用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無上左小學家長知道
樓主: pocoyo123
go

有無上左小學家長知道 [複製鏈接]

jjcow:

官立學校近這兩年已口碑差, 老師太大流動,  以我所知只有廣東道官立小學依然接受&肯比心教SEN學生, 並其他我就唔多聽好啦, (當然有我不知)

今年搵小學真係好困難呀, 就算搵一些收生不足學校, 今年也多了很多人, 但入到去又担心太多SEN學生, 學校兼顧得來嗎?搵一些中等的, 佢地又好以好拒人於千里之外, 實在頭痛

bobolam:

小兒評估是, 自閉証, 專注力差, 活躍証, 言語遲緩

pocoyo123 發表於 12-6-21 18:51
jjcow:

官立學校近這兩年已口碑差, 老師太大流動,  以我所知只有廣東道官立小學依然接受&肯比心教SEN學生, ...
唉,我仔下年至 K1,到佢升小個年,啲小學大把雙非,無收生壓力,想好似你咁搵啲收生不足嘅都難

apple~y:

phonics個老師無教啦, 我暫時停左, 想佢教埋國際音標都唔肯啦.

相信英文要語言能力追得貼些先可, 但你可問下你個仔的ST, 叫佢比意見你

鋼琴在竇林學, 你可試讀協康會的電子琴型, 我最初也是試電子琴, 後來遇到這個老師, 先一路學下去,

01SHIRLEY, 我兒子正式學琴其實在去年初,約5歲多, 學左年半到, 已有兩級, 比我預期中好, 因佢是喜歡音樂, 而且好快上手, .
PHONICS是在5歲開始, 讀左一年多, 好可惜, 老師唔教.
游泳在6歲學, 也是小兒最慢上手, 佢學單車, 溜冰, 滾軸溜冰很快, 但游水到現在只維持在甩版階段

醒目開學勳章

jjcow 發表於 12-6-21 13:46
乜唔係官校一定要收 SEN 咩?我仲一心諗住第日俾阿仔抽官校,唔會俾人叫走  ...

首先,無學校係一定收或者一定唔收SEN,包括官校。

響第一輪自行係靠分數,如果同分唔夠位就再抽(揀),而去到大抽獎就睇彩數,無論有無響份表剔到特殊需要,響呢個階段都係機會均等。
當然,響自行階段,同分嘅點抽點揀;真係佢哋先知.

而報官校嘅好處係大家都無宗教分,只有舊生同兄弟姊妹有優先,是比較公平, 但唔代表官校一定要無條件收SEN !   而去到叩門階段,學校更係可以全權揀收生,所以叩門嘅機會更可以話係好細。

整個俾我個感覺係: 你俾學校揀, 佢一定唔想收。但假如收咗就會盡力配合!

未入小一前,我都聽聞有啲比較出名嘅官校是會勸退一啲SEN,其實係津校又好,官校又好,名校又好,籮底橙收唔夠生面臨殺校嘅小學都好,都有被勸退嘅Case !  但同一間學校,又會有SEN被叫轉校,亦有SEN係順利升班學習愉快!

我在小一選校表上有剔「特殊需要」,
開學前,自己做了心理準備,萬一小朋友讀得唔開心或覺得學校不太接受我哋,轉校也不都要覺得難受。始終無人想extra做多咗嘢!
開學後,大大小小的新挑戰和適應問題,都令仔仔和我好累好怕。又怕小朋友的差異被老師,學校嫌棄而要被勸退,但開學個幾月,學校已經有2週一次嘅ST,1週一次社交班,1週2次科目輔導班,全學年10次感統訓練。
之後在教育心理學家巡校時的見面(只有剔了特殊需要的學生家長可以在學期初獲接見, 及即時跟進),所有有份教我仔嘅老師都列席,商量同了解家校配合!

老實,響呢大半年嘅小一生涯,老師們班主任甚至校工校長對我等SEN小朋友都關愛。
和老師閒談,原來老師,校長及治療師對我哋呢班早知有SEN而自報嘅家長好欣賞。覺得我們態度正確,比一啲隱瞞但被發現才上報嘅家長,係真正愛護小朋友,唔會浪費大家嘅時間而盡早俾小朋友上軌道!

小小嘅忠告,大家不要覺得主流老師會似幼稚園或特殊老師咁有一定有足夠能力及細心照顧每個特殊學生,始終1:25人,小朋友上小學前嘅自理必須處理好。盡量對學校及老師的教導信任, 自己配合他們, 不要妄想及要求學校改變而將就我哋, 保持參與但不干預嘅態度, 互相尊重!

開學時將小朋友嘅特性,脾氣,能力等告訴社工、班主任等;減少老師摸索小朋友嘅時間同疑問,令雙方都盡快適應。

贊成樓上所講,如果小朋友有能力報直資及私校,橫掂都唔會有支援;都真係無必要馬上同學校上報。到老師真係有疑問先報告都未遲!
加油!

jjcow  我都知道要抽,其實我意思正是,政府派了位,是一定要收,唔可以勸退,我以為官校要立榜樣...  發表於 12-6-22 18:41
Capricorn2521  多謝提點,你好正面,亦功喜你找到一間合適的學校。  發表於 12-6-22 11:41

Anpanmama 的帖子

anpanmama :你的小朋友間學校真係好好,大女今年都入小學,係情绪方面佢較大問題,專注方面又差,我真係好擔心黎緊呢6年的生活。
我唯一可以做就係幫他揾D專注力班上自己再揾資料學習怎樣可以管教個女。
呢條路好難走好想揾同路人互相支持。

醒目開學勳章

polly0503 發表於 12-6-22 06:51
anpanmama :你的小朋友間學校真係好好,大女今年都入小學,係情绪方面佢較大問題,專注方面又差,我真係好 ...
加油!

