用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

Thank you ah, chiyuyi
我系比賽時間表時間表搵到啦。

一共20個, 我小朋友第6個。睇唔到有講分幾組,我估得1組掛。

請問通常你地比完就走,定睇完先走?

回復 21# richwong 的帖子

好似即刻派埋分紙架...

ai,我兩組人合共50人,好多呀,係咪1同2組50人夾埋得三個奬呢?

請問你地是自己train小朋友定找朗誦老師呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ANC 於 11-11-2 23:48 發表
請問你地是自己train小朋友定找朗誦老師呢?

散場時會派埋分紙畀小朋友,張分紙記得交返畀學校,學校會 group 埋晒一次過幫學生申請證書。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 idy926 於 11-11-2 14:00 發表
ai,我兩組人合共50人,好多呀,係咪1同2組50人夾埋得三個奬呢?

會分冠亞季軍,但同級又同分既都會有奬,冠軍記憶中得一個,亞季軍可以有好多個。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

希望有經驗的家長指教!  Thanks!

我小朋友初小, 第1次參加英誦.

學校話唔会有特別training,  我亦冇打算出去操, 因只想比佢吸取經驗.

請問:
1) 出場時可否住張誦材.  如唔得的話就要背咗佢.  Right?

2) 誦材屬輕鬆, 要否加少量动作?

3) 評判比分重点是什麼?  etc, 聲線, 表情, 動作, ??

4) 仲有有什麼地方留意??

Many Thanks

回覆 27# hellojl 的文章

你好呀Hellojl , 我囝囝兩年前k-3都參加過英獨誦..當時都係幼稚園老師同佢練下,我地都冇特別去操...諗住比佢出去面慣人群..練大個膽量

1) 我冇見過小朋友揸住張誦材,應該要背

2) 可以
3)
[img]http://forum.edu-kingdom.com/[/img]
4) 其實你個三樣野都重要

希望可以幫到你小小忙....

醒目開學勳章

kaman488你好呀!!

好感激你的分享呀! 謝謝你!!

我會盡力去教吓我小朋友, 希望佢有个好的經驗 ^^

Thanks again!

原帖由 kaman488 於 11-11-4 12:55 發表
你好呀Hellojl , 我囝囝兩年前k-3都參加過英獨誦..當時都係幼稚園老師同佢練下,我地都冇特別去操...諗住比佢出去面慣人群..練大個膽量

1) 我冇見過小朋友揸住張誦材,應該要背

2) 可以
3)
http://forum.edu-kingdo ...

咁多位媽咪, 我都有野請教.

我仔仔小一, 膽粗粗幫佢報左散文獨誦. 佢都已經背左, 自己 TRAIN 佢, 同佢執D 大細聲 & 語氣.

我想問, 一開始, 開場白要點講??

e.g. 各位老師, 午安?? or 校長,後位老師午安?? 定係一開始就入正題, 唔洗請安????

tks

回復 30# moonychan 的帖子

唔駛架....一開始首散文名...然後作者

回覆 1# richwong 的文章

醒目開學勳章 王國長老

上台企好後向前面鞠躬, 跟住講散文名, 作者名 (迭名都要講架), 朗誦完再鞠躬後落返台.

many tks!!!! 好多謝你地既回覆.

仲有一樣野, 動作係咪自己編就ok??

是否唔好太誇張? 合適既幾下手勢就OK??

無言感激~~

無言感激~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 moonychan 於 11-11-9 18:54 發表

無言感激~~

我囡囡參加過英文同普通話比賽, 學校負責既老師有提過每個評判都唔同, 有部份鍾意有小量既身體動作, 有部份會著重面部表情, 所以係教囡囡時會教佢用輕微動作去表達, 動作唔使多, 太多反而唔好.

YES, TKS MIRIAM~!!!

請問生病有無得補比賽?

回覆 39# Longan 的文章

沒有補賽的
‹ 上一主題|下一主題