用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
樓主: dickychui
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

又唔係得iphone先有視像功能嘅

從最好方面諗 [我當自行嗰時兩間學校都收左,e+大抽獎只係例行公事]
作好最壞打算 [叩門功夫要準備好,7月5日一收消息即刻出發]

原帖由 minijelly 於 11-5-6 10:24 發表
hehe~~有無再誇張d呀?等你好消息呀!

無誇張呀!! 每個人的生命每日都係倒數緊呀!

原帖由 dickychui 於 11-5-6 02:01 發表
不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 ! ...

我都用緊 iphone4, 請問點可利用上述的function呀?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆 24# leeleelumlum 的文章

係setting裏面,揾到"Phone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦!

如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長担心。

大家relax 吓, 有時機關算盡, 不如天公一算

我分享一則升中的小故事給各位偉大的家長, 唔到你唔信, 細節我可能會miss 少少, 但結果是一定, 因是我的親朋.

話說佢有個囡幾年前升中, 小學是九龍城一間有名的官小, 成績Band 2 (約90 名上下), 咁老師意見好似係唔知是銀X定何XX官, 咁上下, 但佢父母好喜愛黃X南, 明知山有虎, 自行統一唔理咁多照去黃X南第一, 其他第二,   考直資就有李國X掂, 不過是Waiting 完又wait 至尾幾乎唔得嗰批, 所以時間上好遲...因佢真的勁愛黃X南, 所以唔敢好快答應李國X, 拖吓間學校...李國X是新校, 好想有名校人來讀, 又俾佢拖(其實已經CALL 到WAITLIST 尾)...咁交完統一, 拖唔到心知BAND 2, 點會收你, 抽唔中仲死得慘, 便答應李國X...

是不是有了直資, 唔去得抽獎? 咁我哋問佢, 升中邊間? 佢答: 李國X

OK, 到審判日, 佢諗住唔關佢事, 點知老師問, 點解仲唔擺成績? 佢話我哋去李國X... 老師話: 你個囡去黃X南!! 快啲嚟!!

各位家長, 換了是你, 仲唔仆番學校查, 唔通個老師點我? 原來是真的.  咁奇噃, 直資收了都可以去黃X南?? 就算我自行得都應該去唔到?

佢立即打去李國X 話唔讀, 咁李國X 回應說: '咦,  等我查吓先... 哦, 唔好意思, X太, 我上次太忙, 你又咁遲, 仲未上呈教育署, 等我立即幫你搞..."  

咁我哋問, 自行定統一入? 佢話唔知.

結果, 佢個囡今天好happy 咁响黃X南...

所以, 希望在人間

原帖由 brianshe 於 11-5-6 11:47 發表
就算現今好多家長都呻唔公平等等.....

不過, 根據我睇了khmama 大大回覆/發帖等等. 覺得最基本都係根據學生成績去分區派位, 仲係有全港成績 & 分區成績去派位.
先BAND1, 再到BAND2 . 覺得都相當合理, 只要根據自己 ...

有時6年努力咗, 唔代表一定派位派得好. 始終今年縮班, 英中學位不夠派晒所有band 1學生(我只係講我自己嗰區), 咁原本係band 1學生, 要讀band 2學校, 咁緊係有d唔開心o架啦! 我估今期好多家長都只希望讀到同自己banding相同或以下少少嘅學校, 都唔咁車望可以高攀.

希望在人間 ...

是的, 交了表, 就交給上天決定..

但要兩手準備呀, 苦了家長, 苦了學生, 真矛盾.

陷入未來的困惑歲月..唉

但係band1頭中尾係同一組,除非自行已經被心儀學校收咗,否則都係要睇下有冇幸運之神眷顧。好似上年咁樣,識到有啲媽咪o既小朋友抽得唔好,左撲右撲,幸好叩門入返band 1中學。另外,我親戚位小朋友成績ok,反而抽到band 1頭中學,連老師都話佢真係好好彩!

Anyway, 正如alice44所講,今年仲要縮班,好明白P6家長心理壓力有多大!

原帖由 brianshe 於 11-5-6 12:17 發表

隨機號碼前題係先分BAND幾, 每個組別再抽NUMBER.

回覆 27# 小B媽咪 的文章

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 11:54 發表
係setting裏面,揾到"Phone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦! ...

好有興趣。想問下是否對方都要有iphone 4先得架?還是任何電話都得。謝!
:verycold: :verycold: :verycold:

唉~~試問有邊位家長唔想自己小朋友讀間好中學校o架?

祝你哋心想事成啦!

原帖由 johnnywalker 於 11-5-6 13:41 發表
>如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長擔心。

band 1頭其實係最擔心o個批。隨時 ...

回覆 34# ohnono 的文章

對不起! 我只知iPhone有FaceTime. 咁要係下有冇網媽或網爸,可唔可以提進一步供資料啦!

原帖由 Yanamami 於 11-5-6 09:18 發表
無iphone....

無iphone 唔緊要,放榜個日,家長在學校等,學生會在課室,好多學生會同家長夾好,到時比個電比小朋友send message,用間單的符號(用符號可以快些,又唔麻煩),如: 一(就是第志願)、二(第二志願)....,咁就可以第一時間知道派位結果,我仔放榜個日,好多家長都第一時間知道派位結果。

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 11:54 發表
係setting裏面,揾到"hone"呢個tab, click入去,就會見FaceTime,跟住推去"on"。之後o係自己電話簿,揾你想揾嗰個人,click入去按"FaceTime"個制,等對方接你就得o架啦! ...

唔該哂 小B媽咪.

溫馨提示: Facetime 係要 $$$ 的, 同埋 iphone to iphone/ipod touch 嘅

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我們一起向升中結果進行倒數

回想上年,電視台播升中頭3志願百分點 (有9成人中左), 我都希望中, 好彩!

真係發夢都夢見派左好邊間中學, 好邪! 大家要平常心呀 + oil .

原帖由 appletar 於 11-5-6 16:11 發表
回想上年,電視台播升中頭3志願百分點 (有9成人中左), 我都希望中, 好彩!

真係發夢都夢見派左好邊間中學, 好邪! 大家要平常心呀 + oil .

小朋友話學校已歸於平靜,唔平靜似乎係我地班大人喎。
‹ 上一主題|下一主題