用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有一個或以上offer的,幾月出世?
樓主: atirw
go

有一個或以上offer的,幾月出世? [複製鏈接]

7月份, 2個offer,1個wailting list, 1個未知

我識兩位9月細仔考到co edu.
我女都係9月出世, 五個offer , 雖然唔係神級學校, 但都係自己心儀既學校. 另外仲等緊一間我心目中夢寐以求既學校既結果.  

我當年幫女考K 時收到大量reject,信 考PN更加form 都唔收, 見都無得見, 當時覺得好灰心, 覺得自己點解唔揀好時間造人, 不過原來到考小一, 大細仔能力已經相差不多.

各位細仔父母, 只要大家俾心機教仔, 細仔表現一樣可以好好, 一樣可以跑出. 大家加油呀, 唔需要介懷於大細仔既問題0架.

8 月小朋友,1 直資5私校offer

Gloriasogashiwa  勁呀, 恭喜恭喜!  發表於 12-11-28 14:36

引用:我識兩位9月細仔考到co+edu.+我女都係9月出

原帖由 四隻貓 於 12-11-28 發表
我識兩位9月細仔考到co edu.
我女都係9月出世, 五個offer , 雖然唔係神級學校, 但都係自己心儀既學校. 另 ...
你係未講女拔呢?
祝你囡囡成功!'

回覆:有一個或以上offer的,幾月出世?

12月尾3間offer,1間直資等派彩,1間私校等second in

蔚蔚媽咪 發表於 12-11-28 13:00
你係未講女拔呢?
祝你囡囡成功!'

唔係女拔呀係CKY 呀.
我由懷孕時開始研究d學校, 當時已經好恨考到CKY.

Gloriasogashiwa  祝你愿望成真!  發表於 12-11-28 14:39

引用:Quote:蔚蔚媽咪+發表於+12-11-28+13:00+你

唔係女拔呀係CKY 呀.
我由懷孕時開始研究d學校, 當時已經好恨考到CKY.
哦!原來係CKY!

Those who got so many offers please decide which one to go and release the vacancies ASAP.   Many kids including mine still has nothing now and please be kind to let other poor kids to take the place..

四隻貓  我放晒位, 只會註冊一間. 希望等緊位的各位快點有好消息.  發表於 12-11-28 14:37

My daughter 5years old last week and we got 5 offers and 3school 2nd interview already just waiting for the result and will do another 2nd intwrview on dec!

chuchu99 發表於 12-11-28 14:34
My daughter 5years old last week and we got 5 offers and 3school 2nd interview already just waiting  
Could you share your experience how to teach your daughter in the past few years?  She must be very smart.  I need to learn.

請教有四個或以上 offer 嘅小朋友,有冇上面試班?係咪攞好多獎?考好多公開試?
謝謝分享!

同埋係咪整咗個好靚嘅 portfolio?

回覆:avaya 的帖子

Train佢自信心,鼓勵佢多d,中英數都要着重,discipline也很重要!
小女在k2也拿過獎,但是普通豬肉獎,-及很多不同活動,但我覺得學校沒有看,因人人都一定有d豬肉獎,只能說提升了女兒部份自信心!而我們k2的成績表也不好看,所以我敢sure學校一定先看interview表現去選人!

chuchu99 發表於 12-11-28 16:42
Train佢自信心,鼓勵佢多d,中英數都要着重,discipline也很重要!
小女在k2也拿過獎,但是普通豬肉獎,-及 ...

同意. 我女成績表絕對唔亮麗, 我覺得學校係唔睇果d咩野cert 的, 只睇小朋友表現, 某d學校就睇埋家長表現.
好多間都要做卷, 又要同老師傾下計, 最重要係小朋友學術要有一定水平, 淡定坐定, 有禮貌, 有自信地答問題.
某d學校e.g. 港同, CKY 就要求小朋友要佢動時能夠玩得投入, 但要佢乖巧坐定時又可以服從指示, 能收能放.

我女學校有免費面試班, 所以我無係出面再返 面試班.
我細仔年半後又要面對考小一, 我今次唔會再side 金錢同時間去攞果d cert. 我打算Portfolio都唔整, 我見我朋友完全無交Portfolio都有幾個offer.

其實大家有沒有留意到,“男和女”的分別比“大和細B 的分別還要大呢!事實上,女孩子的生和心理的發展是比男孩子較快,所以細女也可以有好的表現,但細男孩子就比較困難。但這不代表父母不需努力,只是努力過後,就算結果不理想,也可客觀地理解部分原因。各位,努力吧!

bebelee  agree!!  發表於 12-11-28 17:45
albert831  同意, 女孩會比較成熟.  發表於 12-11-28 17:42

4月中有2個offers+1waiting,自行得左會放位^^

看來大細B到考小一時,已經無大意義。

為什麼大家避談來自那所幼稚園?

laylayman  Cause most people would prefer not to have themselves identified  發表於 12-11-29 00:45

引用:Quote:chuchu99+發表於+12-11-28+16:42+Tra

同意. 我女成績表絕對唔亮麗, 我覺得學校係唔睇果d咩野cert 的, 只睇小朋友表現, 某d學校就睇埋家長表現.
...
Hi,你個女係讀學之園的?

回覆:BBLAX 的帖子

其實讀那間幼稚園不是太大問題,當然讀九龍塘名校好似考到名小機會大d,但那些學校學生比例也多些,家長們及老師對考小學也很着緊,自然會再train下小朋友!我在陳守仁及蔡繼有的2nd interview 中也見到有一些小孩子的手册不是名幼稚園,我連那些學校的名也未聽過,但那些小孩也能晉升2nd interview,所以其實努力train好小孩子,面試表現出色,那最重要!

‹ 上一主題|下一主題