用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分失手!
樓主: FISHMA
go

呈分失手! [複製鏈接]

回復 6# kianmama 的帖子

有病千祈唔好去考試, especially係maths, 真係可以影響好大.  學校一定要比補考, 所以反而唔洗擔心.

我係bk都時時聽有家長呈分時失手, 就算唔失手, 如果小朋友唔太高分(起碼主科一定要有九字or八字尾), 其他默書, 常識閒科都要接近滿分才有競爭力入band 1. 不進則退!

你唔好太worry, 仲有第2次, 只要第2次做好d, 一樣有好大機會入band 1.  教署唔睇分數, 只睇名次, 我估好似係: 今次考100名, 下次考40名, 第三次又係40名, 咁平均就係考60名, 所以一定有得追架 !  加油啦!

回復 2# hw1115 的帖子

科科都有機會做唔晒, 只有時時remind小朋友睇住時間, 唔可以諗太耐, 一見唔識的題目就skip, 但一定要做記號, 等做完成份paper最後才去諗.

原帖由 FISHMA 於 11-6-17 09:07 發表
其他同學仔都係穩步上揚, 自己嗰個就

中文科主要係閱讀理解最失分, 數就多係計錯數, 咁... 可以比啲意見嗎?  是否勁做exercise呢????

千萬個多謝!!!!

...

中文閱讀理解弱,主要是睇得中文書少,睇書題材要廣泛,例如閱報,再與小朋友討論要點,互相答問,可以有效率訓練小朋友掌握文章重點,認識更多生字,如果不懂其法,做幾多補充練習也幫助不大.數學計錯數常見,主要是做得少和方法單調,我不贊成shortcut,不過你的情況不妙,為慳時間要針對犯錯,可以將小朋友做錯的題目(測驗,考試等)抽出來重做,但要用另一個方法做,跟着用番之前的方法再做,可以減少小朋友在同一方式犯重複錯誤.考試前將這些題目改頭換面再俾佢做,令他警覺避免在考試中同一類形題目再犯錯,做數做得多便會快而準.除非有天賦,否則必須下苦工和學得其法,才能期望科科有好成績,盲目依賴補習,又沒有打好基礎,上到中學更寸步難行.如果小朋友真的進度未如理想,便不應盲目追求所謂Band1學校,必須面對現實.

醒目開學勳章

多謝妳!之前2次考試名次老師話佢應該是b1尾到.

事後我都有諗過, 如果補考,就算打過9折,都有8x, 所以下次(touchwood)有病寧願補考.
原帖由 overview 於 11-6-17 13:18 發表
有病千祈唔好去考試, especially係maths, 真係可以影響好大.  學校一定要比補考, 所以反而唔洗擔心.

我係bk都時時聽有家長呈分時失手, 就算唔失手, 如果小朋友唔太高分(起碼主科一定要有九字or八字尾), 其他默書,  ...

我都知自已唔多唔少給他一點壓力, 今次佢中文作文扣左好多分, 又無得睇! 唉!  我聽到個心簡直係"不可思議的真人真事"!

佢話見到分數自已都唔相信, 仲話好唔開心, 喊呀!  所以我個心無論點, 見到佢咁, 都心痛!

跟住其他科未派, 唯有望佢有番平時水準, 因為佢一向唔錯(咁仲驚)!
KooKuKooKu :pint:

回復 2# hw1115 的帖子

[回復 2# hw1115 的帖子
科科都有機會做唔晒, 只有時時remind小朋友睇住時間, 唔可以諗太耐, 一見唔識的題目就skip, 但一定要做記號, 等做完成份paper最後才去諗.]
另外,可以教小孩一些考試技巧。先看一下分數的分佈,高分的題目一定要嘗試做。最怕時間不夠,而所有的高分題在最後面。

我都有教過小朋友做數學時先做容易個幾parts先, 中文就最後才做閱讀理解, 但亞仔又怕唔習慣, 驚好亂會做漏, 因有同學仔試過成篇嘢唔記得做.  所以我都係叫佢順住做, 有時間就覆卷, 唔太識既就skip, 番轉頭再做.

