用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41 校網
樓主: Julybabe
go

41 校網 [複製鏈接]

其實我都係個岩開始爬小一文嘅緊張媽媽,
我都唔識野㗎有講錯請指點…
其實講第1,2…幾多志願果d要分類囉,
如問題所講ls果d係靠派彩,因為係政府派嘅,
但dbs 就係政府無權理,靠自已interview,
根本係兩個問題mix左…叫人點答呢?!
或者兩邊識人應該有機會嘅…

實力和運氣缺一不可,當然父母網絡也會有幫助。

引用:你又知我冇買?research都需要時間,你冇心

原帖由 Julybabe 於 13-02-19 發表
你又知我冇買?research都需要時間,你冇心得可以選擇吾答!

引用:當人迷茫又desperate+的時間,+總係想有啲奇

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-20 發表
當人迷茫又desperate 的時間, 總係想有啲奇想或不理志地問一些沒答案的問題, 其實樓主都係想打抒發一吓, 好 ...
你是心地好的!

有人在BK講過, 為了要博入名校, 校工都去做, 不如做老師, 我識一個人係個亞爺係某名中學做過副校, 他退了休好耐, 但個孫, 又抽到名小學同入到名直資小學, 兩間都係比面入到.  所以有朋友講, 識人好過識字.  

其實我好迷茫唔知點填張表, 我都係問朋友同求神, 我好明白樓主的心態, 因為自己都試過.

回復 Julybabe 的帖子

我都係過來人.....都係辛苦過先知小一遊戲點玩,唔係唔俾係Ek問,但起碼都要自己做少少功課,如果唔係,信晒人哋嘅說話丨,自己唔過濾下....好易出事!我只是幽樓主一默罷,唔使咁大反應...怪人家長2都封咀啦......祝樓主抽到LS,DBS........

http://www.healthyhk.gov.hk/phis ... ate/showlarge1.html

睇吓出生率先考慮點博.

引用:有人在BK講過,+為了要博入名校,+校工都去做

原帖由 Twins-Baby 於 13-02-21 發表
有人在BK講過, 為了要博入名校, 校工都去做, 不如做老師, 我識一個人係個亞爺係某名中學做過副校, 他退了休 ...
入去做校工去博..好似誇張左d…

回復 Julybabe 的帖子

真係有人話 "佢願意"  我都覺得唔洗咁博.  

Advice here is for reference only la.
‹ 上一主題|下一主題