用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於Net 12男仔排位,請賜教!
樓主: daisy17772
go

關於Net 12男仔排位,請賜教! [複製鏈接]

回覆:daisy17772 的帖子

It doesn't matter. The system will assign an available place to your kid automatically even you didn't fill in.

醒目開學勳章

daisy17772 發表於 13-1-15 23:49
Even though I won't let my boy to go to these 3 schools:  寶覺、李陞、嘉道理, should I still fill in ...

如果你無填晒咁多間學校,
若不幸唔中你填的學校,
有機會派去其他區更差的學校
所以教署叫家長要填晒本區可選的學校,
否則派去其他區上學仲不便

但net 12夠學位, 可能都係派返本區差的小學

回覆:qoo_pooh 的帖子

qoo_pooh : 這 3 間,比也不會讀!

醒目開學勳章

回復 Jen123 的帖子

其實net 12, 有多少非華語的學生?
有無地方可以找到資料?
如果他們選晒這幾間為首, 次志願, 照計唔多香港人讀喎

Thank you.

Of course in net 12 must try 1. st jo,2.軒下,3.李賜豪

回覆:qoo_pooh 的帖子

qoo_pooh : 我不知道!

點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟放第一,軒上、下放二、三,還是華小上、下放二、三好一點呢?不過華小得很小位。

醒目開學勳章 王國長老

引用:點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟

原帖由 fanny1600 於 13-01-17 發表
點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟放第一,軒上、下放二、三,還是華小上、下放二、三好一點呢?不 ...
軒上2機會微(吾敢肯定係咪零),軒下3機會更微。大抽獎要識「得些好意須回手」,好多衰左派到無雷公咁遠就係吾識放手,全部擺熱門(人地2、3已經開始揀二線,你4、5至揀,渣都無啦)

醒目開學勳章 王國長老

引用:點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟

原帖由 fanny1600 於 13-01-17 發表
點解好似沒什麼家長選擇華仁小的?如聖若瑟放第一,軒上、下放二、三,還是華小上、下放二、三好一點呢?不 ...
華小2、3,我寫包單機會係零

回復 mickfan 的帖子

我家姐個仔, 當年(好似2年前) , 就係咁揀, 同咁排, 最後排咗去金銀xxxx!

李賜豪同寶血邊間熱門些? 放第二/三位邊間穩陣些? 派位如何? 活動或傳統教學? 普教中? 多謝賜教.

回覆:關於Net 12男仔排位,請賜教!

乙部軒上,軒下,華仁上之後華仁下,這個陣式如何

醒目開學勳章 王國長老

早2年李賜豪擺3應該OK吧, 我仔好多同學入左都係擺4,5之類

寶血應該熱過李賜豪

醒目開學勳章 王國長老

ttacc36 發表於 13-1-17 09:36
乙部軒上,軒下,華仁上之後華仁下,這個陣式如何

NO啦, 再講多次: 華仁上/下/ST JO只能2揀1, 亦一定要擺第1, 呢樣係200%肯定的, 我蒲BK咁多年, 從來無見過有人華仁/ST JO擺第2可以入到, 擺3,4等同"自殺"

近年ST JAMES極力追上, 加上CONFIRM搬新校, 亦成為12網大熱之一, 應該今年都一定要擺第一

小一抽獎排位, 點排都唔可以增加入首選機會, 但策略可以減低DAMAGE (如果號碼唔靚), 所以第1搏咩都好, 無分別, 但2,3,4真係要好小心, 如果2,3,4唔肯PLAY SAFE, 繼續擺大熱, 好可能"西"左去後面D唔知咩學校架!

Charlotte_mom : 咁女仔呢? 已經唔揀瑪利曼第一,  如果放st francis or st paul 第一, 機會大嗎? 邊間機會大d? 謝謝你不厭其煩等回答!  

醒目開學勳章 王國長老

睇返過去幾年派彩結果, SF會比SP受歡迎, 可能係全日既緣故, 加上前年(?)SF出左個女狀元, 而SP公佈中學轉直資又令一D家長卻步, 所以SP機會會較大, 舊年有人上呢度話自己SP擺第2入左, 佢真係超級好彩, 今年間間都多人爭左, 我唔敢講得太實, 不過GENERALLY SP機會會較高

joannechow1031  多謝!  發表於 13-1-17 10:54

Charlotte_mom 咁我想問下wy 得咁少位, 咁計probability 係咪st.jo 機會大d

想請教下ST JO P1-3係唔係一路以來都定為下午班?
‹ 上一主題|下一主題