用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 18個月囝囝懷疑自閉..
樓主: Vichang
go

18個月囝囝懷疑自閉.. [複製鏈接]

回復 wilyun 的帖子

係啊, 其實我哋做家長真係好攰, 99 成日都 ee or or, "個個小朋友都係咁啦, 邊有問題喎".....  不過我覺得我哋做家長都係 alert 啲好嘅, 唔想錯過黃金時期嘛....

我都一定會 book 私人 做評估啦...... 乜未確診之前可以去協康做小組訓練嗎??? 係咪 under 青蔥計劃???

另外, 我未聽過心橋呀..... let me search 下先....

"你有無同個仔排埋入N班呀?"  --> 有呀, 其實我係同佢 interview 嘅時候覺得佢同其他bb唔同 (成日想走...有喊), 所以先同醫生講再寫 referral letter lor.  而家有 2 間收: 一間係 下午班, 一間係全日.......

你真係好偉大, 為左個囝唔做, 我唔打工唔得呀....

介唔介意講下而家你囝囝個評估點講??? 是否自傾?

Thanks again for your advice!

別客氣,都是同路人嘛。
醫師都有在我個小朋友的舌頭落針,連續針了7吓,無留針,無駁電。另外,要留意頭髮裡面有無漏針,同埋拔針後有無流血。

回復 Vichang 的帖子

都唔係話偉大架!都係迫到埋黎,始終自己小朋友最重要,錢無左都可以搵過,最多咪洗少D囉~ ^^

我個仔評估左出黎只係話佢語言遲緩,但我都覺得佢係有D自傾,因佢真係唔多理人,就算係我,都係講要有著數先會做,佢本身就無乜話狹窄興趣,可能我迫佢乜都要玩下喇!又少眼神接觸,不過我呢四個幾月自己揍返之後,眼神接觸多左好多,我又密集帶佢去唔同地方,佢係改善左好多,而且開始明白我講野,會做D簡單指令!

我今日帶左個仔第一次去做針灸,佢都有喊,但喊一陣就OK了,可能第一次係試針,只有五針係個頭度喇! 哈哈!

回復 CMH 的帖子

佢無駁電架!但拔針果陣都有流血喎,係咪正常架??

回覆:frederickchan 的帖子

我唔喺度咁公開佢邊間幼兒園收佢呀,只可以講係私校,都算係好學校,"幼兒園"forum嗰邊都有人講下嘅。

回覆:wilyun 的帖子

我覺得你囝囝好似我囝囝,都係有着數嘅未show 下我law。

我小朋友頭上的針有駁電,手腳就無,間中都有流少少血,情況唔嚴重。不過,最好自己檢查清楚,同埋帶定酒精紙巾。

向好方面想,如果小朋友連有jetso都唔so你,咁就真係難搞了。

回覆:CMH 的帖子

有幸喺呢度遇着同路父母,自己可以喺度講下野。唉,現實中我有向幾位朋友透露囝囝情況,但係有一個朋友字裏行間已經有少少歧視我囝囝啦。我對呢d人真係好失望....

唔知點解我覺得做左一次針灸後囝囝講多左好多bb話,有唔同音呀!連工人都話囝囝成日喺屋企不停talk talk talk!

希望在明天呀....

回覆:18個月囝囝懷疑自閉..

其實經濟許可,最好全職或半職自己帶番小朋友,另外,治療真是要及早,治療和訓練一起做,單靠訓練不夠啊,但治療就要留意有冇負作用

我覺得私校都無所謂,只係睇下間學校收唔收佢啫!同埋我個仔最輸蝕就係唔識講野... >.<

回復 CMH 的帖子

佢果度幫小朋友拔針果陣會有舊消毒棉幫佢抺下架~ ^^

唔好話你喇!其實我都無係人面前"yim"飾個仔的問題,我會覺得,有邊個父母想個小朋友有事先,就算小朋友有問題,要話都係話我地大人,唔可以怪個小朋友,個小朋友都唔想,我都好憎一d家長,自以為自己個小朋友聰明,就係度扮晒野,

好似昨日咁,我老公帶個仔落去樓下,點知個仔扭抱,屋苑有兩兄弟見我個仔扭計,佢地係度扮我個仔係度扭計,我老公果陣就即刻抱我個仔走,如果我在場,我一定會話果兩個小朋友,我個仔細,唔識野,但佢地兩個大,已經識得好多野,但都要咁樣,佢父母也在場,也不覺得什麼事似的,好彩就係,我老公唔會鬧人,但我覺得我地呢d父母,個小朋友唔識得保護自己,就由我地大人去保護他吧,我老公第一時間就係好似覺得自己個仔咁,令自己好無面...但其實我覺得佢兩個細佬扮我個仔,佢有無諗過,我個小朋友乜野感受先,大家做父母都係想教好下一代,唔係做就佢地兩個大細佬係度摸妨,如果情況係相反,佢個父母會點諗先?唔該d人,個細佬唔識,個大人都要負返責任先喇!佢地咁鐘意摸妨,佢係咪又會學人講粗口,學人打人先!! 佢父母應該諗下,切身處地,佢兩個細佬係街度扭計,人地其它細佬扮佢係度扭,跟你會唔會覺得仲火上加油先!!!

做人要正面d,唔識講野到時咪最多教佢做手語囉! 我唔覺得唔識講野係代表個小朋友好差囉! 係在hk先會有咁樣分grading d小朋友啫! 只要佢地識得表達, 時間耐d就耐d,我會比多d心機教個仔0既!

實在很感恩,我的小朋友有個多嘴多舌的孖生弟弟,常常跟他爭玩具同鬧交,令他有更多練習說話的機會。不過,他們的感情非常好,有事的哥哥尤其愛護弟弟,常會主動分享。另外,我的朋友知道大仔的情況後,常常主動邀請我們全家一齊去玩,每個星期都有聚會,讓哥哥有機會作社交訓練。

回覆:wilyun 的帖子

眨下眼又過左一個月,囝囝19個月。而家連私人評估都要排到1月初先有,到時睇下咩情況便refer 社署排位囉!

不過我已經排緊協康做個人社交訓練。另外自己和老公報了感統course 實習下。囝囝12月開始有返幼兒pg, 都係好易發脾氣想走同唔聽指令。會有少少用(如見下人唱下歌)。

睇左好多資料,好累呀。

唉...大人細路都辛苦呀。

你平時要多拿物件給他看及做動作,並盡量用單字告訴他,這是語前發展,一定要努力,父母的努力比專家更重要,囝囝3月時兩歲做評估為自閉症,只有一個爸字還是對空氣說全部能力衹用9-12個月,4月我在私人s位上了兩個月囝囝有進步,但我辭了工在家照顧了兩個月,他巳能了解一些單字,,8月尾時已能說出多個有意思的單字,現時在主流幼兒園讀N班.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

請問私人s位係小組定個人?我囝囝當然言語都有問題,但係最大問題係冇眼神接觸同有情緒波動。佢一日唔肯看著人,好難教佢嘢。

不過我都發覚做一些誇張動作,佢眼神係有嘅。

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

你囝囝有進步,媽媽真時功不可沒啊。

‹ 上一主題|下一主題