用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有人情味的金X倫幼稚園
樓主: coeychung0406
go

沒有人情味的金X倫幼稚園 [複製鏈接]

回覆 19# lala229 的文章

吓!原來上一年已經有D咁攪笑嘅事,第一無地自容應該係嗰位老師,佢話so far佢未見過有小朋友係咁那係佢見識小及無經驗啫,第二佢話e度係英文幼稚園嚟喎!咁佢自己又講廣東話!如果佢覺得係屋企講廣東話就唔應該嚟報佢哋間幼稚園嘅,咁佢唔早講佢應該係佢哋份報名表道寫明呀嗎,e位老師都幾好笑架喎...XDDD

回復 1# coeychung0406 的帖子

係..我好記得佢同我講"so far" e 2 個字..我個仔係唔算醒, 但都唔駛咁hurt我呀? 上年in完好唔開心, 同個教小學的mami講..佢話佢教緊小一的都仲掉緊, 點會未見過? ( 佢聽完話好彩佢冇in lor, 因上年又係勁撞期的!)

我星期五2pm in。
見in果位老師幾好呢!雖然都係拿住條魚用廣東話問這是什麼,之後拿起隻貓問突然what is this?莫講話小朋友呢!我都打個突。於是老師便問我小朋友在家講開廣東話呢!我只識答係。但老師話唔緊要,這學校有很多時間用英文和3日普通話呢!
我個小朋友當日不太醒,唔叫唔做:唔主動叫老師、謝謝和推椅等,但老師叫佢,佢都做番和肯講野。而且個老師講野都好正面,好主動跟我介紹學校(她除了叫我一陣去聽講座外,我無問但她還講了學校的學生及上課情況給我知,講了成日她唔累嗎?),又走黎我地坐的位睇我小朋友識唔識自己坐和推椅(其實佢唔出黎都ok啦,唔知係佢專業定想行下啦!)。如果佢對個個都係咁,我覺得佢都好專業囉!我見過咁多間(2個小朋友),我覺得這個老師給我的印象算好了。

我相信係一個個老師la, 有啲一定好有愛心, 有啲就普普通通, 囡囡in嗰個就一啲都冇鼓勵性, 佢一定要囡囡follow 佢所有instruction, 一問一答, 快過打針, 囡囡答案問題, 一句都冇讚過, 個老師一開始問囡囡叫咩名, 囡囡答咗, 佢又聽唔到, 又問, 結果問咗3次, 囡囡又答咗3次, 咁老師睇番張form, 先知佢答啱 ... 不過係老公入去in, 我唔係知得太多, 但老公都話, 又中又英咁問, 好奇怪, 而且覺得老師&校長英文都講得唔係太好, 仲話, 可能因為老師講得唔好, 冇可能全英文問喎 (haha), 而校長講"local"個發音, 完全唔得; 不過 interview 都係學校同家長睇吓大家夾唔夾, 如果唔啱, 早啲知好過

當然其實每間學校都會有好及唔好的,even係一D出名的學校,但就我自己的經歷來說整體的感覺不太好!

我上星五都有去in,
小朋友in 11am,我地約10點9去到,

我都覺叫小朋友名去interview時個咪好細聲
但叫左兩次後, 佢搵個個把聲入咪d既miss,
效果又好d喎, (我地坐係有書睇既地方)

天氣有d 熱, 人又多!
但都無法, 佢安排一兩日in晒!!
又唔算等得太耐, 11點半已in完走得 (爸爸去左聽講座)

老師in時全中文, 一入去就問小朋友叫咩名,
考完一大堆野後,又叫小朋友唱歌,
so far都叫做齊, 收唔收就睇運數啦..

同埋隔離見到有個miss考個男生
英文問完, 唔知係個小朋友唔識/願答定點,
(小朋友好似有d抗拒)
miss又用中文問, 小朋友都係抗拒, 擰埋一面!!

你話安排得好唔好....不過不失,
唔覺太差啦!!

醒目開學勳章 王國長老

屋企係廣東人, 講廣東話有咩問題
你問下老師平時生活係咪講英文!?
原帖由 lala229 於 11-10-16 06:16 PM 發表
我都分享吓我上年in金x倫的經歷先,
我仔0811 上年in k1, 個miss (應資深的)
in 時比d 水果問我仔邊種係萍果, 橙之類..我仔當玩具掉了落地下仲冇答miss..
miss話" 咁唔得wor...掉玩具!"
我唯有好尷尬地拾番並笑住 ...

雖然本人無報這間學校, 不過上星期六同仔仔去面試, 覺得那所學校安排幾好, 約咗10:30面試, 我就10:22至去到學校, 好似好趕咁, 入到學校, 玩咗一陣大肌肉games(無老師觀察), 跟住就去咗另一邊小肌肉games(有老師觀察), 轉頭入咗課室進行面試, 10:50已經可以離開學校!我自己覺得時間上好好, 唔駛等太耐, 小朋友無咁好耐性, 要等得耐會影響佢哋面試嘅表現!

請問課程改革後 k3 中英數常教什麼?

我是SN的家長, 但也想說一句公道說話.

我留意這一版已有兩年多的時間, 其實每年幼稚園interview的時期, 都會不時看到有家長說xx幼稚園安排不週. 由很出名的, 以愛心出名的, 到不出名的幼稚園都有. 有時候的確是學校安排不善, 但家長也要體諒一點, 畢竟學校要in 幾百到幾千人, 大家要求學校看顧每一位家長的素求, 並不容易. 校長, 老師也是人, 他們也會累.

