用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就算單是本港的小朋友的出生率都好恐佈 ...
樓主: 786
go

就算單是本港的小朋友的出生率都好恐佈 [複製鏈接]

引用:Quote:786+發表於+12-6-2+16:42+請看,請不

原帖由 mission 於 12-06-03 發表
本港居民出生率其實都算偏低,如果唔係點會有人話外來人仕來港產子可以減低將來人口老化嘅影響。 ...
正是。人口老化才是一個大問題,但衣道有幾多人會明呢?

Gagagogo 發表於 12-6-3 22:26
有些唔明,抽乙部需要地址證明,那些雙非如不在港居住,那有證明? 借地址? 做假? ...

如果無住址,即要跨境上學,佢哋可以根據就讀幼稚園的地址來報,換言之又係北區

醒目開學勳章 王國長老

回覆:就算單是本港的小朋友的出生率都好恐佈

人口老化就要放雙飛黎,吾係有人真係相信係好事下話?引入高質數/勞動力強就話姐,而家已經擺明係貪著數,爭小一事小,將來社會負擔是大呀!有無唸過政府開支邊度黎呀?咪就係我地奉供守法既下一代lor!
清醒d啦!

Really?!

即是話跨境學童有'優待',如他們願花多些時間到九龍塘讀幼稚園,他們便可抽41網?

If so, that is absolutely ridiculous !

下次有有關遊行,我必上街聲援

引用:人口老化就要放雙飛黎,吾係有人真係相信係

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-03 發表
人口老化就要放雙飛黎,吾係有人真係相信係好事下話?引入高質數/勞動力強就話姐,而家已經擺明 ...
哦.原來所有雙非都低質素。

Angelakibb  Support  發表於 12-6-4 15:14
Charlotte_mom  你要咁解讀我無辦法! 好彩仲有好多明白事理既家長  發表於 12-6-4 12:16

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Agree and support

Iamtomy 發表於 12-6-3 23:21
質素高低唔知,不過雙非唔少都好有米架,大部份都負擔到私院高昻費用,唔少都有能力係香港置業。單非反而相反,睇下近年係私院生仔嘅單非同雙非個比例就知。

回覆:就算單是本港的小朋友的出生率都好恐佈

好多國家都有人口老化,好似日本都係咁,不過人地只係想點樣去搞好個退休同醫療保障,冇話過叫多d人移民入嚟
如果要學加拿大,係嗰到出世就成為公民,咁最好稅制都跟佢地呀,買咩用咩食咩都要比稅,佢地分兩個價,公民同居民,居民會比貴d,小朋友一個係到一定要有當地住址証份,係真係住緊先有得使用社會褔利。
所以引入專材根本就係多如,不如比獎學金班香港土生土長既人到外國進修成為專材回報香港。

回復 786 的帖子

睇到呢個數字好得人驚,
今年已經話係入小一頭三自願係 呢六年新低,
都已經爭到咁,
到我仔仔o個年比起今屆適齡入小一的多出近 2萬3人,
我真係唔敢想像

呢個制度一日唔改,一日都苦左我地香港家長

引用:Quote:原帖由+786+於+12-06-02+發表增加25%

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-02 發表
我見到北區,1600申請小一入面,1400人係非港人,令到北區小朋友要誇區返學,年年交稅結果益左d外人,真係 ...
Agree agree

Support

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會咁睇,當中有好大嘅文化差異,佢地家教無我地咁嚴
恐龍家

manmanchubb 發表於 12-6-3 23:58
回復 786 的帖子

睇到呢個數字好得人驚,
CY government have to do something.....

manmanchubb  i hope so  發表於 12-6-4 14:32

原來有錢相等於高質素,真係聞所未聞....
一個靠賺黑心錢及發國難財而富起來的國家會培養出有質素國民?
一個功利主義一切向錢看之國家會培養出有質素下一代?
全國最高學府北京大學内教授是何等低劣之輩,你相信他們能為我國培養出有質素下一代?
連我國最有質素之未來國家主席習近平女兒也到美國留學,連他也不相信中國教育
其實不只他,我敢説中國有錢的有地位的下一代全跑到國外...
這樣的國家下之國民,跑來香港當雙非的,被人罵還厚着臉皮賴着不走..
竟有人還相信林公公戲言:双非能提高港人質素.................
哈哈哈..............我笑了(苦笑)

哦..原來雙非很多都是高質素的 ...........請问阁下是否姓林的????

引用:請看,請不要計單非和雙非先+ +

原帖由 786 於 12-06-02 發表
請看,請不要計單非和雙非先
香港人生b嘅數字年年都好平均,不會大上大落!
但單計今年同往年嘅雙非出生差不多高出一倍。
誇會唔闗佢哋事呀!

引用:政府唔再正視這個教育制度,每年中頭三自願

原帖由 Celiacadence 於 12-06-03 發表
政府唔再正視這個教育制度,每年中頭三自願既小朋友只會愈來愈少,加上雙非學童一齊爭,今日睇到新聞,個雙 ...
之咪喺,小朋友有香港出世紙又如何,雙非婦人佢自己冇交過稅,冇權利何來有福利呀!頂侷個制吖,唔爆粗都唔得!

引用:Quote:原帖由+mission+於+12-06-03+發表本

原帖由 Iamtomy 於 12-06-03 發表
正是。人口老化才是一個大問題,但衣道有幾多人會明呢?

...
唔喺諗住班雙非兒童將來會養我哋啲港人?!

引用:原來有錢相等於高質素,真係聞所未聞....一

原帖由 OB-father 於 12-06-04 發表
原來有錢相等於高質素,真係聞所未聞....
一個靠賺黑心錢及發國難財而富起來的國家會培養出有質素國民?
一個 ...

Gagagogo 發表於 12-6-3 22:26
有些唔明,抽乙部需要地址證明,那些雙非如不在港居住,那有證明? 借地址? 做假? ...

手持香港id, 大陸地址,就可當近大陸幾區既學校當係本區。

eg 72-74區任簡, 仲有東北區上水, 粉嶺

我朋友係香港人,佢老公返大陸開廠。所以佢一家住大陸。

今年大囡
升小一就回港讀書。以上資料係佢話畀我听。

可能係咁,我地冇端端多左好多同區競爭者,但佢地原來唔係住喺果區攞!

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題