用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 2011/12小一家長集合
樓主: hazelwoo
go

2011/12小一家長集合 [複製鏈接]

caca911,
多謝妳的資料!妳的小朋友讀邊班? 我仍未知囡囡讀邊班。
校車方面, 我打了電話給冠忠,佢地話會加多1站下車處,所以囡囡上車同下車都在一地方,不用過馬路。
妳試下打電話比佢地,問下可唔可以加多一個站上車。

原帖由 caca911 於 11-8-24 15:55 發表
我地係第一、二輪收生時,巳派了一本作業做,已係七月初番學校報到時交咗,但當時又派多一本比我地做,要今星期五交!仲要規定做閱讀計劃去市政局圖書館借書做,有規定要多少本中文,多少本英文呀! ...

我囡囡在1A

今晚囡囡班主任致電通知我囡囡讀1F,有無媽咪小朋友同我囡囡同班?
原帖由 lan050927 於 11-8-24 23:08 發表
我囡囡在1A

回覆 1# lsy9255 的文章

Hi Isy9255,
我囝囝讀1E.  關於校車一事, 我上星期五收到校車咭, 先知架車不停我樓下, 我星期六一早打電話去, 個負責同事巳決絕的話不可加, 不会加, 仲要我下星期一(即前天)決定搭唔搭, 否則不能退款! 佢d態度掘到不得了, 我也不明為何校車明明路經我樓下都不停站, 要我行斜路去其他大厦上落車, 如果條路有蓋遮頂, 我都算, 於是我老公再打去同佢哋講, 只回复一句條路綫已定好, 不可改, 我哋話試下加錢得唔得, 總之セ都唔得, 再問佢公司有沒高層d或投訴部門, 佢回答"我就係經理, 你向我投訴就得", 真激到你cc下.  現我試揾學校幫手, 睇下再有冇彎轉, 明天再call下學校先.
你就好, 可加到站, 我講到流哂牙血就冇計!可否告之你係幾号校車? 我想比多d資料學校, 希望校方可幫到我手.

我今日冇收到電話, 仲未知佢讀邊班 ????

回覆 1# 貓頭鷹3號 的文章

我都冇收到電話嫁,我係睇亞仔張校車証先見到佢係咩班。

可能學校較遲取錄囡囡,所以先會通知我關於星期五和六之迎新日的事宜。
至於校車方面,我沒有要求冠忠加多一站,只是周小姐通知我上車和下車都是同一站,我原先的路線通告內是不同站上落車,她說路線更改了,放學加多一站於上車處。
另外、校車上車時間都好有問題,上課時間是 8:00,我住藍田,上車時間是 7:08, 我個站是尾2站,去學校也不用10分鐘時間,相信校車到學校約 7:25,小朋友錦早返到學校都不知做什麼!
原帖由 caca911 於 11-8-25 09:57 發表
我都冇收到電話嫁,我係睇亞仔張校車証先見到佢係咩班。

hi lan050927, 我囡都係1A班呀! 多多指教.

原帖由 lan050927 於 11-8-24 23:08 發表
我囡囡在1A

原帖由 hazelwoo 於 11-8-25 10:23 發表
hi lan050927, 我囡都係1A班呀! 多多指教.
多多指教!

回覆 3# lsy9255 的文章

我睇返之前嘅post, 因為油基同基法同1個入口, 可能不可以同時上落,所以油基d同學仔要7:30之前送哂返学, 然后到基法d同學上落, 有d人又話因為校車公司趕做第2轉(幼稚園),所以要早d送哂d同學返學校!   我住官塘, 0702上車, 而放學方面, 今年放2:50, 我聽聞都係因為就校車公司, 佢哋送完油基學生, 就要去接培正同學放學, 呢样係一位保母車ee同我講, 因我仲揾緊保母車.

我都有諗過用其他車,但妳要考慮如果小朋友有課外活動在學校,其他車可能接送唔到小朋友,但學校校車好似會安排車接送。
原帖由 caca911 於 11-8-25 12:31 發表
我睇返之前嘅post, 因為油基同基法同1個入口, 可能不可以同時上落,所以油基d同學仔要7:30之前送哂返学, 然后到基法d同學上落, 有d人又話因為校車公司趕做第2轉(幼稚園),所以要早d送哂d同學返學校!   我住官塘, 0702 ...

回覆 1# lsy9255 的文章

學校校車只接送1次, 如有課外活動, 係要自己搞掂架!  當日報名校車時, 佢地已mention!
所以如有課外活動, 要揾人(姐姐or公公婆婆)湊, 諗起都煩. 學校呢方面真係配套唔到, 呢間學校話有好多活動, 聽落好開心, 但可能因接送方面, 会沒殺了我哋參加嘅機會!

唔明!咩有分新舊校長的嗎?
咁宜家油基校長係邊個呢?

原帖由 caca911 於 11-8-24 01:17 發表
Hi! 各位, 我個囝囝都係今年油基嘅學生.  
其實我對呢間學校都不太清楚, 希望今個星期五&六聽完學校講解後, 会好d.  
但未開學, 巳有2件事令我非常之失望:
第1:你哋有冇人參加了8月14日嗰崇拜? 本來其中一part係家長 ...

回覆 1# Peonylai 的文章

之前嗰個叫李校長, 今年9月会轉新校長 (李校長唔撈啦).
現大家都唔g位新校長係セ水, 本約了家長8月14日係學校会面, 呢位新校長竟然走咗去搬屋, 冇蒲頭!

李校長係退休,新校長叫關秀芸,好似話係牛基個時的副校長喎。
原帖由 caca911 於 11-8-25 15:19 發表
之前嗰個叫李校長, 今年9月会轉新校長 (李校長唔撈啦).
現大家都唔g位新校長係セ水, 本約了家長8月14日係學校会面, 呢位新校長竟然走咗去搬屋, 冇蒲頭! ...

回覆 1# hazelwoo 的文章

我諗聽日就可以見到呢位新校長嘞!

係啦,如果見唔到咁就真係好驚嘞!
原帖由 caca911 於 11-8-25 15:37 發表
我諗聽日就可以見到呢位新校長嘞!

李校長好好架喎, 我多多少少因為咁先選呢間學校, 真係好大打擊啊!

係呀,但冇計啦,入左黎,惟有希望依個新校長真係好啦!
原帖由 Peonylai 於 11-8-25 15:57 發表
李校長好好架喎, 我多多少少因為咁先選呢間學校, 真係好大打擊啊! mouth:" />

冠 x 校車真係好唔掂,我仲以為學校同校車公司會有配套,有些學校係會安排課外活動之學生搭校車回家。
我都會先試搭下,如果真係唔好,我都會轉搭保母車。我都唔想小朋友要咁早起身。
原帖由 caca911 於 11-8-25 13:07 發表
學校校車只接送1次, 如有課外活動, 係要自己搞掂架!  當日報名校車時, 佢地已mention!
所以如有課外活動, 要揾人(姐姐or公公婆婆)湊, 諗起都煩. 學校呢方面真係配套唔到, 呢間學校話有好多活動, 聽落好開心, 但可能 ...
‹ 上一主題|下一主題