用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
樓主: PoPoMom
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

個制度一日唔改,一日都係咁,香港嘅教育政策幾時有俾人讚過吖......

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-22 11:00 發表
其實呢一個問題, 一直都覺不公, 成日話宗教多5分, 對於無神論既人, 未玩已先輸一半!! 我可認同叩門階段(少既學位), 學校可選擇宗教喜好多d, 因學校始終都係宗教團體(老細)所辦, 但自行計分part就真係非常不公(佔所有 ...

絕對同意, 直頭要取消呢5分呀~~
根本係好黑暗...............

講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈...

受洗係唔洗錢!信天主教首先要返20個月道理班,期間要做功課、分享,參與多個儀式,有啲堂區要參加埋服務團體,每個星期日要返彌撒,最後要神父批准才可受洗。你有錢都未必能夠完成晒整個歷程,唔信天主嘅更加難過關。你唔知道,所以你先會用錢去衡量人哋嘅信仰,眼見好多人去道理班都會半途而廢。其實有啲人起初的確為了五分而去道理班,無幾耐佢哋亦信咗耶穌了!
其實用咗五分入咗天主教學校之後,如果唔係真係信主就會好痛苦,因為公教學校會為教友學生安排好多宗教活動,他們要返足六年主日學,三年班要安排初領聖體,五、六年班要安排領堅振,如果你唔信的話,你會覺得好討厭。我信!所以我好享受學校充滿信仰氣氛!
原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-22 18:28 發表
講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈... ...

回復 7# MAYANGUSPO 的帖子

我覺得你講得好唔岩,邊個話入天主教要比錢??karen55407 解釋得好詳細,唔該你查清楚先好發表意見.我地唔想比人覺得用錢去入教.你了解多啲先啦.PLS
哲哲寫真 哲哲私相集

原帖由 karen55407 於 11-6-22 12:20 發表
受洗係唔洗錢!信天主教首先要返20個月道理班,期間要做功課、分享,參與多個儀式,有啲堂區要參加埋服務團體,每個星期日要返彌撒,最後要神父批准才可受洗。你有錢都未必能夠完成晒整個歷程,唔信天主嘅更加難過關。你唔知道,所 ...

我都好同意karen所講,係我嘅慕道班上,每個人想做天主教徒嘅理由都唔一樣,有七十歲伯伯一個人上堂,話後生時冇想過宗教問題,但近年接觸到其他教友,先覺得前半生人生唔夠完滿,想上堂學道理了解一下天主教。成功領洗後係一個熱心教友,經常返聖堂參與服務。
亦有冇信仰家長嘅小朋友入咗天主教小學,二年班就要求家長帶他返主日學,家長便上堂了解情況,最後一齊領洗。
亦有一位爸爸級同學曾經遇上嚴重車禍,但絲毫無損並感到天父召叫便上堂入教,仲帶同父母兒子一同返教會上堂最後一齊領洗。
舉咗幾個例子都係講兩個字「誘因」,導師曾經提及以前戰亂,天主教會送贈牛奶或食物給災民,跟住災民受感動便返教會了解和學道理。所以信天主教唔係個個為五分架!
我小學時代都係返天主教小學,上過吓主日學就冇再返,但六年小學生涯對天主教算有認識。直到我小朋兩歲左右要度一度小一工程,就想起入公教學校。
我地係兩個大人加女兒一齊返主日學和慕道班,我覺得一家人一齊入教先係公教家庭。舊年自行20分入咗女校真係好開心,因女兒可以係公教學校成長,真係好感恩!我個人一直認為有信仰嘅小朋友係乖D架。

好多人都係為攞多5分先入教,一心要攞分嘅大部份係會堅持到底的,到咗小朋友升咗上小學後,就未必個個能夠堅守到底,真心信主愛主,持守不渝又有幾多人能夠做到呢, 別五十步笑佰步啦,為攞分而洗禮唔代表你係真教徒,只可以講係一堆有機心,識運用權利的人,可笑.........(以上內容只是對某些為攞分而入咗教又心存僥倖之人仕所說)

回復 27# tonychu 的帖子

我都好認同你的講法, 我認識的朋友中都有為了5分, 同仔仔去洗禮, 而且比佢在第一輪好運地入到九龍塘某某名男小學, 現在她一家都沒有返任何教會...我完全明白為了多5分先入教的朋友...而對一些爸爸/媽媽一樣有5分...真不公平...

