過讓時間白流,

亦都可以話大家運用時間嘅方法唔同啦…

咁當然唔係單方面學習,生活上嘅嘢都係要學,亦唔會留喺屋企唔出街,帶多D去旅行,學嘢都會多D;早D識就可以上堂輕鬆D,小朋友同家長都無咁吃力

回覆 26# piglet1212 的文章

where can I buy meet the letters , meet the shapes and meet the colors?
thank you :

原帖由 simsimwong 於 11-4-6 00:40 發表
where can I buy meet the letters , meet the shapes and meet the colors?
thank you :

你可以參考以下網址:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Ddvd&field-keywords=Preschool+Prep&x=12&y=19 ,iphone同iPad都有apps ga

回覆 1# piglet1212 的文章

只可從網上買?thx for ur info

原帖由 simsimwong 於 11-4-6 19:19 發表
只可從網上買?thx for ur info

yup, 香港我未見到有得買

piglet1212,你好呀,我想問下你講果set係咪即係呢set呀﹖你係amazon訂返來﹖係咪送貨到香港架,同埋係咪dvd機一定睇到架﹖我見話唔同區maybe睇唔到呀,麻煩你覆我丫,thank you

http://www.amazon.com/gp/product/B001ICUVPI/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&m=ATVPDKIKX0DER

我見過HMV 有, 另外Leap Frog DVD Series (e.g Letter Factory) 都幾好, 非常有趣...

原帖由 simsimwong 於 11-4-6 00:40 發表
thank you :

原帖由 cat_house 於 11-4-1 12:14 發表
對﹐26個子母對個人發展跟本不重要。早d學識又唔代表將來有成就。take it easy, 唔好咁早就成為怪獸父母﹐要bb贏在起跑線。

非常認同,棄絕做怪獸家長!!

我地有同女女玩a~z磁石. 十蚊店買.
本來係想佢啲手指仔多啲活動. 因為佢要用手指將啲磁石"扢出來".
玩之中又教下佢讀囉, 我話佢地個名叫A, B, C...
但佢地講說話又唔同聲架. B會發ba, ba聲.
不過其實即使佢唔識, 我都覺得唔係問題.
當遊戲玩下無妨.

唉, 考學校今非昔比啦.我女07年出世, 考幼稚園時都係問下生活習慣, 眼耳口鼻. 我仔09年出世, 今年考pn(學之園, 劍嗚, 維多利亞), 已經問眼耳口鼻(頭三間用英文問), 動物名(維多利亞用英文), 顏色(學之園用英文問) , 水果名...朋友考富榮迦南都有問顏色同字母.

我都覺得好神奇, 1.5歲左右, 問埋呢D問題. 不過當日面試又見有一半小朋友識答. 當時真係好驚, 不過好彩我仔都識.

我其實無咩時間教呀仔學術, 反而想多教佢禮能同說話. 因為佢唔多肯講話.(我初時好擔心佢聽覺有問題/自閉)但佢自己好喜歡字母同顏色. 大女好多呢類書, 呀仔成日自己睇. 佢都有睇meet the colour, meet the letter, phonics kids. (買俾家姐既)點知細佬仲鍾意."媽咪"都唔肯叫, 但就好肯講ABC, red, yellow, orange.....(我當時放心晒, 起碼聽覺無問題又發到音)

小朋友有興趣起來, 真係擋都擋唔住;相反,無興趣就點都逼唔到.

你話對2歲小朋友來說學術重唔重要? 好老實, 唔諗住考熱門幼稚園, 我覺得真係無所謂, 但如果一心考熱門幼稚園, 就要有心理準備.

piglet1212, 你介紹果套preschool prep company既系列確係好野黎, 我都係幾經辛苦先買到.
睇落大人覺得好悶, 但就好受我仔女歡迎, 同埋佢既發音非常標準, 準到隻字既每粒音都聽到. 呢度有試睇.
http://www.preschoolprepco.com/h/p/mtl/demoW.php

Phonics Kids 咩都好就係發音唔夠標準, 不過phonics 教材佢始終比較平.

Leap frog 既DVD 都好好, 除Phonics 仲有隻教加數, 連我都鍾意睇.

“遲早都係要學,咪係屋企用輕鬆嘅方法去學囉”.......但我縱觀好多家長既教法都已經好似係課室咁既氣氛下,用晒書,用晒flash咭咁不斷重複咁去考D小朋友...咁呢D係咪就係"輕鬆既方法"呢?我之前買左個神奇畫板得閒就同囝囝畫下野,咁畫左一輪後我有時就會寫下數字俾佢睇下,漸漸佢就會認得同講得出,咁出街時佢就會開始留意D巴士號碼,留意周圍有數字既物件(每次見到佢就好似似發現新大陸咁好肉緊).我覺得咁樣學法就真係達到輕鬆自在既準則...
p.s.題外話:前幾集既"星期日檔案"有專家提出用flash咭可能誘發兒童出現痙攣,留意...

我個囝都係睇meet the letters/numbers/colors/shapes 學識A-Z同埋其他野....佢睇得好開心架...

我自己睇都唔覺得悶....碟中既教法幾得意...令小朋友增加興趣去學習
‹ 上一主題|下一主題