用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請各位指點下我,好無助!
樓主: scso
go

請各位指點下我,好無助! [複製鏈接]

回復 scso 的帖子

最緊要時時同佢傾吓,了解下佢的心底。我發覺好多升到中一都係360度轉變的,我個仔也是一檥。也有類似你發生的問題。不過可能没有你那麼嚴重。我非常明白及同情你的現在的心情。唔好放棄,做呀媽係好難受,不過也要繼續和他溝通,好似我一檥。我經過這個月來的努力,我個仔岩岩考完試,但由聖誕假期開始我們督住佢温書(佢的爸爸和他一起温習),直到現在佢考完試了,佢嘅態度已慢慢開始有好的改變了,不論佢考出來的成績怎樣,我們也覺得佢有了少少的進步了。請你不要放棄,佢也會被你感動的。

scso 發表於 13-1-18 19:37
我兒子今年剛升中一,小學的成績各科平均都有80+,但上到中學由9月至今一直有問一連串問題發生,唔叫佢就唔溫 ...

睇咗您個post,發現您所講既資料顯示:

1. 您同囝囝在新學校都面臨很大壓力:大聲講大聲笑和搗蛋,係青少年常見情況,竟可引致家長投訴,那投訴的家長親子關係大概很不錯,家長也非常有控制力度。

2. 欠做功課和欠改正:要看頻率,一般來說,超過十次學校才會有所行動(我囡都好似近十次了),那您囝囝大概已超過幾次?

3. 默書測驗唔合格:有什麼大不了?我囡默書幾乎次次唔合格。剛升中,臨適應,考試不合格也大有人在,放鬆D啦。

4. 時常漏帶東西和遺失:漏帶東西,也是初中生常見惰況。遺失就肉痛點,但遺失是一種習慣,好像不會僅僅現時才會有?

5. 跟同學有口角,繼而動手,事情就嚴重些。

您想想,老師經常找您投訴,您都面臨很大壓力,那您囝囝所面臨的壓力可想而知。而您文字透出來的厭倦感和疲憊,您囝囝亦沒理由感受不了。他很可能是面對初中適應,卻又覺得被各方針對,孤立無援,於是便放pei

才中一,路還有很長,首先是您自己放鬆,這所學校如不合您囝囝,便跟他商量轉校,天不會塌的。不過,最好首先改善家裡氣氛,先找爸爸談,青春期男孩子既發展,爸爸不可缺席。之後,放輕鬆後同老公一齊跟囝囝商量,問佢打算如何?要不要轉校?首先讓他了解自己的情緒,說出來,就像您在拉得太緊時,也上來EK發洩一下,縱然我們都是隔靴搔癢,有人予以問候,和分享類似情況,表明您並不孤單,也是好的。

別太在乎囝囝的成績,先執態度。但新學校似乎是四面楚歌,環伺的氣氛似乎不太對?考慮換一間學校,但轉校和選校要跟囝囝一起作決定,否則他只會逃避。

like_travel  pt 4 --> 我囡不停重演 !  發表於 13-1-27 10:51

記住旁人講的,遠不如您兒子實際感受重要。要試試走進他的角度來看問題。

最緊要跟他一起找一間適合他的中學,在尋找、叩門既過程中,佢自己可能會慢慢理解到自己的位置。凡事,別都幫他扛,中學生了,對自己的生活也要參與決定,您應將個波交返俾佢。總之,別要為學業而抹殺了囝囝的快樂。您跟他,都應配有更開朗愉快的家庭生活。

1]同仔仔一起找長假期 , 用十天苦修行(在港的) ,不語十天 , 冥想 , 打坐 , 少吃.......很多人十天後便会有得o
2]又或找高天指點迷津 , 一命 二運 三風水 , eg有時一張地毯的擺放可以解决問題或化解怨氣,不是要你迷信 , 但這是中國傳统文化中的科学。

有一個問題你問了不只一次,就是應否因怕浪費金錢而轉津校,或另一方向:寄宿。個人覺得因著你經濟不太緊的前題下,不要因省錢為由而轉校。更不應在"未jup掂"兒子的問題前把他送往寄宿。因兩者都會容易被孩子看作放棄他。
那麼,可否轉校?當然可以。但原因只應有一個:就是你認為現在的不適合。不論轉津或私校,你只是希望找一合適的來幫助他。而找校過程可找他一起參與,一起選。那會令他更投入。
...

scso 發表於 13-1-18 19:37
佢又試過跟同學有口角及並傷事件

撇開成績/功課/欠文交/上課搗蛋.....
佢在校俾同學們排斥嗎??  

