用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

我記得呀女當年K3開學學校已經教佢哋點樣面試小學,英文自我介紹是必背的。

絕對唔等於 .... 因為叩門難過揾工過百倍!叩門只有百幾份之一機會(or even worst), 揾工揾十份都有3一4份成功,所以難好多!

原帖由 lojo11 於 11-6-11 16:46 發表
叩門=我地搵工囉...

回復 1# 2LittleMonkey 的帖子

當佢問你會如何配合佢地學校既發展時,你點答?我真係唔識答。真係好可怕,問學生同問家長都咁難答。
佢又係冇收我地幅畫。

回復 8# kkhon 的帖子

舊油天排隊面試時老師無講? 去年約200人爭10多個位. 應該仲會問其他普通問題. 如去年問我囡幼稚園响邊等...

第二次面試唔會等好耐, 約一星期或唔駛...

我舊年叩門時都係同你同一條問題問小朋友.  跟住仲有問小朋友...覺得呢間學校點呢?  

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 14:34 發表
今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "Please introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍? ...

醒目開學勳章

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 14:34 發表
今日呀仔去咗一間小學小一 interview, 亞仔坐低第一條問題就係 "lease introduce yourself", 呀仔當堂嚇窒咗 .....

究竟係現今教育制度對D小朋友殘忍? 定係我對我D小朋友唔夠殘忍? ...

我公司請人果陣, 我都係咁講!

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-11 19:30 發表
絕對唔等於 .... 因為叩門難過揾工過百倍!叩門只有百幾份之一機會(or even worst), 揾工揾十份都有3一4份成功,所以難好多!

仔仔同學有去考,都有收畫!
請問收左畫的是否三次都選首位呢?
因為好似要帶黃綠表比學校睇!

今日我都有見lee間,見完後我就喊到豬頭咁,因為我小朋友答得好好,我會比90分佢,老師叫佢introduce yourself,佢答my name is xx I'm 5 years old I live in xx, then teacher asked " what kindergarten are u studying now, 小朋友答左,老師再問do all your classmates speak in eng? He said yes, teacher asked can u name some of them? My son said sure xx, xx, xx... Teacher then asked about the picture my son draw, my son said this is the sun this is planlets this Venus this is mercury this is earth 佢講晒全部星救的英文名,then this is a spaceship inside the spaceship this is my dad this my mum,I want to bring them to go to visit all planlets but I will not bring them to Venus and mercury 好似係lee2個星球,佢話因為佢地最close the sun 所以好熱...我覺得如果淨係佢一個入去in機會會好大,但到問我我答到一塔糊塗,我可能近排為左搵學校擔心到晚晚失眠,答得勁差,如果我係老師都覺得lee個家長冇誠意咁,係我累左個仔...

回復 30# 2boysmami 的帖子

請問有收仔仔嘅畫嗎?
佢好叻仔!

學校點會唔利用呢十幾個叩門位收番啲有實力既學生呢??!!

<自行>嗰批因為有爸爸媽媽喺度畢業or哥哥姐姐喺度讀梗既小朋友既質素都應該OK,但係<統一>嗰班喺靠運氣派入去既咁大概有一半OK,一半唔OK,好似我囡囡嗰班有啲叻既又入唔到,有啲完全係包尾嗰啲又入到油天,你話FAIR唔FAIR,所以我囡囡考到直資,寧願交學費都唔玩呢個GAME~
500個申請選15個佢一定要揀啲最好既,唔問深啲,點分高下,............而且其實條問題都唔係好難啫,如果你有考過直資/私校都會知道!

我都收到風話啱啱個星期六收大訂(但唔知收幾多錢),唔知D心大心細嘅家長都會比錢去留位呢?又唔知學校會唔會咁快下星期 call waiting? 總之希望大家都有好消息啦!收到call "拿拿淋"上黎報料,等我快D心死!

原帖由 kkhon 於 11-6-11 18:22 發表
2Little monkey,係咪未收到waiting call我都係,應該下星期會開始call,最後註冊係Sunday。希望大家都得La!

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-12 00:46 發表
我都收到風話啱啱個星期六收大訂(但唔知收幾多錢),唔知D心大心細嘅家長都會比錢去留位呢?又唔知學校會唔會咁快下星期 call waiting? 總之希望大家都有好消息啦!收到call "拿拿淋"上黎報料,等我快D心死!

...
先交學費$3550,知道有人唔讀,佢上次留位費都冇交。

個老師無問我地點配合佢地學校既發展,因為我諗都無呢個機會,哈哈!個老師都無問我個仔幅畫,只係問咗兩條處境題,但都有收我個仔幅畫,所以唔好失望,收咗唔代有機,唔收亦唔代表無機!

原帖由 joeyma 於 11-6-11 19:44 發表
當佢問你會如何配合佢地學校既發展時,你點答?我真係唔識答。真係好可怕,問學生同問家長都咁難答。
佢又係冇收我地幅畫。

但有個收咗既媽咪話上次已收咗佢$1000大元!

原帖由 kkhon 於 11-6-12 00:54 發表
先交學費$3550,知道有人唔讀,佢上次留位費都冇交。

原帖由 gigiyikyik 於 11-6-12 00:45 發表
學校點會唔利用呢十幾個叩門位收番啲有實力既學生呢??!!

嗰批因為有爸爸媽媽喺度畢業or哥哥姐姐喺度讀梗既小朋友既質素都應該OK,但係嗰班喺靠運氣派入去既咁大概有一半OK,一半唔OK,好似我囡囡嗰班有啲叻既又入唔到, ...
根本呢個game就係唔fair,自行百冇人士唔使諗,統一冇運人士亦冇份。最好d好學校轉曬直資。

回復 30# 2boysmami 的帖子

嘩!你個仔好犀利!你唔使擔心啦!你個仔一定幫你拉到唔少分!

而家D小朋友好利害,我同我個仔都要反省吓! 努力(對自己講)!

原帖由 2LittleMonkey 於 11-6-12 01:01 發表
但有個收咗既媽咪話上次已收咗佢$1000大元!

咁應該扣減上次1000。

冇收到畫,所以應該係我累事
我都係咁話lee 個game一d都唔fair,我唔係油麻地區,我係好遠,而自己區又派得唔好,我當然有考番第一二志願個d學校,條氣真係唔順架,人地好彩派入去,我就in餐死,仲要又係四五百人爭卄個位都唔知有冇,又要我個仔識飛天遁地特異功能仲跳埋火圈都未必收到,而我其他志願個d,因為我冇揀佢第一就連in都冇得in,我一心讀直資或私校,無奈佢上年未成熟,好多都入到2nd in,個個話佢好叻,無奈最後一係waiting一係reject完全意料之外冇offer,總之我而家down過失戀
‹ 上一主題|下一主題