用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? ...
樓主: MIHO.WAH
go

請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? [複製鏈接]

alanlau715 發表於 12-11-15 00:17
三間都真係好一般......
唔知是跟那一方面的比較?
如果單看王在今年DSE所拿下的5級或以上的數目已是九龍城極受歡迎的胡兆熾的三倍。
:verycold: :verycold: :verycold:

王, 呂, 慕 已經是 band 2 生的理想目標中學
band 3 生 (除王余一條龍升呂外) 極難取得一席位
3間中學都錄取部份 band 1 學生
除四大外, 已算不錯選擇

播道書院是Band ????

小可愛爹 發表於 12-11-15 13:48
王, 呂, 慕 已經是 band 2 生的理想目標中學
band 3 生 (除王余一條龍升呂外) 極難取得一席位
3間中學都錄 ...

是的, 我仔仔是band 2尾至 band 3頭, 都係望校風最重要及小孩能夠讀(即是在中學有中間成績 )便足夠 .
MIHO

回復 MIHO.WAH 的帖子

可以考慮播道書院, 校風唔錯, 公開試成績普通, 成績好嘅學生唔一定會報, 播道小學成績好嘅學生會經呈分試選更好學校, 留下較多學位, 所以收生要求可能較低.

回覆:請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好

播道書院係首階段自行收生得好少位,去年全級三十名內都唔收。
因為好多人面試,學校一定揀top 學生。

去年好多人報考和面試,全級三十名內都唔收, 喺因為播道無公開試成績;

今年有了DSE開試成績, 相信會嚇退好多成績好嘅學生, 亦會嚇退部份播道小學成績好嘅學生, 留下較多學位,

播道2012 DSE成績

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475810&extra=page%3D1

真係估唔到佢差得咁緊要,不過又咁講,入得去讀既都係買個環境&外國教學,預備去外國升學。。。只係個個太大祈望升香港大學都好好。

西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向本報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學額,情況堪虞,「區內學校已協議,若每班平均錄取了三十人,便不會錄取區內的叩門生,較受歡迎的學校更承諾,留班位不會用作叩門位,以免學校間的收生競爭更激烈。」

請問以上的說話是否代表我們band 2 生大有機會有位 ?
MIHO

如果喺band 2 , 直資學校收嘅機會好大.  

1.  今年小六學生比去年小, 津校中一學額較多.  直資學校學生來源大幅減小.

2.  每間直資學校都想只收band 1, 都話自己學校只收band 1. 很小band 1生報直資.

大部份知道自己是band 1 的學生都唔需要或唔會報直資學校,  會報嘅band 1生亦只喺將直資面試, 拿來作band1津校面試前嘅預習或練習, 並唔會入讀.

沒有直屬直資小學嘅直資中學, 而公開試成績並不十分特出嘅直資中學,  收生會更困難, 所以可大膽多報幾間試試, 特別喺無直屬直資小學嘅直資中學, 說不定面試表現好會獲多間取錄.

今年考直資中一嘅成功率應該比去年(龍年)高好多!祝好運!

MIHO.WAH 發表於 12-11-22 16:33
西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向本報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學 ...

跟據教育局的資料,西貢區明年升中人數只會減少3.4%,由2852減至2756,少了96人。這五百多學額除了一少部份是band 3學額之外,相信大部份是直資學額了。

若說成是情況堪虞因此要cut 班cut人數,然後迫部份同學去養活這些直資,不是有點那個嗎!

:verycold: :verycold: :verycold:

我有問個老公他說盡量不選直資, 因仔仔又不是很叻, 不如選一所校風好及配合仔仔的學校重好, 不要為英文而選直資.仔仔人又比較喜運動. 匯知老公和仔仔會1/12去簡介會到時看在乙部放第三或第四位. 他比較平可以考慮
MIHO

回復 ohnono 的帖子

各位MAMA

第二次成績仔仔出來了, 比起上次有進步 . 如果是 1A +3B 或是 2A2B 那會可以入到 BAND 2 嗎 ?
如上那又是否BAND 2 中 或尾呢 ? 因差不多選校了.

1/12 我們因突然出現問題, 所以沒去匯知的簡介會, 現再等下次去參觀..
MIHO

MIHO.WAH 發表於 12-12-5 21:44

各位MAMA
既然成績有進步,即是比之前的成績屬band 2尾3頭的有上升空間。但要清楚是甚麼組別還最好請教老師了。
如以此三校來說首選鄭裕彤,不論學業成績、校風、地區環境,都較其餘兩間好。次選寶覺,最後是匯知。

謝謝 OHNONO 的回覆, 我剛看了鄭裕彤的申請資料...真的是很少位喎, 今年自行只有 36個位

我這星期六去王華相參加課堂 , 面試班及家長簡介會, 等我問下有多少位及是否每個都見下面.

好, 等我問一問老師仔仔是BAND 幾後, 便可以決定自選的選擇.

另外,我都有同仔仔說第三次呈分都很重要...需要努力, 要再進步才可以站穩的.

BSCYL  可參考 ohnono 意見, 自行選 鄭裕彤 及 寶覺,
或者考慮鄭植之, 甲子  發表於 12-12-7 13:36
BSCYL  在band2尾, band3頭, 自行選王華湘是浪費機會  發表於 12-12-7 13:33
MIHO

MIHO.WAH 發表於 12-12-6 15:51

謝謝 OHNONO 的回覆, 我剛看了鄭裕彤的申請資料...真的是很少位喎, 今年自行只有 36個 ...
今年的自行學額隨時減得好緊要。如果鄭裕彤收36個,咁可能佢地今年每班得番30人。
我見迦密主恩都重未決定收幾多,只係話會收總學額的30%。景嶺直情話會跟據教局的指引,都未有數目。

我覺得今年都會幾亂,d學校唔減又驚收到下一組別的學生,所以及早有心理準備好D!

我估tko下年除左頭4間有可能唔減位之外,其他應該都會跟足政府減收

聽妳所講...我都係要認真想一想...如我知道BAND 幾可以PM 找妳請教嗎 ?
MIHO
‹ 上一主題|下一主題