用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測考分數,你地一般幾多分先收貨?
樓主: To_Ma
go

測考分數,你地一般幾多分先收貨? [複製鏈接]

收貨 ? 老公賺二萬元收唔收貨 ? 唔收又可怎樣 ? 其實盡力巳可, 正所謂"人比人, 比死人". 你當成績是貨, 你仔仔只是生產貨品的人, 你和他只是老闆下屬關係..........

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 mamee 於 11-11-1 10:11 發表
你講既就中晒我心事! 但我口, 就唔敢同阿仔咁講. 都係叫佢小心啲, 記住同我圈題目重要字就算.

囡囡進評前手足口病無返四日學, 變相係成個禮拜無溫書, 噚日補習老師話佢應該 ok, 我就話放棄左無期望, 咁就唔會有失望, 今次進評真係打天才波
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 ZASUKI 於 11-11-1 10:12 發表
要睇試卷和整體學生程度,不可一概而論。

贊成. 我會睇下份卷程度, 扣分地方去衡量.
見到份卷基本上佢識晒, 但係得90, 因為睇錯唔小心, 我會唔收貨.
睇見份卷 (esp 語文), 有些作句子, 問答或課外題o個o的, 就算大人答都有機會失少少分, 咁就算佢80, 我都覺得無問題

只要盡左力就算.. 唔小心情況唔多唔少都有... 無得揀"唔收貨".... 邊個唔想攞高分... 如果個小朋友係有D科目比較弱, 咪幫佢多D...

幾多分都已成定局
我反而想知如果唔收貨, 你哋會有咩行動?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 7# To_Ma 的帖子

這樣的話, 其實你可以考慮訓練子女的「自我監控能力」,不妨製作一個check list/簡表, 讓子女在完成功課後, 可以按照簡表核對自己的功課裡有否「大細楷」, 「有否忘了句號」, 「有否寫日期」等等, 日子久了, 子女便會自然記得完成作答後需要覆卷了 =]
when you say nothing at all

原帖由 miriam 於 11-11-1 09:25 發表

我囡囡 P.2 時真係試過中文由 9x 跌到 6x, 嚇到佢唔敢唔溫書.

阿仔P.6, 數學TEST 由 9x 跌到 6x, 我都接受唔到.

回復 1# hw1115 的帖子

數學?我肯定心臧病發,高血壓,暴血管、、、重要六年級??

咁你點跟進佢? 是題目捉錯路嗎?

原帖由 mrk 於 11-11-1 11:10 發表
這樣的話, 其實你可以考慮訓練子女的「自我監控能力」,不妨製作一個check list/簡表, 讓子女在完成功課後, 可以按照簡表核對自己的功課裡有否「大細楷」, 「有否忘了句號」, 「有否寫日期」等等, 日子久了, 子女便會 ...

都要了,呢啲野比老師扣下扣下分真係唔抵。

Toma,呀仔是kg的舊同學。佢英文、數學測驗又係衰大意被扣分,我真係好怕養成呢個壞習慣,所以鏟到佢飛起,中文知道佢能力有限預咗唔會取到高分,所以冇鬧佢,同佢講只要你比心機肯努力,mami一定會幫你溫習慢慢會進步番。

我會睇吓份卷是否太難,若果係佢唔識的,攞得差都唔會話,只會教到明白為止,反而只係錯大意分,就算攞99分都會話小朋友點解會失1分.

其實可以咁講9X分嘅,通常都係唔小心大意,亦都冇可避地發生!唯有提醒下佢!8X分或以下,就應該有唔識嘅地方..!其實同佢地温習時,都略知佢地去到邊,考到幾多分都有個預算...!果個預算就係你收貨嘅界線LAW...通常我都會睇低一線...免得自己受唔到刺激!

回復 1# ms.aeroplane 的帖子

免得自己受唔到刺激!......這是真的

今日個仔D字都係唔靚, 老師話寫得唔清楚+擦得唔清潔, 扣咗6分.:(

樓主呢個問題我真係唔識答. 我兩個女黎自百無的幼稚園(即係所謂活動教學). 我冇咩特訓比兩個女, 都係今年上小一前先報下數學班, PHONICS等. 所以我點可以期望我兩個女考到點樣高分?雖然小測同默書都有90至100分, 但見真張係測考. 題目一定程度深好多好多, 只係返學過多月就 測驗, 我自己定位比你地低好多好多. 合格我巳滿足, 有80分係bonus.

看下阿仔有冇盡力,我同他講︰如果我見到你盡晒力但低分......我都會ok;但如果我冇見你盡力、唔俾心機就no way

原帖由 kkhon 於 11-11-1 14:03 發表
Toma,呀仔是kg的舊同學。佢英文、數學測驗又係衰大意被扣分,我真係好怕養成呢個壞習慣,所以鏟到佢飛起,中文知道佢能力有限預咗唔會取到高分,所以冇鬧佢,同佢講只要你比心機肯努力,mami一定會幫你溫習慢慢會進步番。 ...
呀? 我地係咪同學仔呀? 我發覺仔仔睇中文題目好弱,或者英文幼稚園啦,佢英文科除大意分外都ok,數學係用中文教的,但有時佢都大約明白or 估到要做乜,但又係大意,數下圖畫入面有幾多棵樹都數錯,排小至大、大至小嘅附號又攪錯,做改正又自動波做好喎,問佢咁你應該識,點解當時又錯呢?佢都唔知點答。
我其實冇罵佢,暗地裏"興"嘅係點解錯喺d平時從冇出錯的地方!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-11-1 17:43 發表
其實可以咁講9X分嘅,通常都係唔小心大意,亦都冇可避地發生!唯有提醒下佢!8X分或以下,就應該有唔識嘅地方..!其實同佢地温習時,都略知佢地去到邊,考到幾多分都有個預算...!果個預算就係你收貨嘅界線LAW...通常我都會睇 ...
咁佢真係有啲唔知點做的,有時佢啲功課如果我唔sure的,都會同老公相量下先,費事教錯,有時我都覺得題目岀得怪怪地,但徐此以外,仔仔被扣的1x分有一半是大意分,肉赤中!

回覆 16# pamelaywy 的文章

對,語文嘅真係好難有完美可言,尤其作文、作句,老師點都會捉到錯處的。

原帖由 高比簡 於 11-11-1 22:50 發表
看下阿仔有冇盡力,我同他講︰如果我見到你盡晒力但低分......我都會ok;但如果我冇見你盡力、唔俾心機就no way

明白, 我唔敢比仔仔hea, 怕佢養成習慣。
‹ 上一主題|下一主題