用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試一問
樓主: DFSON
go

呈分試一問 [複製鏈接]

mamee 發表於 13-6-15 14:29
同學4a, 但有科8字頭:咁其實個a點計出來?8字頭都算a grade, 定拉curve咁計?

...
每間小學會有GRADING CHART, 100 > XX係A, 85 > XX係B等......., 不過唔知係咪每間相同...

回復 mamee 的帖子

如果是保良局的小學便是拉curve的。

我記得我個仔有一次呈分試,唔記得是英文定數學,96分。老師同佢講你好好彩,如果95分已經是B了。並不是那份卷淺,只是每位同學也會發力,有些之前成績一般的也特飛猛進,有些同學更會同老師拗分,多得一分就一分。其實拉curve的,好唔抵。因為一間學校叻的人可能很多。如果因為欠一分,(其實95分都好高啦,被扣果4分,最多都係佔成份卷兩題罷),B左,有D熱門中學連份form都可能唔俾你填。

醒目開學勳章

mamee 發表於 13-6-15 14:29
同學4a, 但有科8字頭:咁其實個a點計出來?8字頭都算a grade, 定拉curve咁計?

...

我女間學校85-100係A grade;自行揀校寫grade.但呈分係分數乘咗計總分呈上....
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

carmenlee2202 發表於 13-6-15 14:55
我囡間學校有講架,記得佢第一次呈分係邊緣人,老師話佢要考高二十名至係band 1......

...
有呀! 1至??係band 1
我女2001年1月8日QE出世  

回覆:呈分試一問

明白了!我仔間學校小一至小四成績表出grade,反而小五起出分數,都晤知係好定晤好了?

回覆:gloriap 的帖子

每間學校不同,我囡是英小,全級約三份一人數是band 1,另外佢地grading有分A+,A同A-架,如此類推,所以係分得好仔細。

引用:Quote:carmenlee2202+發表於+13-6-15+14:55

原帖由 gloriap 於 13-06-15 發表
有呀! 1至??係band 1
分到band 1%間間小學,所以有些小學咁熱門就是升band 1 中學%高。你其實有留意自己小朋友小學呢兩三年升中結果,就大概估計到有幾多%升到band 1 中學;我仔仔普通津小,140人中大概50人派band 1, 呢個三分一比率應該最普通。

我想請問各位關於「級名次」的問題,你們指的「級名次」是成績表上顯示的名次還是呈分去教署個果名次呢!兩個級名次成績不是不不同嗎!

引用:呈分試有否失手,主要是看「級名次」,因決

原帖由 cellon 於 13-06-14 發表
呈分試有否失手,主要是看「級名次」,因決定學生Banding的是「級名次」。
因為每次試卷的深淺不一,分數的 ...
你好,其實有d 野唔係好明,教统局唔係計總分數排先後嗎?

zarplalam 發表於 13-6-17 12:27
我想請問各位關於「級名次」的問題,你們指的「級名次」是成績表上顯示的名次還是呈分去教署個果名次呢!兩個 ...
是三次呈分試的「級名次」,

我囝囝剛剛五下考完第一次呈分試,今個星期會見家長,可否問老師他的呈分試排名呢?而她又會否知道?定是否要等到考完六上的那次呈分先老師才講我知?

回復 DFSON 的帖子

我們有8科呈分, 多了宗教 (2) 和普通話 (1).

zarplalam 發表於 13-6-17 15:58
我囝囝剛剛五下考完第一次呈分試,今個星期會見家長,可否問老師他的呈分試排名呢?而她又會否知道?定是否要等 ...
應該可以問,我囡當年老師都有講,不過唔會寫係成績表上,你要自己記住。你如果有心儀中學,可以問埋老師個囝啲成績去唔去倒?盡責的老師都會解答你的問題!

回復 carmenlee2202 的帖子

thank you
‹ 上一主題|下一主題