今期見家長攞成績表老師話佢好大機會會留級,好慘,佢仲唔明浪費時間,將來一定會后悔,操行又差,我想幫他己無力氣了

scso 發表於 13-4-22 23:58
今期見家長攞成績表老師話佢好大機會會留級,好慘,佢仲唔明浪費時間,將來一定會后悔,操行又差,我想幫他己無 ...
我個仔個case同你個仔都好似. 唔同既係, 佢小學時點閙點打都係hea住做野, 咩都欠, 仲鐘意改手冊, 講大話, 甚至冒簽名, 小學6年來, 佢個大名已喺staff room出哂名, 年年都係marginal case咁升班. 幸好韻既係直資, 有中學. 我真係好頭痛, 自問我跟得佢功課好貼, 不過冇比佢補習.

而家佢升上左原校中學 (人人話既"名校"), 外來學生個個都係band 1, 最差嗰group都係自己小學上. 上左中一, 情況更差, 扣conduct扣到攞E grade, 留堂留左好多次. 佢唔係蝦蝦霸霸, 不過同小學一樣. 上學期見家長, 人地見10分鐘, 我地見20分鐘, 仲要見社工, 訓導, 前後見佢地見足三個鐘. 我真係同佢地講到喊咁滯.

我一直懷疑佢係咪ADHD, 由小學到中學, 問左幾個老師佢似唔似係ADHD, 佢地個個都話我仔唔係, 唔使同佢做assessment. 直至中一時有家長同我講, 學校其實有Edu psy, 可以refer呀仔去. 求社工求左大半年, 呀仔有次問"其實我係咪有病?" 社工終於肯refer佢見Edu psy.

見左Edu psy, 開始有轉機, 覺得佢可能係專注力問題, 加上升中, 各科都深左, 追唔上, 就更加唔願讀, 惡性循環.

最後, 佢要repeat.

我暑假同佢做assessment, confirm佢有少少專注力問題. 知道左, 我帶佢見精神科(C家).

醫生初次見佢, 佢好有敵意, 不過都肯同醫生傾. 醫生話佢其實最大問題係反判性對抗Oppositional
defient disorder. 冇藥食, 只靠我地改變parenting skill同"放手".

今年repeat, 上學期只係少少進步, 不過下學期呢牌就明顯有進步. 我覺得係因為我真係放哂手 (因我冇左工人, 忙到冇時間睇佢功課), 加上佢班主任冇放棄佢, 當佢係班中大呀哥lead同學, 同埋呀仔自己覺得知衰, 唔想再比人睇死.

佢呢牌test, 成績唔錯, 全係自己讀. 係我同班主任夾埋, 鼓勵佢要試一個岩自己既讀書方法. 佢試左大半年, 佢話試到了. 而且佢話好享受成功既good feeling (呢樣係佢講, 我真係好開心).

佢而家已經自動波做野, 甩漏一樣冇咩改善, 不過好過以前少少, 間房都係一樣亂, 我都冇理喇.

所以話, repeat唔係壞事. 我覺得, 男仔真係要自己trial and error佢先會肯改變.

加油! 希望你仔仔好快好似我仔一樣有進步.

wyl  恭喜守得雲開  發表於 13-4-23 09:58
csy_ma  恭喜恭喜,大步邁向自主成年人,開咗竅  發表於 13-4-23 01:01

回覆:Teresa 的帖子

深同感受,我仔是中一生,也是個ADHD的小朋友,我諗湊佢要花多吾知幾倍的精力,升中後,成個人變哂,不停挑戰我底線,我對佢好攰,心想係咪佢吾適應間學校,因為學校都厳,佢已記2個缺點,見佢好辛苦,都想同佢轉校,我又怕仲hea,老師話佢有改善,但係我吾覺,如果吾係吾駛記缺點,點講呢?唉吾識講

我覺得個仔好似無自尊心咁,比人投訴,比人鬧到死死下,比人睇死,比人罰小息罰留堂都無感覺?無得救,嘔血

回復 scso 的帖子

他會不會係失去了自信, 所以都不care自尊? 有無野(學業以外)係他叻的, 例如音樂或體育,俾他放多D時間係呢D方面增加自信? 有個朋友個仔今年中三,都係成日要見家長,攪到家長都不知點面對學校。 點知他個仔有次跑步跑第一,有牌拿之餘,仲有張獎狀,他的自信即刻返哂來。雖然其他科未至於考得好好,但做野上心了,亦緊張了自己的成績。你都試下發掘你仔的長處。
‹ 上一主題|下一主題