用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生為何已變質?
樓主: kellypapa
go

民生為何已變質? [複製鏈接]

打個比喻,我已打滾於商業社會,受盡這十幾年經濟起伏,很想考份公務員做到退休(雖然知道做公務員係唔會發達),但是競爭咁大,今日收到信話我waiting,點好?突然,諗起面試當日,樓下個part time secur冇嚟禮貌,想話上去見工,又要登記e樣果樣,入到去又唔比我去e度果度,話晒專業人士都唔比下面,麻麻煩煩,見工時果幾個interviewers樣哀到,重要考我d我唔識野,真係對我唔公平,如果我搵太陽將衣d野登出嚟,可能有人會覺得儆公務員都唔咁好,請咗佢都唔做,咁咪waiting到囉,得咗!

回覆 18# marie12345 的文章

講真,我自己近期帶仔仔去in左成十間八間學校,每次收到interview時間,我都mark低,然後在當曰調校好仔仔的作息時間,俾仔仔食飽瞓夠,令仔仔有最好表現。每次到學校附近,都問左仔仔是否要飲水水,去wee wee,搞掂唒先行入人地間學校。
唔明d人,自己唔做好準備,仲處處怪人安排唔配合你,幾好嘅學校,你讀落都唔滿意人地啦。

因為無咩學校唔比借廁所囉,何况係借比兩三歲小朋友,要佢地忍尿,唔通又岩咩?小朋友都已經在學校外面了,搵厠所又遠,又差不多時間要入去面試,咁點呀??

拒借廁所換來title "變質"
我認為小小事情別放心上 更無需將其放大抹黑

回復 23# eebabyma 的帖子

你咁講真過份,人有三急既野有得控制既咩?更何况是不足三歲小朋友?有些人緊張都會想去厠所啦,真的很難想像會有人咁講嘢。
我自己都見左7間學校,又怎料到有學校咁樣的呢?
難道學校就無改善地方?
同埋我落車已是學校門口

回復 27# marie12345 的帖子

我唔認同自己有幾過份,我只知我自己會盡自己能力搞好自己小朋友先送佢入去interview,大家講句公道說話姐,人家有人家規距,好多餐廳機構學校的廁所都唔外借架喎,又係人地唔啱,只可說我與閣下的價值觀有好大距離。

原帖由 Gerard 於 11-12-11 13:42 發表
不是學校變質,是社會變質,一些人遇上不如自己所願的事,只懂埋怨別人,眼見社會上大小事情,永遠只有別人錯,卻從不自我反省。小兒只報考KV 和 MS,不管別人的意見,在我眼中,老師都是友善的,有禮貌的,就算她們是支薪的,本人仍然感謝她 ...
我都同意你所說的, 到底是什麼變了質?

原帖由 eebabyma 於 11-12-11 12:29 發表
又係呢d出黎插爆人地間學校嘅攻心計呀,不過插人都要講道理,唔好求其搵d野出黎嘈嘈嘈。
仲有,如果我真係咁唔like間學校,我唔會咁無聊花咁多時間打咁多野鬧人,得閒寫封求位信俾心儀果間學校好過啦,除非....閣下另有目的啦! ...

算啦!大家唔好為咗依啲嘢嘈...
Hehe... 我路過ja! 我冇報ms

唉,如果附近有廁所,我都唔會求你借個廁所啦,咁我帶得個小朋友去好遠既廁所定入去面試呢?仲要比人話我安排個仔去小便時間控制得唔好,唉~~

小朋友去厠所好似吾太能夠預早安排吧, 我女都成日話吾急吾肯去, 搞到好急時四圍搵厠所, 學校應該通融吓.

講到學校唔肯外借廁所好似罪大惡極咁,學校對面有公園有商場,大把廁所,為何不可以早些問個小朋友去不去廁所,而硬係要到學校門口才去,如果夠鍾面試,一定比你入去,如果未夠鐘,咪行遠小小囉!唔借廁所咁大罪,影響咁深遠,咪唔好入去面試囉!

樓主係呢個時候發帖實在好難怪其他人話你既~雖然我囡囡in時個老師都無笑容(我當時都唔開心架)不過應該係個別又或者本身個老師唔舒服啫.仲有我哋一入課室就問老師洗手間係邊老師都有俾我囡囡去架.如果民生收囡囡都會去讀

真係出結果先講..這d嘢...唉!

路過。看過好多家長投訴係好無聊,但這次,學校吳借washroom比3歲小朋友,就真係吳人道。咁耐真系第一次聽有學校咁做!希望學校聽到feedback,考慮下係米有需要咁strict。
不過呢件係小事,中意學校吳應該受影響。

首先,點解interview完當天點解唔即時上來講呢?第二,點解樓主講到咁差,仲話收左都唔讀唔讀,而不是一定唔讀呢?

我同我小朋友,係19/11下午interview的
我好滿意當日的安排,因為好多helper帶路,我地行錯路都仲好有心機咁教返我地點去面試的班房

講開去toilet事件,我懷疑是否真的發生,因為當日我地果group有一個小朋友,老師問完問題之後,佢要去廁所,而老師好有心機咁同佢講點去,而當日個老師仲等埋個小朋友返來,先開始講故事時間

interview之後,因為自己開車,我想去埋toilet先,我當時由三樓行到去一樓,我問個helper係toilet係邊,佢好有禮貌話我知男廁係三樓,根本無唔俾我去,大人都俾去,小朋友會唔俾?

民生咁多人in, 安排都無混亂,講真仲想點,而且仲有咁多helper幫手,面試時間又咁長,大把時間俾小朋友發揮

如果要彈就要講交表要排咁長時間,而不是好似其他學校咁可以寄回,可能真係要改善下,但見佢地check文件咁細心,連出世紙號碼都對埋,我估一定有校方的原因

我是現任家長,就好像下午班是1時半上課,學校也只會1時正才讓學生進校,絕對不會因為學生要用廁所讓他提早進校。假如廁所的考慮是這麼重要,那真的要好好想想了。其實學校後面的九龍仔公園內已有廁所,只需要歩行數級樓梯。

回復 37# chongnicole 的帖子

大家應該了解吓件事先,樓主係未夠鐘入去IN但想借廁所,而唔係入咗學校而唔借比佢,其實民生個校舍真係好大,如果地下的廁所根本無可能借比樓主(廁所在班房內),因為當時interview緊,而二樓及三樓嘅厠所响樓層嘅盡頭,我諗去公園個廁所可能更快,其實當日咁多人去IN,如果各人都可自出自入,情況一定好混亂。
‹ 上一主題|下一主題