用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 s位治療
樓主: pinkdoll
go

s位治療 [複製鏈接]

醒目開學勳章

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:55
佢老師話了解下屋企既佈局適唔適合小朋友,教家長正確姿勢.....煩

我上網睇過有個blog 入面其中一篇寫過 中心家訪就會因為咁樣呀

ST 每月最多兩次個別(每次30分鐘)
PT 每星期一次小組(每次30分鐘)
OT 每月最多兩次小組(每次45分鐘)
有時遇到假期, 一個月得番一次,
個別或小組, 中心會建議家長親子, 家長冇時間唔出席, 除ST外, OT堂小朋友會由中心姑娘或助理協助, PT堂可能連出席家長都要一齊協助. 但多數家長都會出席, 因為小朋友見到自己家長會開心D, 同埋家長自己都會見多D, 聽多D同學多D, 大家得益.

可以入去幫手吾好咩? 我見有D FTM/PTM 都尊登要去幫手做義工,目的要睇吓個仔返學情況,因為有時老師講吾倒咁多比你知,我地D仔表達能力又有限。再者,睇多D,學吓野,偷吓師,可以返屋企自己跟貼D,吾好咩?

引用:可以入去幫手吾好咩?+我見有D+FTM/PTM+都尊

原帖由 Capricorn2521 於 12-09-01 發表
可以入去幫手吾好咩? 我見有D FTM/PTM 都尊登要去幫手做義工,目的要睇吓個仔返學情況,因為有時老師講吾倒 ...
唔係唔好,不過我囝有我係度就冇咁合作,同埋我expect係個別訓練返去學家居訓練,唔係由佢返到學校照顧到佢食理午飯,返s位其中一樣野我就係想個仔唔好咁依賴我。

Capricorn2521  ic.....  發表於 12-9-1 11:23

回覆:chloe_karina 的帖子

我都係咁話,阿仔返S位暫託無人陪,不知幾好,樣樣都做到,相反有大人陪(醫院OT或PT).就"扮野",做唔到,要呢樣個樣,治療師話擺明蝦父母。

so E位見治療師評估,我地要求遲d正式上堂時唔入埋,治療師話想我地學埋點幫小朋友。評估當日阿仔不時要離位嗲我地,又多多事實,治療師就改變口氣,話到時阿仔自己入,我地係隔離"單鏡反光"鏡到睇。

醒目開學勳章

路過的人 發表於 12-9-1 00:48
ST 每月最多兩次個別(每次30分鐘)
PT 每星期一次小組(每次30分鐘)
OT 每月最多兩次小組(每次45分鐘)

你中心啲治療安排得算好密 我真係小得可憐

回復 chloe_karina 的帖子

我間中心,支體唔靈活小朋友都見有工人姐姐陪上堂
好似午飯時間,中心大部份人手,社工都係入去呢組幫手餵飯
個課室真係好熱鬧
好似我仔仔食飯0甘,都係一位老師陪一組(6個小朋友食午飯)
食完飯都係自己收拾好餐具,相對人手安排就無體能組0甘多

我間中心
ST 隔周個別(每次30分鐘),另有st社交小組一星期一次
PT 隔3周個別(每次30分鐘)另有pt小組一星期一次
OT隔周個別(每次30分鐘)另有ot小組一星期一次
PST隔周個別(每次30分鐘),
有時遇到假期, 個別訓練會補堂

醒目開學勳章

apple~y 發表於 12-9-1 17:09
我間中心
ST 隔周個別(每次30分鐘),另有st社交小組一星期一次
PT 隔3周個別(每次30分鐘)另有pt小組一星期一 ...

謝謝回覆.

我唔知個timetable係咪臨時既, 不過我都會去問下中心有關俾我個仔既治療安排.

回覆:chloe_karina 的帖子

你問下中心主任可唔可以習中兩三日,唔洗走噤多次!

‹ 上一主題|下一主題