用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 花100萬讀私校值嗎?
樓主: ccssww22
go

花100萬讀私校值嗎? [複製鏈接]

無資格入好既津小, 唯有讀間有名氣既私小, KEEP得成績好, 可能一年就插到間好津小, 唔駛再比咁多$啦!

供書教學, 唔係一項用錢衡量的投資...

你同一個每月得一萬幾千嘅家庭講一百萬可能係天文數字.但對一D月入十萬八萬又唔同,供架車都唔只一兩萬一個月,五六千濕濕碎啦.
所以呢D價值観同付唔付出得起嘅問題永遠冇肯定答䅁.
八萬蚊買個birkin 袋值唔值?三百萬買架法拉利值唔值?你答我呀!

老實說, 雖然家庭環境都許可, 但兩個小孩花幾十萬塊買個未知, 都有點猶豫.
但相比沒有抽獎命來講, 錢都係要花的.

不過, 我相信對負擔得起的家庭來說, 三千蚊學費相對其餘用在一個小朋友身上,佔的比例都不是太大 . (因為真係仲有好多使費 )

1)我就絕对唔會花$俾坐不定的兒子入私校.

2)買樓不擔保抽中

3)買樓不擔保保值

原帖由 Jasmine-4711 於 11-11-23 22:22 發表
2)買樓不擔保抽中

3)買樓不擔保保值

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我都有想過同樣問題, 因為我有兩個小朋友, 試想想假設每月慳$5000, 用黎作投資(例如基金), 投足12年, 12年後有一筆可觀的錢. 對於生活或是退休情景很不同... 我問我的hb, 他說讓子女讀書冇得咁計, 如要計不如不生!
當然有時都要計, 例如兩個子女都要交$6500學費的話又是否OK呢?...有些數, 有些家庭可以負擔, 有些真的要計清楚!

冇得計值唔值得,幸好我兩公婆一向都慳,所以就算小朋友讀書要交學費都勉強負擔到啦

回復 1# ccssww22 的帖子

為什麼只討論是否值某一個數$$?私校的收費差異很大的!
請多些了解學校的教學理念,課程設計,校風等,津校,私校都有好學生的,是否合適你的要求和小朋友,看家長的價值觀了!

原帖由 CMWmama 於 11-11-23 23:10 發表
我都有想過同樣問題, 因為我有兩個小朋友, 試想想假設每月慳$5000, 用黎作投資(例如基金), 投足12年, 12年後有一筆可觀的錢. 對於生活或是退休情景很不同... 我問我的hb, 他說讓子女讀書冇得咁計, 如要計不如不生!
...

好一句"如要計不如不生", 吃力的, 就要讀津校

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Peter2880 於 11-11-23 23:40 發表

好一句"如要計不如不生", 吃力的, 就要讀津校

生得佢出,就預咗盡力俾好嘅嘢佢
但係,有時俾錢嘅,又未必一定適合!所以,我唔會用錢嚟做着眼點,如果適合小朋友嘅,又俾得起,咪讀囉!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 長生不老 於 11-11-24 00:42 發表
我朋友個女高考第一志願選理工, 朋友話佢成績只合嶺南, 個女唔聽, 到放榜真係理工唔收, 入嶺南就够晒分, 個女無奈就去了美國留學, 讀咗三年, 使咗我朋友120萬, 回港後在一間公關公司打工, 人工10000元多D, 每月給三 ...

初初出嚟做嘢頭幾年,係要辛苦d,係無乜回報架喎!
做多幾年就會好d架喇!

有時,老豆同仔,點計得咁多呀!我老公都係留學返嚟,結婚買樓都要問兩老借,但還番嘅,唔可以用錢去計.. 係心意!我知道還哂本金之後,仲無cancel 個autopay.. 好一段時間仲俾一萬蚊一個月俾佢地,住就住我地嘅!

我老公話,邊計得咁多,但係一定要教d仔,第時一定要俾家用我地!
恐龍家

At least need to tell the kids to pay for the utilities like water, electricity, town gas to let them know 養一頭家唔係咁易

原帖由 小曳人 於 11-11-24 01:10 發表

初初出嚟做嘢頭幾年,係要辛苦d,係無乜回報架喎!
做多幾年就會好d架喇!

有時,老豆同仔,點計得咁多呀!我老公都係留學返嚟,結婚買樓都要問兩老借,但還番嘅,唔可以用錢去計.. 係心意!我知道還哂本金之後,仲無cancel 個autopay..  ...

買車養車都唔止呢個數啦, 養個仔喎, 咁都唔捨得!

我相信大部份家長都唔會比唔起呢舊錢, 所以先有呢個煩惱! 我自己都曾經好掙扎, 但每次想到如果入咗津校, 就未來6年都唔洗煩(仲有細果個), 可以放心比佢繼續學嘢, 放長假又可以帶佢哋去旅行見識吓, 仲有最重要係, 到時兩個讀哂小學, 真係好需要我放棄份工全職教佢哋, 都唔洗老公咁大壓力! 諗到呢啲, 我就好明確自己嘅方向!

畢竟, 呢條路真係好長, 仲有成16年玩, 留前鬥後, 留番多啲彈藥穩陣呀!!

我不是富有家庭,但想到兒子可在一個適合他學習環境的學校讀書,我寧願不要錢,把錢換取兒子的知識及學習態度,我很樂意啊!及我深信,兒子長大後,知道媽媽沒錢也供他讀私校,他會有感受的......很同意上面一句"如要計就不要生了"
‹ 上一主題|下一主題