同學嘅媽咪介紹我去灣仔小童羣益會上專注班, 話好好!
我未join, 你可以留意吓!

香港成長發展中心 - 活動資料

anpanmama:

我在小一選校時, 自行階段有KICK特殊需要, 所以, 在6月中教育局打比我問選了那一間小學, 佢地SEND份報告比學校, 但, 到左今日我又覺得分報告同小兒今日的能力相差什遠, 所以, 先想HOLD住, 先比學校觀察小兒的情況, 再作決定.

其實, 想問你, 因為我自行時也是選此校, 當時已KICK了特殊需要, 是否無論教育局有否SEND報告去學校, 學校也有紀錄小兒是SEN學生?我並不是想隱瞞學校知, 只是一心想先比學校同老師實在現場觀察小兒, 因為佢地係陌生的, 無外來主觀因素左右觀感, 待聽取他們意見後再說.

你小朋友的學校真是很好, 相信讀得很開心.

我兒子的小學其實不太多支援, 雖然說是一間融合學校, 但只有言語治療(但我兒無需要), 學障小組, (暫時我兒觀察上不是學障), 一些課後輔導班, 調適,補底等等, 所以, 就算我報上去, 學校都沒有什麼比到我

我在小一選校表上應有剔
特殊需”, 但現在仲未做小一前評估. 之前有人問是否同意把評估report交小學.因還沒有report, 所以拒絕了.現不知是否做錯了?可怎辦?請幫忙,謝謝!

Anpanmama  我都係開學後幾個月都 transfer 個 report俾學校!  發表於 12-6-22 17:05

醒目開學勳章

引用:我地找學校艱難,過完一關又一關,一個難題

原帖由 rabbit1411 於 12-06-21 發表
我地找學校艱難,過完一關又一關,一個難題又一個難題有時都幾疲倦 ...

就算係主流小朋友、上小一都非一帆風順,努力克服適應,我之前做好心理準備、學期初都非常擔心沮喪。

都係後尾老師叫我放鬆啲咋!

醒目開學勳章

引用:我在小一選校表上應有剔”特殊需要”,+但現

原帖由 HMA 於 12-06-22 發表
我在小一選校表上應有剔
”特殊需要”, 但現在仲未做小一前評估. 之前有人問是否同意把評估report交小學.因 ...
評估報告會按家長意願才會send去學校,我都係選擇唔俾學校住,避免佢哋先入為主。
到開咗學約2個月,見完訪校嘅教育心理學家,同老師們傾完,我先簽同意書將個報告send俾學校參考。

醒目開學勳章

pocoyo123 發表於 12-6-22 11:33
anpanmama:

我在小一選校時, 自行階段有KICK特殊需要, 所以, 在6月中教育局打比我問選了那一間小學, 佢地S ...
如果主流小學有言語治療, 學障小組, 一些課後輔導班, 調適,補底等, 其實已經好好, 始終融合學校同特殊小學嘅支援係唔同。
用唔著學校嘅支援應該高興, 因為小朋友原來係得架!

謝謝大家的回覆.但如不給report比學校,是否便要遲一年先有支援, I mean 放學后的training. 還是剔了特殊需要的學生,在p.1時巳有支援?
另可否告知如何可知學校有那一些training classes available for children with special need, 是否要開學后先問班主任?
對不起, 我的問題很多亦可能很傻.但我身邊的人沒有我的問題, 我不想錯過了學校可給與的支援.

hma:

你今年上小一, 為何還沒有評估?你可打去CAC追問社工怎麼辨?

我估如學校開學時收唔到報告, 就好以我CASE咁, 等佢來發現你需唔需要支援, 好以最快要年底先評估, P2先有支援

醒目開學勳章

其實剔咗小一選校表格上「特殊需要類別」, 學校開學就會跟進, 約1-2個月後支援班就開始。
我都係俾哂ST, 補底班同社交班先至transfer 嗰 report 俾學校!

回復 pocoyo123 的帖子

anpanmama 請問你個小朋友是讀哪一間學校,可否PM給我, thanks!

回復 Anpanmama 的帖子

Anpanmama : 太遠啦!我仲有個2歲細女要湊.

很感謝pocoyo123 and Anpanmama的解答。其實我也曾排到做大評,但卻因發燒而要要求改期。他斷斷續續的病了幾個月,我不敢打電話給社工。希望開學前可排到啦

回復 Anpanmama 的帖子

Anpanmama,
可否pm吿知你小朋友讀緊邊間小學?因嚟緊我要開始煩惱幫小兒搵小學!另想請教如果第日做嗰個小一入學前評估,假如心理學家建議要入特殊(只暫作最壞結果),家長係咪可以堅持入讀主流呢?(因我覺得嗰d政府評估真係好兒戲)同埋第一輪或第二輪抽獎有無年齡限制?(如適齡加分或超齡無分)另外,主流入面會否讓家長做影子老師呢?唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題