用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 叻人不願當老師 港府怎麼辦
樓主: Sumyeema1
go

叻人不願當老師 港府怎麼辦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 1# judy 的帖子

JUDY 姐,

講得好好!

口才叻果批會唔會去左做補習天王天后?

回覆 20# judy 的文章

Judy

I may not agree with your comment on CMI. Your comments on this topic are comprehensive and insightful.

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

功利0既社會出D功利0既老師, 再教出D功利0既學生, 呢D功利0既學生再成為下一代0既老師, 咁係咪惡性循環?

今早有幸成為屋企附近間[星記咖啡]第一位客戶,靚女姐姐俾晒今天報紙我任睇, 讀到一側新聞,關於教師 (忘記那家出品)。

因為政府殺校 + 縮班政策, 現今教師供應量比需求大。 一間普通學校的招聘廣告,也能吸引大量應征者。

有的學校為提高面試效率,將商業上的 group interview 應用在招聘老師的面試上。 結果有的老師投訴不被尊重,Group Interview 過程中根本沒有機會發言,非常氣餒。

也有老師覺得為何有的學校要求 written test, 老師們已經讀完學位,取得教學資格,認為 written test 不合理。

看完了 judy 的 post, 才明白原來是個[酸]字在作怪。

原帖由 redkoni 於 11-6-28 21:52 發表

我想華陀都會將驚世醫術傳給後人,如果不是被曹操斬了,有可能今日的The Lancet是用中國古文寫.

呵呵
may be 華陀果d驚世醫術只系俾中國人一貫自吹自擂"誇"出來而已........
故事1. 查實華陀只系幫關公邊"即"粒暗瘡邊捉棋....
故事2. 查實曹操俾華陀d山草藥愈"嗡"頭愈痛, 一怒之下一刀斬左算....

原帖由 samuel89 於 11-6-30 17:09 發表

故事1. 查實華陀只系幫關公邊"即"粒暗瘡邊捉棋....
故事2. 查實曹操俾華陀d山草藥愈"嗡"頭愈痛, 一怒之下一刀斬左算....

有啲港人挾洋自重,成日讚洋人有創意,中國人只係識"老翻",計我話你都幾有創意.

原帖由 redkoni 於 11-6-30 19:13 發表

有啲港人挾洋自重,成日讚洋人有創意,中國人只係識"老翻",計我話你都幾有創意.

相比祖國同胞d高鐵提速, 三聚氰胺,假雞蛋創意.....甘拜下風....

原帖由 samuel89 於 11-6-30 19:59 發表

相比祖國同胞d高鐵提速, 三聚氰胺,假雞蛋創意.....甘拜下風....

你講開又講,海洋公園門票快將加價,家長不妨改變吓口號,"玩瘋狂過山車吖,高鐵啦","玩越礦飛車吖,高鐵啦","玩極速之旅吖,高鐵啦", 一票雙值,又搭車又有得玩,太好了!

唔再講樓主鬧鬼

呢度都好多人酸老師啫。

入得教院,唔係top 5,計極點都係全港top 20. 點解都頂佢地唔順?大把零分考生都未計呢!

如果覺得教院出品都係差,咁我地社會真係出左好大問題。Top 20 的水準都不被認可,那為甚麼會搞成這樣子呢?

回覆 10# judy 的文章

任何專業都一樣。不過我不是教書的,唔明關於教院與本科\專科的說法。

其實做乜行業都係要求的專業的,做CEO,做老師,做清潔阿嬸,even做全職媽媽...不是嗎?差別只是在於,那個[專業],是否有制度上/架構上的界定(例如律師/會計師/機師...)

但有些行業是需要有火的(至少我個人認為如此),像做機師,專業已很夠,不必有火.但像做老師(或者改名,做一個教育者,因為老師不一定是教育者,有機會是反教育者)/又或者做記者,專業之餘,沒有火,不是不可以,卻是不夠好.或者,現實上是很多人連專業都稱不上,要求有火,就好似太過了...

原帖由 judy 於 11-6-30 11:52 發表

我最怕就係呢句。我只会要求專業的教師,專業者:

1. 配得起其人工嘅知識。
2. 專業操守。
3. 與時并進。

火易滅,冇料者火熄後只会变成一堆廢柴。但老油條專業者點都交到貨。

先說第一點,以前有学位的,佔5%左右,佢地得 ...

原帖由 Christi 於 11-6-30 23:27 發表
其實做乜行業都係要求的專業的,做CEO,做老師,做清潔阿嬸,even做全職媽媽...不是嗎?差別只是在於,那個[專業],是否有制度上/架構上的界定(例如律師/會計師/機師...)

但有些行業是需要有火的(至少我個人認為如此),像做機師,專業已很夠,不必有火.但像做老師(或者改名,做一個教育者,因為老師不一定是教育者,有機會是反教育者)/又或者做記者,專業之餘,沒有火,不是不可以,卻是不夠好.或者,現實上是很多人連專業都稱不上,要求有火,就好似太過了...

普通人和專業人士無論做甚麼事,有滿足感就會燃起一團火,如果團火熄咗,我覺得只是普通的廢柴和專業的廢柴之分,同樣是廢柴.如果當老師,不如早些返歸,無謂誤人子弟.  除咗老師,做學生何嘗不是要燃起一團火,否則不衹有酸老師,還有酸學生.  我不是教書,如果做這行的所謂專業想法,真的可以凌駕我這普通的想法,我倒會十分慶幸我沒有當上專業教師.

簽名被屏蔽

回覆 1# stccmc 的文章

專業操守Code of Conduct , is not something that you find in traditional chinese culture, except maybe doctors. they properly use other names.

原帖由 mattsmum 於 11-7-1 19:19 發表
專業操守Code of Conduct , is not something that you find in traditional chinese culture, except maybe doctors. they properly use other names.

Code of Practice.....
Professional Ethics.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

冇錯.

我相信係因為教協是工會註冊(據說是全港最大的工會),所以性質上必定是以會員利益為最大依歸.

原帖由 stccmc 於 11-7-1 09:41 發表
Christi,

正是這種制度給予這些行業不一樣的社會地位。專業的學習和試練不會在大學畢業停止。律師,醫生,會計,工程,測量,等全都有學位,甚至碩士的教育要求,有訓練,經驗的年資要求,再經過筆試面試再發牌,等等。它們都有 governi ...

其實我周不時心中都會有一團火...不過係勞氣那個[火]...呵呵... !

原帖由 redkoni 於 11-7-1 00:41 發表

普通人和專業人士無論做甚麼事,有滿足感就會燃起一團火,如果團火熄咗,我覺得只是普通的廢柴和專業的廢柴之分,同樣是廢柴.如果當老師,不如早些返歸,無謂誤人子弟.  除咗老師,做學生何嘗不是要燃起一團火,否則不衹有 ...

原帖由 Christi 於 11-7-1 22:06 發表
其實我周不時心中都會有一團火...不過係勞氣那個[火]...呵呵... !

我自己就無論做人做事,都燃着一團[虛火],所以肯定不是廢柴.亦十分期待我可以將我這團[虛火],"薪火相傳"!

http://www.passontorch.org.hk/b5_html/index.html

最至命是"教師"不被人尊重. 學生和家長動不動都會指住老師個鼻鬧, 但老師不可還口, 政府自己也不尊重教師的. 同學歷又不同酬,
‹ 上一主題|下一主題