用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下! ...
樓主: CyHgMaMa
go

2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下! [複製鏈接]

回復 happy_lavender 的帖子

你的考慮都係我的考慮。表格其中幾條問題:

孩子優點是甚麼?你打算如何培養他?
根據多元智能的概念,請列出孩子的興趣,並填寫曾參與的興趣班/曾獲之獎項
==>這兩條給我的感覺是,虎媽比較啱讀,要由細到大,悉心培養,參加各種興趣班,並積極參加比賽,攞獎。對於崇尚自然,用興趣班/比賽以外途徑培育小孩的,不知怎樣回答,畢竟不是每樣智能都可以用興趣班速成,而且小孩子還小,有否某方面的智能,會否言之尚早?

你打算怎樣接送孩子,若未有校車?
==>星期一會由家傭送,星期二保鑣送,星期三至五用波子、BENZ及...送, 不明白為何要這樣問。

不喜勿插,純屬個人感受。

taktakchichi  曾聽朋友講, 優才收的"優才", 並不是指小朋友, 今日我終於明白.  發表於 13-5-23 14:38

回復 mckenbaby 的帖子

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係如果小朋友將來考吾到頭70名, 都吾知點算!
大家多去OPEN DAY或簡介會, 了解會多好多, 真係有用. 去過CO-ED, 蔡繼有和男拔, 一定會中毒!

Charlotte_mom  LHT=保良局陸慶濤呀  發表於 13-5-23 15:50

回復 Valy 的帖子

話時話,除了搭校車和獲什麼獎那兩條題目,其他幾條也值得家長們認真地想一下,這有助我們確立培養子女的路向。

taktakchichi  可唔可以Post題目出嚟睇下? 我無攞到報名表  發表於 13-5-23 15:23
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章 王國長老

mckenbaby 發表於 13-5-23 15:20
大家多去OPEN DAY或簡介會, 了解會多好多, 真係有用

呢樣真的, 本來聽埋聽埋, 訂左D目標, 有D越見越鐘意, 有D越見越唔鐘意, 好個人, 真係要去感受下

引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

引用:回復+happy_lavender+的帖子 你的考慮都係

回復 Valy 的帖子

我小朋友依家讀小一,當年我都有去in優才都順利入選,但最後有更適合嘅offer放棄咗。

我當年見到"問題一"都O咀,因我不是虎媽,小朋友沒有任何奬項,所以我輕輕帶過就算。"問題二"是因為旺角學校得小一至小三,太小人數,好似唔係條條線有校車供應,所以先咁問。

所以唔好俾啲form嚇怕咗,有就寫,無就由得佢,不必介懷

我都係普通家庭,in果陣仲著得鬼咁casual,我諗都係睇小朋友in多啲!

反而我好怕啲form問家庭收入呀,父母係邊間學校畢業呀,呢啲問題我覺得仲古怪!

*小學我唔記得有無問,因唔係in過好多間,但幼稚園一定有問過嘅!

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-05-22+發表唔

原帖由 crazymum 於 13-05-23 發表
有朋友囝囝讀名小,全班同學都係住豪宅、父母是公司董事或高經或專業人士,而且全是大B,得一個是細仔,但 ...
Oic thx
我唔係專業人仕,只係ftm加做生意。
C6就係專業人仕。
唉!一切靠運氧氣吧!

引用:Quote:原帖由+taktakchichi+於+13-05-23+發

你都講得啱,不過要幫個小朋友洗埋腦先穩陣!
依家做小朋友真唔簡單

回覆:2014-15 入讀小一,而會考直資既家長快D來交流下!

其實我報直資原因,只係想仔女讀開心小學,可以愉快學習,因為我唔buy填鴨

引用:咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?

原帖由 kokothy 於 13-05-23 發表
咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?
唔會既,依家係選合適既小朋友,唔係家長同住址。

引用:Quote:原帖由+kokothy+於+13-05-23+發表咁

原帖由 CyHgMaMa 於 13-05-23 發表
唔會既,依家係選合適既小朋友,唔係家長同住址。
現實並非如此!

引用:Quote:原帖由+CyHgMaMa+於+13-05-23+發表唔

現實並非如此!
真的嗎?
點解會咁肯定既?
我無惡意,淨係想知點解?

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?

原帖由 kokothy 於 13-05-23 發表
咁如果住政府宿舍,考名小係咪機會微d?
傳聞話,睇家長背景的,連做醫生都要睇邊度做(私人定政府醫院),聽完就算,又無得verify。事實係,都幾多公務員仔女讀私校直資,因為有津貼

小女係0812,秀茂坪區......都未決定報考邊間小學!
因為囡囡平日主要係外母湊,所以囡囡都無乜參加過興趣班,唔知面試會唔會比其他小朋友輸蝕好多呢?唉.....

引用:Quote:原帖由+kokothy+於+13-05-23+發表咁

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-23 發表
傳聞話,睇家長背景的,連做醫生都要睇邊度做(私人定政府醫院),聽完就算,又無得verify。事實係,都幾多 ...

我女0802,將會報陳守仁,王錦輝,培僑,嶺南,另外報多兩,三間作後備,學校K3 d 校長分享時,基本每人報左十幾間,解釋係避免學校interview 撞期要自行先決擇,小朋友身體狀況,等等

mckenbaby 發表於 13-5-23 15:20

其實吾係識好多野, LHT都吾知係邊間! 而真道就冇去IN, 吾係話佢吾好, 只係 ...

同意. 真係要勤力少少, 去多d 學校簡介會同open day. 人人話好既學校但未必係你杯茶; 無咩人留意既又可能好0岩你.

e.g. 培僑我一直覺得係左派學校, 好多人又話培僑學生唔乖....但去完參觀同聽完簡介之後, 完全改觀. 仲成為我其中一間心儀學校.

蔡繼有既簡介會確實引人, 但我都總共去左三次簡介會+2次open day , 再詢問了在讀和已離校家長, 了解得清清楚楚(始終IB school 唔係自己熟悉既課程), 先決定佢係我既最心儀. 不過我亦認識朋友係聽完蔡繼有既簡介會之後覺得唔0岩讀, 決定唔報名.

考小一真係唔容易, 大家要加油, 做好準備工夫.

回復 monsterparentss 的帖子

係, 張FORM要填父母學歷,照填照IN,人地揀到先再諗
‹ 上一主題|下一主題