回復 4# mw7183 的帖子

您地真係太敏感...我完全冇講過亦冇寫明"所有人"都係為左5分而入教, 係您地自己對號入座!!! 而且就係因為有朋友去菲洗幾千搞掂就入左喇叭, 仲話好抵...我唔知又何來講??? 真奇妙, 係BK有何需要去老作...我亦完全冇意思用錢去衝量人地宗教, 如我係要對人地宗教不敬既話, 就唔會為呢5分而申, 因為我實會係其中一位用盡所有辦法得5分既強勁對手...人地尊重您地宗教之餘, 希望您地都識尊重下無宗教既(人)唔該!!! 亦希望您地明白, 教育政策事實反影到有宗教比無宗教既人更優先, 不是嗎?!

仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-6-23 13:10 發表
仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...

明白樓主的心情. 正因為公教學校本著天主教的方向, 引領學生/家庭用天主教的心態去學習/做人處事..等. 亦因為有著強烈的宗教理念, 學生的品德亦從少培訓出來. 故此,這亦是吸引大家之處.

如學生家庭不是教友的話, 教友學校好難向沒有宗教信仰的家庭實踐宗教的理念.  亦而增加教育宗教的困難哦.  亦知道有些沒有宗教背景的家長見意學校不用上聖經班呢 ? 那麼學校實在難以安排.

大家那麼都想於天主教的學校讀書, 為何不去真正去認識天主教呢 ? 天主教真是一個非常共"容"的教會.

到目前為止, 似乎收到通知取錄的個案不多, 是否代表仍有機會呢? 盼望中~~~~~~~~~~

回復 2# jackie_lau2000 的帖子

聽完您番說話, 真係c服好多好開心您真係明白我想表達既意思, 當然我絕對明白亦尊重每人既宗教信仰, 即使工人既回教我都極為尊重...其實可能係緣份la, 每人同宗教接觸都好需要緣份, 唔係我無接觸天主, 而係以我個人經歷, 其他宗教更能實質幫我即時解決問題, 所以我只可以簡單講"緣份"兩字...其實不論邊一個宗教, 只要自己心靈上得到慰藉, 真係幫到自己既就OK...只係教育政策上既5分, 有點莫名其妙啫...

我見其他POST有人話學校會2/JULY先通知家長叩門生被取錄, 請問收到通知的家長, 你們是否已替小朋友到學校註冊呀?

我昨天打去聖家問, 學校又話暫時未有空缺, 要等2/JULY, 我真係唔係好明白, 有無家長可以解答吓呀?

我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!!

好覺得係好事近!
原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

回覆 36# karen55407 的文章

karen55407,

但願如此啦!!!我個人的假期所餘無幾啦,我都希望快點confirm就好啦!!!

原帖由 PoPoMom 於 11-6-29 15:51 發表
我收到學校電話, 叫我明天去見校長, 今次主要係見家長,我也不明白, 上次見完小朋友又話不用見家長, 但今次專登約見家長, 希望我有好消息而唔係搞錯咗D乜野啦!!!! ...

恭喜你   努力加油 !!

照咁睇即係SECOND IN,我是前兩天收電話的,叫我6月30去見校長,不過我們不會去了,希望你們成功吧,加油........

照咁睇即係SECOND IN,我是前兩天收電話的,叫我6月30去見校長,不過我們不會去了,希望你們成功吧,加油........
‹ 上一主題|下一主題