事實上, 不止是SN, 我也去in過十間八間幼稚園, LH同樣要求要家長即時填form, 我也是一個人去, 表格差點如小朋友撕破了. 之後轉課室, 家長和校長in時, 孩子要和其他小朋友玩. 我那時也見過有位小朋友因不習慣和其他小朋友分享玩具, 哭得很慘, 老師不單視而不見, 校長更十分冷漠, 完全沒有理會小朋友的意思. 九龍靈糧, 更是無視我跟老師說孩子說話能力差, 只是重覆問題, 完全忽視小朋友. 但是, 以上例子是不是不斷發生呢? 我只能說是個別例子, 我的朋友去in一樣的幼稚園, 卻完全沒有問題發生.

幼稚園面試其實真的要天時, 地利, 人和, 有時候真的不能盡如人意. 希望各位家長放鬆一點, 並能為你的孩子找到適合的幼稚園.

我囡囡係08NOV BB, 上年細B時已考過SN....佢地都收左囡囡讀PM班, 不過PM唔係我地杯茶, 而且想比囡囡做大B今年再戰一條龍學校, 所以就放棄左原有SN既OFFER, 不過今年一樣競爭激烈, 所以我都有報返呢個FOR PROTECTION.
但係SN比我感覺校長同老師都好NICE呀....仲要係上年同今年一樣, 今年既感覺比上年還要好, 因CAMPUS翻新左好多.
朋友囡囡都係SN讀....佢都話囡囡係SN讀得好開心, 老師又好好WOR.

我都是SN的家長, 亞女係0811, 我不自量力地為佢報kln tong 名校, 諗住搏下, 個次考st cat, 個外藉老師叫我唔好幫佢, fine, 呢個係遊戲規矩, 但心諗你想一個2歲的人仔做到d咩俾你睇, 我亦打定輸數, 當係熱身

之後in SN, 我咪驚幫佢等於扣分, 點知老師叫我幫下佢手 (其實亞女當時應該做到既), 個陣心裡真係覺得佢地好體諒, 知道2歲的人仔可以做到D咩, 當中亦有d鼓勵性的說話, 我唔介意佢地突然轉channel 問問題, 因我知道英文科會由net教, 一星期後話收佢讀am.

哈哈, 我完全反對, 佢地不知幾咁有人情味.我個CASE真係妙............一直爬文想話了解多D有關此學校的資訊希望有助INTERVIEW. 以為因為今年多人要分批IN先咁耐未收到信. 岩岩我打電話去問情況, 原來所有面試都已經完哂 ...........但佢地網頁好似一直都無提過幾時開始IN, 等我仲一直係咁等添. 而家佢地話會將我個小朋友放在WAITING LIST度, 咁即係點呀? 我未IN都有得WAIT, 咁有位我點算呀? 睇完樓上咁多位的發表, 呢間學校的行政及處理問題的做法真係..................我而家真係十五十六了.是福定是.................救命呀

以我上年EXPERINCE, 基本上我識而有INTERVIEW既小朋友全部有收。我識一個MANI今年9月打去問可唔可以插K1,都仲有位, 最後收左果位小朋友9月中入去讀k1。

不過我上年IN過過10間KG, SN老師真係唔算太差, 但安排無可否認有少少亂, 我覺得可以改善, 至於提水E個問題,就真係唔好, 最多都係係隔離鼓勵佢作答,最多都係REPLY老師問題一次

回覆 34# ronniedad 的文章

佢既所謂deadline,係你可以照入紙報名,但In唔In你就唔知!不過三十蚊就收硬:;pppp:

原帖由 coeychung0406 於 11-10-19 17:52 發表
佢既所謂deadline,係你可以照入紙報名,但In唔In你就唔知!不過三十蚊就收硬:;pppp:

我係第一日1/9親身自己去交FORM的, 我仲用過幾日專誠睇過佢地d學生返放學同埋同d媽咪傾下計. 我並不介意所付出的多少, 但真係諗唔到事情會發展到咁, 而家我都唔知點算好..............

回覆 38# ronniedad 的文章

咁咪就係佢哋行政有問題囉!係佢哋missing咗你個申請等到出曬result有人唔讀嘅,佢哋咪可能先叫你去In囉

首先申報利益: 我係前SN家長, 兩個小朋友都在SN畢業, 他們在SN過了愉快3年既幼稚園園生活.

我都明白家長係用家, 對學校一定會有所期望, 有所要求. 不過與此同時, 我們亦要體諒一下學校, 老師. 始終要應付甘多申請, 一定唔可能滿足所有家長既期望. 所謂十隻手指有長短, 每間學校無論點做既都唔可以fullfill晒所有人既期望, 要求. 我相信每間學校都有人認為好/不好既地方, 只要找到一間覺得適合自己小朋友既學校就可以了.

我大仔巳是中二學生, 細仔亦巳是P5學生. 我對他們的幼稚園, 小學, 中學都有自己既期望, 要求. 不過經過多年接觸中, 小學, 幼稚園既經驗, 我學會有期望之餘亦會站在學校立場想一想, 因為學校始終不是得我一個家長, 大家既互相體諒都係好重要.

雖然兩個小朋友巳畢業多年, 但他們到現在仍然很懷念幼稚園時既生活, 還會定時返去SN探老師, 出席SN既活動. 我相信若不是SN帶給他們3年快樂校園生活以及老師對他們的關愛. 到現在我怎麼拉也拉不到他們回去. 所以我很珍惜他們對SN的一份情.

‹ 上一主題|下一主題