原帖由 janelle00 於 11-6-17 14:59 發表
[回復 2# hw1115 的帖子
科科都有機會做唔晒, 只有時時remind小朋友睇住時間, 唔可以諗太耐, 一見唔識的題目就skip, 但一定要做記號, 等做完成份paper最後才去諗.]
另外,可以教小孩一些考試技巧。先看一下分數的分佈, ...

我就係一向唔中意"補習", 自已教到小朋友, 用自已的力量去教, 咁多年我都係咁, 已教到佢全級二十名內.

但今次呈分試, 可能佢太緊張, 強差人意, 所以我係咪真係要人補我補, 唔補就蝕底呢?

原帖由 overview 於 11-6-17 13:18 發表

我係bk都時時聽有家長呈分時失手, 就算唔失手, 如果小朋友唔太高分(起碼主科一定要有九字or八字尾), 其他默書,  ...

呈分試 ( 派位用 ) 是要看分數的 , 中 / 英 / 數 ( X 9 ) , 常 ( X 6 ) , 視 & 音 ( X ? ) . 有一定的計法 . 不是計名次的 .
所以有全港排名及全區排名 .
一般 P.5 / 6 是不提名次 , 除了全級頭幾名 .

回復 2# kooku2004 的帖子

如您自教也有有禁好成績 , 我會檢討下失分原因 , 再決定是否外求 , 您可在暑假試試外求的專科班 . 但不要對自己教法失信心 , 努力 !

醒目開學勳章

回復 1# 天瑜 的帖子

音樂改普通話 ? 邊個決定 ?

醒目開學勳章

回復 1# Carmen2004121 的帖子

miffy, 好多謝你的祝福, 响香港讀書真係好辛苦。什麼BAND 1 BAND 2; 希望大家的小朋友都學業進步!

Carmen2004121, 就係自已好用心去教,好失望; 人地話去補習又唔駛自已勞氣, 但我真係對補習好反感; 我小朋友話考試時好緊張, 常識考得最好因為我同佢講過中英數最重要, 常識其次, 唉!!!  
點樣可以令佢放鬆做回平日的自已呢?

原帖由 kooku2004 於 11-6-17 21:45 發表
miffy, 好多謝你的祝福, 响香港讀書真係好辛苦。什麼BAND 1 BAND 2; 希望大家的小朋友都學業進步!

Carmen2004121, 就係自已好用心去教,好失望; 人地話去補習又唔駛自已勞氣, 但我真係對補習好反感; 我小朋友話考試 ...

小朋友上次考呈分試,考每科之前你有無提佢要鎮定d,小心睇題目,唔好做漏等等呀,相信一定有啦,有無同佢say "Good Luck"呀,想佢有多d信心,唔好低估父母對佢講"Good Luck"呢個magic words.

小朋友會感受到父母心情,你能夠放鬆d,小朋友自然能夠放鬆,讓自己發揮其真正實力.

醒目開學勳章

回復 1# redkoni 的帖子

除了口頭提醒外, 我當年都在囡囡房拉BANNER 鼓勵佢!  (我囡囡對文字好敏感)

WORK GAR!

我從來不會因囡囡成績不好而怪責,只有態度不好我就會話佢。只要專心學習,用好的方法,就一定會進步!

原帖由 Yukyuk 於 11-6-17 22:37 發表
除了口頭提醒外, 我當年都在囡囡房拉BANNER 鼓勵佢!  (我囡囡對文字好敏感)

WORK GAR!

全對!  父母要直接表達對子女的支持,並為他們盡力的付出而感到欣慰,無論結果是怎樣,就讓運氣去決定.子女唔細la,佢哋會明白.

原帖由 kooku2004 於 11-6-17 21:45 發表

Carmen2004121, 就係自已好用心去教,好失望; 人地話去補習又唔駛自已勞氣, 但我真係對補習好反感; 我小朋友話考試 ...

阿Q 定論 : 我盡量嘗試不給她壓力 . 如她有心儀中學 , 但成績尚差小許 . 我會同她講那中學要求 . 想入就要自已努力些 . 起確在溫書方面會較合作 . 另一方面也講給她聽 . 如是盡了力但成績仍不達標 , 也可選擇那些中學..... 兩手準備
‹ 上一主題|下一主題