用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 有沒有人已收到被取錄的電話???
樓主: 冬菇仔
go

有沒有人已收到被取錄的電話??? [複製鏈接]

回復 18# 蝦膏媽 的帖子

加油!!加油!!

請問那裏找到校車資料?

蝦膏媽, 冬菇仔及其他暫未錄取的家長,

唔洗氣餒架. 其實出年六月仲有一次 2nd round, 到時你地仲可以去試, 若學校見到你地咁有心, 印象分都高好多啦right ?!

加上其實一定有家長hold 住d 位, 到時先放出黎, 你地都仲有機會, 不過替你地心急, 有如熱鍋上螞蟻...哎...... 真係... :;pppp:

另外, 有冇家長都有in tsl 呢 ? 傳聞, 若tsl 取錄左小朋友, lmc 就唔會入選架. 希望在tomolo ))))) 大家要努力 ))))))
yeah
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

多謝大家的鼓勵!我們會收拾心情六月份再爭取的。同時,想請教下入咗的家長,你們係點樣訓練小朋友的英文呢? 第二輪的面試,是否同第一輪一樣?

醒目開學勳章

回復 5# Nicole- 的帖子

:) 我在烏溪沙村(上車為綿龍苑)呀! 如果可以自組校車就好啦!

我有留意去年的家長前輩曾經試過組車, 都想問問意見, 要組車, 要有一定人數. 今年唔知多唔多小朋友係沙田/馬安山/大圍呢個範圍?

醒目開學勳章

回復 8# 蝦膏媽 的帖子

今天真係唔好意思. 因返左新工. 比之前忙好好好多, 日日ot 到7-8點先收工......所以都唔可以及時回你. 你唔好灰心. 為下年第2輪作準備. 加油加油呀!!!!

原帖由 蝦膏媽 於 11-11-18 08:15 發表
蝦膏仔入唔到呀, 請問各位家長重有冇其他方法呀, 佢連waiting list 都入唔到呢....

真係恭喜哂Helen 同鴨仔順利過關,歡迎你地加入我地大家庭,蝦膏媽bluefriend冬菇etc,其實唔好灰心住,之前都講過仲有2nd phase同叩門時候都可能仲有機會有少量位放出埋,未到最後都唔知結果係點,祝各位有心既家長順利入哂泥。
同埋馬鞍山既唔駛太擔心冇上落點,因校車每年開學時都會統計一下有幾多家長搭車,然後會度條最快行車線,不過因為好多因素佢會車好遠路程,所以6:30咁早上車都係冇辨法,但我都見到有GH 同APS 既都早過我小朋友上車,所以我諗都係差唔多。

嘩,,,,,到了呢個時候,,,, hahaha, 能量恢復很多了, 很喜歡Bchi的"希望在明天", 我會keep 住鬥志, 希望最終成功~~

鴨仔,
我之前都估你係忙於新工, 明的, 不用 Say Sorry Ar....謝謝你一路支持就真...(講多樣野你知, 我隻蝦利女in 唔成帝堡城個間, 又IN 唔成馬鞍山個啲, wah gagaga, 一天入面收咁多壞消息, 我會成為不折不扣瘋婦, )

馬鞍山家長們, 暫時成為唔到你哋一份子添, 等我加多幾倍油俾蝦膏仔, 希望在2ND round趕得到成為你哋一份子先, hahaha

希望下一轉 2nd round 真係會成功啦, 尋晚上網一睇個 result 真係想喊出黎呀

原帖由 KimB 於 11-11-18 10:11 發表
蝦膏媽, 冬菇仔, bluefriend,

唔好咁down啦, 仲有機會嫁! 我相信會有些人唔去註冊, 仲有位的, 可以等明年既第二次收生。阿仔有個同學就係1st time考唔到,  2nd time再試, 就得左!!

千萬不要放棄, 或者政府派到好學 ...

首先多謝各LMC 家長提供意見及問卷
女兒及朋友仔一起取錄,但會放棄學位留返俾有需要的家長, 各位未取錄的努力寫信不要灰心.

題外話我諗LMC 真係對能講流利英語一定會取錄 (因為阿女英文好過中文),如果問我點train我只答因為係KG 每日3HRS 都係英+普通話所以真係浸回來.

各家長加油,希望好快收CALL

我個女都入左,好開心^^
多謝各位的交流同埋鼓勵~~

回復 2# cherry_bb 的帖子

Hi Cherry,
Congradulation to your child! Do u mind sharing which kinder your child is studying?

我囝都收到offer, 但決定give up!
希望未取錄既同學仔, 早日有想要的學位.

加油~~~

醒目開學勳章

回復 6# 蝦膏媽 的帖子

可以想像得到一天幾個壞消息的感受... 但收拾心情重新再戰要緊. 人生漫漫長路. 每個經歷也是一小段. 我們都要學會面對.
我都in左好幾間, 也嘗了不少落敗, 可能本身都唔太寄望. 所以好快都沒有唔開心感覺. 我總相信. 小朋友在岩的學校一樣可以吸收到智識! 共勉之.

醒目開學勳章

回復 20# bluefriend 的帖子

好坦白的說. 沒有train 過, 我覺得最大原因係亞囝出世至今都要工人湊. 工人平時同佢都係全英. 他只是唔抗拒英文. 好多都GRAMMER 唔岩.. 加埋口水多過茶的個性. 可能有得著 (唔怕羞)

醒目開學勳章

原帖由 JackyBaBa 於 11-11-18 21:58 發表

真係恭喜哂Helen 同鴨仔順利過關,歡迎你地加入我地大家庭,蝦膏媽bluefriend冬菇etc,其實唔好灰心住,之前都講過仲有2nd phase同叩門時候都可能仲有機會有少量位放出埋,未到最後都唔知結果係點,祝各位有心既家長順利入哂泥 ...

多謝多謝. 其實真的很慶幸過關, 校車方面要留意開學時可以點安排. 希望開得成順道的行車線. 因為6:30 真係好早. 都有擔心車程太長令精神不足.

回覆 36# giveupaguy 的文章

係啦, 希望開得成順道的行車線啦!
‹ 上一主題|下一主題