用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。 ...
樓主: rx752005
go

九龍城區,band 1尾或band 2頭女仔可以點選中學。 [複製鏈接]

如果搏沙田, 何不第一二志願就搏?

原帖由 q370006 於 11-4-18 22:59 發表

請問...培道, 胡兆熾, 五旬節...是否BAND 2?? 邊間好D ??

若BAND2生 ...以這排列...可行嗎??因住沙田,想博去沙田...

真光,
胡兆熾/五旬節
培道
郭得勝
德雅
陳震夏
香島
黃鳳亭 ...

原帖由 BillyM 於 2011-4-19 00:11 發表
如果搏沙田, 何不第一二志願就搏?

因為擔心得幾個位...放左第一,二位,若派唔到, 驚到時放番KLN3學校晌三四位都未必派到...E+假設頭10位內選沙田係較冷門.....就是想這想那...想到頭痛...

原帖由 q370006 於 11-4-18 22:59 發表

請問...培道, 胡兆熾, 五旬節...是否BAND 2?? 邊間好D ??

若BAND2生 ...以這排列...可行嗎??因住沙田,想博去沙田...

真光,
胡兆熾/五旬節
培道
郭得勝
德雅
陳震夏
香島
黃鳳亭 ...

Band2博沙田,你可以考慮這個組合:
1.郭得勝  2.胡兆熾 3.五旬節
或者
1.郭得勝  2.五旬節 3.胡兆熾

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗右諗,家長最後縮沙居多,如果第一志願無人揀,就算祇有1個位,給你巳經足夠,對嗎?真係抽唔到去番叩門,都寧捨夠晒誠意。^_^
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

agreed

原帖由 greendotdot 於 11-4-19 10:45 發表

或者

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗 ...

回覆 2# greendotdot 的文章

多謝意見,分析...真是心大心細....復活假期後要交...

另..胡兆熾,五旬節 會邊間好D ??成績,校風... 好似兩間都有英文班....

回覆 2# BillyM 的文章

多謝意見分享...

今年減班後 , band 1位少了 , 可能會用埋沙田區的band 1英中 , 所以 band 2 生博沙田band 1真係要小心D ! 真係博的話就用第一志願博算啦 , 真係唔好太博 !
P.S. 減班效應的確係將部份band 1生推向band 2 , band 2 生推向band 3. 各家長真的要留意 !

原帖由 yenk 於 11-4-16 07:39 發表
BillyM,

有那些可以沙田英可以博博??而甲部又可以怎樣選??
謝謝!!

想請教如果K3 B2 生放 郭得勝 在乙部第一
如果有另一K3 B1 生乙部放郭得勝在第四,而那學生乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給那B1 生先,才輪到原本的那B2 生?

有網友說是這樣運作,想向你CONFIRM 下.

原帖由 greendotdot 於 11-4-19 10:45 發表

或者

Band2生抽到第三輪,培道和九真都應該無位剩,郭得勝有4個位算不錯,他區兼且得4個位放第一志願,講係容易,真係做就難,左諗 ...

Exactly. 放30位都係band

band one 生放30位都係佢抽先, 我仔係边緣人, 我都唔知點揀...

邊緣人, 第一可以博一間 BAND 1中至尾, 第二真係選 BAND 2 真光/培道啦.

原帖由 dickychui 於 11-4-20 01:39 發表
邊緣人, 第一可以博一間 BAND 1中至尾, 第二真係選 BAND 2 真光/培道啦.

坦白講,如果真係band 2時,浪費了第一個志願。況且,真光得59個位,培道得33個位,人地放第一志願那些都可能派晒,可能呢兩間都不保。

想請教如果K3 B2 生 A 放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B 乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼,
B 在乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給A 先,才輪到B?

十五十六,臨急抱佛腳

原帖由 skytrain 於 11-4-19 19:13 發表
band one 生放30位都係佢抽先, 我仔係边緣人, 我都唔知點揀...

原帖由 Perth 於 11-4-24 10:56 發表
想請教如果K3 B2 生 A  放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B  乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼好,
B 在乙部一至三位學校都抽不中,這個郭得勝學位就會給A 先,才輪到B?

十五十六,臨急抱佛腳

...

遊戲規則 : 一家是由 B 選晒 30間才到 A 選.......

原帖由 skytrain 於 11-4-19 19:13 發表

如是邊緣人 , 看您夠吾夠擔駁 .
選一間心議的 B1 , 跟住選B2頭學校
或一開始就選B2頭 .

因冇人知結果.....若抽吾到個好號碼 , 也有機會人到一間B2 學校 , 到時入到精英班也不錯 .

原帖由 Perth 於 11-4-24 10:56 發表
想請教如果K3 B2 生 A  放 郭得勝 在乙部第一
有另一K3 B2 生 B  乙部放郭得勝在第四,B比A 的隨機號碼好,

十五十六,臨急抱佛腳
...

根據教育處光碟,就算b2生嘅no第一都要等b1生派30個位先到b2生派位,但相反如果大家都係b2生就要睇no和選校次序,如果A同學no排第一但放郭德勝第三而B同學no較後但放該校第一就一定係B同學派到先。

B818 你說得對! 我也看了光碟.

原帖由 bb818 於 11-4-24 11:49 發表

根據教育處光碟,就算b2生嘅no第一都要等b1生派30個位先到b2生派位,但相反如果大家都係b2生就要睇no和選校次序,如果A同學no排第一但放郭德勝第三而B同學no較後但放該校第一就一定係B同學派到先。 ...

回覆 1# Perth 的文章

我想在甲 部放一間有直屬小學的中學,是否很蠢?因為D 附小學生一定會填自己的中學在甲部?
所以想問下甲 部運作先,抑或乙部保留學位運作先?
請指教.

原帖由 Perth 於 11-4-24 17:28 發表
我想在甲 部放一間有直屬小學的中學,是否很蠢?因為D 附小學生一定會填自己的中學在甲部?
所以想問下甲 部運作先,抑或乙部保留學位運作先?
請指教.

雖然直屬嘅小學都會在甲部填直屬中學,但都要睇佢地個弄,況且甲乙部嘅學位係分開,直屬位會响乙部先會派比直屬小學嘅學生。

It is so difficult to think of this maths question alone in the house, and so BK became my husband, for the time being!

原帖由 bb818 於 11-4-24 18:29 發表

雖然直屬嘅小學都會在甲部填直屬中學,但都要睇佢地個弄,況且甲乙部嘅學位係分開,直屬位會响乙部先會派比直屬小學嘅學生。
‹ 上一主題|下一主題